Съветите имат информативен характер и не заместват консултацията с лекар!

В България спешния телефон е 112

Monte.bg Ви съветва, преди да тръгнете някъде на далече – носете елементарни помощтни медикаменти, те може да спасят човек. First AID не заема голямо място в чанта но може да се окажат жизнено важно! Запознаване с методите на първа помощ са много полезни и би трябвало всеки човек да знае как да реагира в различните ситуации.


Изгаряне

 1. Като  за начало е важно да охладите изгореното място (за по слабите изгаряния). Студеното облекчава болката и възпрепятства развиването на инфекция. Използвайте студена течаща вода или кърпа, марля и др. потопена в студена вода и дръжте временно върху раната – така болката е по малка.
 2. Премахнете всички пръстени, часовници, гривни и др. около раната!
 3. При по-леките изгаряния  върху раната се нанася свинска мас, масло, вазелин или крем за изгаряния – Дефламол или др. след което се превързва с хлабава превръзка, така че раната да диша.
 4. При по тежки изгаряния е задължително да се потърси лекарска помощ. Бинтовайте мястото без да стягате – виж снимката.

 • Ако е само леко, повърхностно изгаряне, най-добре е засегнатото място да се остави открито, тъй като така ще зарасне по-лесно.
 • Можете и да потопите марля в разтвор от вода и сода бикарбонат (или директно посипване на изгорелия участък само със сода) и да я положите върху раната.
 • При по-сериозно изгаряне внимавайте да не спукате образувалите се мехури, тъй като това ще доведе до бързо разпространяване на инфекция. А при дълбоките изгаряния, превържете хлабаво засегнатото място със стерилна марля и бинт, след което потърсете медицинска помощ. Мехурите изпълняват ролята на естествена превръзка на раната
 • При изгаряне с киселина е особено важно първо да облеете изгорялото място с вода, а после – с разтвор от готварска сол, оцет или варна вода, за да се предотврати разяждане на тъканите.Важно: Не мажете изгореното място с йод и подобни силни дезинфектиращи средства, които по-скоро ще влошат положението.

Порязване / Пробождане

Най-непосредствената опасност, която съществува при раните, е опасността от кръвотечение.

1.Един от способите за временно кръвоспиране е ръчният. Той се състои в това, че с длан или пръсти се притиска разкъсаният кръвоносен съд или рана.

2.При по леки до средни порязвания първо претиснете раната с нещо под ръка: марля, хартия, кърпа. След като намерите аптечката дезинфектирайте раната – Промийте раната с 3% водороден пероксид (кислородна вода). Ако нямате нищо под ръка за промиване – използвайте чиста студена вода и малко сапун. Може да използвате също Риванол 0,1 %. ЙОДСЕПТАДОН 10% – Антисептик при наранена кожа, включително при повърхностни рани

3. При по дълбоки и сериозни рани: Претиснете раната – по възможност с бинт, ако нямате превързочни материали, направете тампон от кърпичка или салфетка и потърсете лекарска помощ.

В основата при тези наранявания опасност крие инфекцията с клостридиум тетани бактериите. Затова лекарите препоръчват да се прави след всяко нараняване ваксина против тетанус.


 Ударено  / Навяхнато / Изкълчено

 1. Обездвижете мястото – болката е сигнал, който тялото изпраща като предупреждение да не движите засегната част.
 2.  Сложете лед върху нараненaта зона – това ще ограничи отока и ще облекчи спазмите.
 3.  Поставете компрес – той също ще редуцира подуването на засегнатото място. Внимавайте превръзката да не е много стегната, за да не намали или спре притока на кръв.
 4.  Повдигнете засегнатото място – така гравитацията естествено ще помогне да намалее отока, като позволи на кръвта и телесните течности да се отичат към сърцето.
 5.  Приемането на обезболяващ медикамент може да се окаже необходимо. 

Ухапване от животни, кърлежи и др.

 1. Първо раната и ухапаното място се мият старателно с вода и сапун. Ако раната е дълбока, е добре да я оставим под напора на течаща вода, за да отмие максимално попадналата вътре слюнка от животното, която може да съдържа и опасни микроорганизми.
 2. След това раната се почиства обилно с кислородна вода, а наоколо се маже с йод. Може да използвате също Риванол 0,1 %.
 3. Притиснете мястото, бинтовайте и потърсете лекарска помощ.
 4. Ще е нужно да ви направят ваксина против тетанус.
 5. Ухапване от кърлеж (как се маха) виж още>>
 6. Ухапване от змия: – Първата стъпка: обездвижва се засегнатото място, движенията се минимизират, най-добре е пострадалият да заеме полулегнала позиция за да избегне по-бързото разпространение на отровата в кръвта. Ако ухапаният е сам не се съветва оставане на място, по-добре е бавното придвижване към помощ. В седнало или легнало положение, ухапаното място трябва да се държи на нивото на тялото – ако се държи по-високо, отровата навлиза по-бързо и по-далеч в тялото, а ако се държи твърде ниско – възпалението, подуването и болката се увеличават. Внимавайте охапаното място да бъде в позиция под сърцето.

Дезинфекцирайте със спирт, алкохол или риванол.

