В рецептата има два корейски соса, може да направите и двата!
- Марината за пилето
- 1.5кг. цяло пиле, нарязани на 25 до 30 броя парченца
- 8 до 10 скилидки чесън / настърган
- 20гр. джинджифил / настърган
- 1 с.л. сол
- ½ супени лъжици черен пипер
- 1 чаша – бяло вино, водка без аромат или мляко
- За панировката:
- 1 чаша прах Темпура (японска панировка за зеленчуци и морски дарове).
- ½ ч.л. чесън на прах
- ½ чаена лъжица лук на прах
- 1 ч. л. къри на прах
- 2 с.л. царевично нишесте
- 2 ч.л. захар
- 1-2 чаши студена вода (да се получи – каша)
- За горчичния сос:
- 1½ с.л. лек соев сос (лайт има 75% по малко сол)
- 1½ с.л. оризов оцет или лимонов сок
- 1½ с.л. Горчица
- 2 с.л. вода
- Украса: сусам (по желание)
- Южна Коря – лют сос:
- 2 ч.л. Gochujang, корейски червен пипер паста (или друг вид чили сос/паста)
- 1 ч.л. соев сос
- 1½ с.л. ягодово сладко (можете да замените с някой плодов конфитюр / желе)
- 2 с.л. кетчуп
- 1½ с.л. worcestershire сос
- 2 с.л. захар
- чаша вода
- 2 скилидки чесън, настъргани
- Приготвяне на сос 2: оставете соса да ври 3-4мин. и овъргаляйте пилешките парченца в соса, може да добавите и сусам.
Олио за пържене
- В купа комбинирайте всички съставки за маринатата и добавете нарязаните парченца пиле. Разбъркайте добре – покрийте и поставете в продължение на 2 часа в хладилник.
- Направете соса, докато чакате пилето да се маринова.
- Добавете всички съставки за горчичния сос в купа и разбъркайте добре.
- Олиото за пържене се загрява на 170-градус в дълбок тиган – уок
- Разбъркайте съставките от панировката и добавете пилешкото месо. Овъргаляйте добре всички парченца месо.
- Добавете пилешките парчета едно по едно в горещото олио (внимателно) и се запържват за няколко минути (приблизително 5-7мин.) до златисто.
- Извадете и поставете върху хартиената подложка.
- Когато всичките пилета са вече пържени, повишете температурата на олиото до 190-градуса за двойно пържене.
- Внимателно изхвърлете цялото пиле и запържете за 2 до 3 минути до златисто кафяво
- Извадете и поставете отново върху хартиената подложка.
- Проверете месото дали е готово, като разрежете най дебелото парченце.
- Сервирайте с горчичния сос в сосиера (половината хапки потопете в лютия сос).
- Ако не обичате горчица или лютия сос, изберете някои от нашите сосове виж тук >>