Интересни места по света / част 3

Хилиър е езеро разположено на остров Мидъл, който е най-големият от архипелага Решерш, разположен недалеч от южните брегове на Западна Австралия. Особено за това езеро е, че цветът на водата в него е розов.

През 1950 г., екип от учени се заема с изследването на розовото на цвят езеро. Те се надявали да открият в солените му води особен вид водорасли Dunaliella salina, образуващи червен пигмент и виреещи в други подобни езера в Австралия, например в това край град Есперанс във вътрешността на страната. Но пробите с вода от Хилиър не съдържали такива водорасли и причината за цвета на водите му си остава загадка.

Първите сведения за розовото езеро на остров Мидъл датират от 1802 г., когато британския мореплавател и хидрограф Матю Флиндърс посещава тези места на път за Сидни. След него в периода между 1820 и 1840 г. на острова се заселват за кратко ловци на китове и тюлени. В началото на XX век започват да добиват сол, но след 6 години се отказват и от тогава островът с розовото езеро почти не е посещаван.


Рорайма (Monte Roraimaе) платовидна планина, с дължина около 14 км и ширина около 3,5 км в най-широката си част, намираща се на границата между Венецуела, Бразилия и Гвиана, като 3/4 от нея са на венецуелска територия. Това е най-високата точка в Гвиана.

Рорайма е част от Гвианската планинска земя, разположена в североизточната част на Националния парк Канайма. Платовидните планини се считат за едни от най-старите геоложки формации на Земята, датиращи от Докамбрий, на възраст около 2 милиарда години.

Срещата на върха е “само” около 9 000 фута височина (2,810-метра). ограничена от всички страни от скали, които се издигат на 400-метра. Планината Рорайма изглежда, че е била изваяна или оформена, а не продукт на няколко милиарда години естествена ерозия. Заради плоското си плато, хората, които искат да посетят върха, могат да пропуснат цялото досадно скално катерене и просто да вземат хеликоптер нагоре. Има и пътека за тези, които искат илюзията да полагат усилия. Истинските търсачи на тръпката могат да се насладят на стръмните, почти идеално вертикални страни на Рорайма.


Аляска ”Менденхол” – Малко хора действително могат да видят ледник лично. Още по-малко могат да видят пещера във вътрешността на ледника, която обикновено се образува от струя вода или вулканични отвори. Това е, което прави специалната ледена пещера Менденхол.


Докато ледникът на Менденхол все още съществува (не можете да го пропуснете; той е дълъг 12 мили и е извън столицата на Аляска – Джуно), пещерата вече е почти недостъпна, след като през 2014 г. е претърпяла голям срив на покрива. Само истинските авантюристи могат да влязат в ледените си стени, тъй като пътуването до тях изисква каяк пътуване, ледено изкачване и – след като сте вътре – вярата, че топящите се стени на ледника няма да отстъпят. Но това природно чудо е под заплаха. През последните години ледникът се връща невероятно бързо поради по-високите температури и повишаването на морското равнище. От 1958 г. насам той е намалял с почти две мили.


Националният Geopark на Zhangye се намира в окръзите Суан и Линце в пределите на град Жанги, Гансу, Китай. Той обхваща площ от 322 квадратни километра. Известен със своите колоритни скални образувания, той е избран от китайските медии като един от най-красивите релефни форми в Китай.Раираните, многоцветни камъни се дължат на различните видове минерали, които са били депозирани в цялата база на пясъчника преди милиони години. Ярките нюанси придават на Zhangye Danxia Landform външния вид на дъгата.

Паркът се намира в северното подножие на планината Килиан, в границите на Линце и Сунан, които са под управлението на префектурата на град Жангъе, провинция Гансу. Основните райони на релефа на Данксиа са в градовете Кънгъл и Байин. Основната част на парка, Linze Danxia Scenic Area, се намира на 30 километра (19 мили) западно от центъра на Zhangye и на 20 километра (12 мили) южно от седалището на окръг Linze. Това е най-развитата и най-посещавана част от парка. Втора живописна местност, Binggou (沟), разположена на северния бряг на река Liyuan (河), беше официално открита на 3 август 2014 г. Binggou обхваща площ от 300 квадратни километра (120 квадратни мили), а височината му варира от 1500 до 2500 метра над морското равнище. Трета зона, живописната местност Сунан Данся, се намира в Ganjun, южно от Linze.


Гейзерът Флай, Невада  е изкуствен гейзер, расположен в северозападната част на американския щат Невада. Намира се на надморска височина от 1230 метра, а височината му е само около метър и половина[1]. В известен смисъл това дори не е гейзер, а постоянен термален източник (гейзерите изригват на определен период от време). Флай изригва вода в четири постоянни струи, а минералите и водораслите, които се отлагат придават странни и причудливи цветове наоколо.

Гейзерът се появява вследствие на човешка намеса и възниква случайно. През 1917 година на това място копаят за кладенец, при което се появява гейзер, но той спира да съществува през 1964 г. когато при сондажни работи най-вероятно е пробит геотермален подземен басейн, при което се появява новият гейзер Флай. Днес той продължава да расте и да създава тераси и около 30-40 малки водни басейна на площ от 30 хектара.


Сокотра е остров в северозападната част на Индийския океан. Част е от архипелаг Сокотра, а политически принадлежи на мухафаза Сокотра, Йемен. Главният град на острова е Хадибо, разположен на северния бряг. По данни от преброяването през 2004 г., на острова живеят 42 442 души, от които 8545 в град Хадибо.По-интересно обаче е фактът, че островът е описан като най-странното място на Земята. Сокотра е нещо като Мадагаскар, но за растения. Той също така се откъсна от континента преди стотици милиони години, принуждавайки живота на острова да се развива в изолация. В резултат на това Сокотра има стотици растителни видове, намерени никъде другаде на планетата.

Островът е разположен в източния край на Аденския залив, на около 250 km от Сомалийския полуостров и на около 350 km от Арабския полуостров. Дължината на острова е около 133 km, а ширината – до 42 km. Площта на острова е 3625 km². Най-високата точка на острова е с височина 1505 m. Сокотра е една от най-изолираните земни форми на Земята с континентален произход (т.е. не с вулканичен). Архипелагът е бил част от суперконтинента Гондвана и се е отделил от него през миоцена, по времето на същите рифтови събития, като тези при Аденския залив на северозапад.

Вероятно най-известната черта на Сокотра е Дървесното Кръвно Дърво, известно със своите особени клони, както и с червения си сок, от който идва името на дървото. На острова има и тон ендемични видове птици и паяци. Разбира се, броят на видовете започнал да изнемогва, когато човекът стъпи на острова. Въведохме вредни, неместни видове като котки и котки. Въпреки това ЮНЕСКО направи остров защитен обект на световното наследство през 2008 г.


Виж още: част 1 / част 2 / част 3

By |2019-10-23T01:06:35+03:00май 12th, 2019|Кътчета|
error: Content is protected !!