Yangykala Canyons заслужават толкова много внимание, колкото и известният Grand Canyon в САЩ. Те обаче са буквално непознати. Защо така? Защото те са по-малко зрелищни? Не – това е, защото ние, хората и разделенията, които изграждаме помежду си. Въпреки това, ако някога имате шанса да видите Yangykala Canyons образуване на пясъчник в Янгикала, направете го! Няма дори да се опитвам да го опиша, тъй като думите не са достатъчни. Туркменистан е от най-вълнуващите и далеч от утъпканите дестинации.


Triglav National Park, Словения Горе вляво: река Soca, снимка 2 и 3: Долина на Триглавските езера, снимка 4: залез в Бохинското езеро. Словения е изоставена от туристите на юг до плажовете на Хърватия или Венеция в Италия. Тази малка страна, обаче, има толкова много атракции, които може да предложи, че може да сподели половината от тях със съседите си и все пак си струва да бъде посетена. Пещери, замъци, крайбрежни средиземноморски градове, невероятни езера, ждрела, реки и любимият ми – Триглавски национален парк. Невероятни гледки, сребърни юлиански Алпи, кристално чисти планински езера и потоци – това е истинско пиршество за сетивата!


Dead Sea, Йордания Мъртво море е наистина уникално място по няколко причини: това е най-ниската точка на Земята, съдържанието на сол е толкова високо, че е невъзможно да потъне и естествените кални процедури са забавни и много полезни за кожата. Йорданската страна е много тиха, непозната и липсват обикновените тълпи от силни туристи.

Разположено е на 430 m под морското равнище (към 09.2015), което го прави най-дълбоката депресия в света, и спада с около 1 m за година. Има площ от около 1020 km2. Дълго е около 76 km и широко 18 km, като най-дълбоката точка е на 400 m.

Съдържанието на сол във водата достига до 330‰ (за сравнение солеността на Черно море е около 17‰).Бреговете на Мъртво море са бели, покрити със слоеве солени кристали, които приличат на сняг и правят това лятно кътче още по-необичайно.


Blue Lagoon, Исландия Синята лагуна е геотермална спа, която използва топла вода (37-40 градуса по Целзий / 98-102 градуса по Фаренхайт) от подземни извори, която е страничен продукт на електроцентралата, разположена наблизо. Вулканичната активност на Исландия има своите добри страни – топлината, произведена в процеса, дава на исландците електричество, топлина и светлина, което прави възможно отглеждането на плодове и зеленчуци в тъмнината на дългите арктически зими.

Синята лагуна е направена от човек (полу-естествена), но това не го прави по-малко приятно или впечатляващо. Горещата вода, естествено загрята от геотермални процеси, се взема от подземните източници, а естествените втвърдени полета от лава се пълнят с нея. Blue Lagoon съдържа минерали като сяра и силикат, които му придават изключителен, млечно-синкав цвят. Казват, че имат много ползи за здравето и са особено добри за кожата ви.


Wadi Rum Desert, Йордания е задължителен за всички, които посещават Йордания. Да, в страната има толкова много повече от Петра! Wadi Rum прилича на Марс толкова много, че тук са записани няколко научно-фантастични филма, включително 2013 „Последният ден на Марс“ и “Martian” by Ridley Scott. Червен пясък, спираща дъха скална формация, камилска езда, скално катерене, пустинни лагери – наистина ще се почувствате като напуснали Земята и се озовахте на друга планета!


Pamukkale, Турция  е малък, но известен турски курортен град във вилаета Денизли, намиращ се на 30 km северно от град Денизли, а също и уникален природен феномен в околностите на градчето.

Водни струи идващи от древния град Хиераполис, богати на минерални соли, падат от голяма височина и създават причудливи, вкаменени, ослепително бели каскади, които се дължат на калциевия карбонат. Когато водата достигне до повърхността, от нея се освобождава CO2, а калциевият карбонат се отлага, като образува варовикови отлагания върху скалистите тераси.

Горещите извори Памуккале извират от недрата на планината Кал Даъ в Западен Анадол, Турция. Водата с температура 37 °C достига повърхноста, и продължава пътя си надолу по поредица от около сто тераси. Водните струи са издълбали терасите и във вдлъбнатините са образували топли водни басейни. Повечето имат ослепително бял цвят, но някои са жълтеникави или кафяви. Замърсяването на околната среда се отразява върху свежестта на цветовете.

Водата на един от горещите извори, който извира от пещера, отделя зловонни, дразнещи очите газове. Древногръцкият историк и географ Страбон пише, че за броени мигове те биха убили дори бик. Местните жители вярвали, че газовете са диханието на зли духове.

Отдалече тази белоснежна маса създава илюзията за огромна памукова плантация или за замръзнал водопад.


Spotted lake Khiluk, Британска Колумбия. Замърсеното езеро Хилук е най-минерализираното езеро в света. Езеротоима 360+ отделни басейна, подредени по странен мозаечен модел. Всяко от тези места притежава уникално и силно концентрирано химично съдържание и се казва, че лекува различни болести. Определено един от най-странните места в света.

Повечето от водата в езерото се изпарява през лятото, оставяйки след себе си всички минерали. Появяват се големи “петна” на езерото и в зависимост от минералния състав по това време, петна ще бъдат различни цветове. Петната са направени главно от магнезиев сулфат, който кристализира през лятото. През лятото остават само минералите в езерото и те се втвърдяват, за да образуват естествени “пътеки” около и между петна.


Кристалната пещера, Мексико е пещера, свързана с минния комплекс „Наика“ и е разположена на дълбочина 300 m под мексиканския град Наика. Пещерата е уникална с наличието на гигантски кристали от селенит, структурна разновидност на гипса. Тук се намират едни от най-големите кристали, известни на учените. В пещерата са открити повече от 140 кристала. Най-големият от тях е кристалът наречен “Син” с размери 11,4 m. дължина, 4 m. ширина и 55 t. маса.

Температурата в пещерата достига 58 °C при влажност 90-100%. Тези фактори силно затрудняват изследването ѝ. Вътре се допускат малко хора. Човешкият организъм не може да поддържа терморегулацията си, тъй като заради високата влажност потта не може да се изпарява и да го охлажда. За влизане в пещерата пещерняците трябва да използват специално оборудване, което да ги предпази от хипертермия и инфаркт. Даже и с него престоят в пещерата обичайно не превишава 20 минути. Пещерата в Найка се намира на древен разлом. 

Кристалите представляват интерес и за биолозите, тъй като в техните микроскопични кухини, пълни с вода, може да има древни микроорганизми. В предаване на телевизионния канал Discovery през февруари 2011 година се споменава възможното съществуване и на други пещери, но тяхното изследване изисква разрушаването на кристалите. Изтъква се, че в крайна сметка пещерата ще бъде върната в първоначалното си наводнено състояние, за да бъдат запазени кристалите и процесът на формирането и нарастването им да продължи.


Виж още: част 1 / част 2 / част 3