Напълно се забранява приемът на аспирин или обезболяващи! Не се прилагат студени компреси – в началато могат да облекчат възпалението, но след 1-3 мин. започват да го усилват. Не бива да се дава храна и вода на постадалите – в крайни случаи по половин-една глътка вода на 30-60 минути е позволено, но всичко повече от това води до ускоравяне на метаболизма и усилване на ефекта от натравянето.
Опитайте се да запомните точния час на инцидента. Това ще бъде полезна информация за лекарите, които ще поемат случая.
Върху мястото на ухапване се поставя чиста превръзка, покриваща не твърде плътно и двете входни рани, но самата рана не бива да се мие. Ако ухапването е върху или около ръката, се съветва премахването на всички бижута и украшения – пръстени, часовници, верижки, гривни. Силно вероятно е да настъпи възпаление и подуване на тъканите, което ще направи свалянето на изброените предмети трудно и болезнено, а ако се оставят се рискува спиране на кръвообръщението.

Желателно е да се направят снимки на змията, за да лекар или друг специалист я разпознае и препоръча най-подходящата противоотрова.

 • Критичният период за преживяване от ухапването без прилагане на противозмийски серум в общия случай е в първите 4-5 ч.
 • Транспорт до болнично заведение се препоръчва във всички случаи на ясно изразена алергичност, признаци на общо отравяне, слаба имунна система, лошо общо здравословно състояние и нервна лабилност.

Ужилване от оса – Сериозната опасност при ухапване от пчела или оса обаче е силна алергична реакция. Тя е по-голяма при ухапване от пчела, поради съдържащите се в нейната отрова алергени, най-вече мелитин и фосфолипаза А2. Алергичните реакции могат да бъдат по-леки, с локални прояви – по-обширно зачервяване, обрив, сърбеж, отоци около устните, ушите, очите, шията и ларинкса, слабините. Възможни са и особено тежки алергични реакции – задух, промяна на гласа, трудно преглъщане, хрипове. В повечето случаи тежките реакции са при ухапване в областта на главата, устата или шията. Силният оток в тази област може да причини затруднено дишане и рязко спадане на артериалното налягане.

Най-тежката и директно застрашаваща живота реакция е т.нар. анафилактичен шок, при който антителата, намиращи се в кръвта, под въздействие на алергените, отделят субстанции, водещи до колапс.

След ужилване от пчела или оса първото нещо, което трябва да се направи, е старателно да се измие мястото.
След това внимателно издърпайте жилото, така че отровата да не се разпространява.Можете да направите това с пръсти или с пинсети. Не забравяйте, че преди процедурата трябва да измиете ръцете си, а инструментъттрябва да е дезифектиран. Жило остава само при ужилване от пчела. Ако е от оса, не се опитваытеда търсите жило и не “ровете” в раната. След изваждането на жилото раната трябва да се дезинфекцира. Ще ви трябва спирт, йод, кислородна вода. Можетеда промиете мястото с всеки антисептик или дори с обикновен сапун. Раната и областта около нея не трябва излишно да се пипат, не се търкат и особено не се разчесват.

 • За отока може да сложите студен компрес, с лед.

По настоящем в аптеките се предлагат готово дозирани спринцовки, наподобяващи химикалките за инжектиране на инсулин при диабетно болни, които се поставят в областта на корема, рамото или вътрешната част на бедрото и инжектират известно количество адреналин. Това е медикамент с бронходилататорно и вазоспастично действие, който ускорява сърдечната честота и блокира развитието на крайните фази на алергичната реакция.

След това е важно да се потърси незабавна медицинска помощ и бъде приложен мускулен или венозен кортикостероид – например метилпреднизолон. При хора с по-леко изразена алергия може да се приложи моментално таблетка с антихистамини перорално, които се предлагат без лекарско предписание в аптечната мрежа.


Алергична реакция

Остра алергична реакция: Анафилактичният шок е остра алергична реакция, която може да доведе до животозастрашаващо състояние, свързано с прекъсване на дишането и циркулацията на кръвта. При по-чувствителните хора анафилактичният шок може да се развие за броени минути, но реакцията може да се появи и задълбочи и за няколко часа след излагането на предизвикващия алергичната реакция агент/субстанция. Причина за анафилактичния шок могат да са много и различни вещества – отрова (от змия, скорпион и т.н.), полени, латекс, някои храни и лекарства. При някои хора все още не може да се установи конкретният причинител. При свръхчувствителност бързо се появяват обриви и очите или устните се подуват и отичат. Същата реакция се появява и в гърлото, като може да достигне ниво, в което е трудно да се диша и преглъща. Кръвното налягане спада, което, ако не бъде овладяно, може да увреди трайно вътрешните органи.

Ако попаднете в ситуация, в която някой около вас прояви алергична реакция, подсказваща за анафилактичен шок:

 1. Обадете се на Бърза помощ.
 2. Потърсете дали у пострадалия няма някакво лекарство от изброените по-горе. Ако откриете такова, вижте как се прилага и го направете. Ако сте направили инжекция (препоръчва се само ако сте сигурни, че ще се справите!), масажирайте мястото за около 10 сек. – така лекарството ще се разпространи по-бързо. Потърсете някакъв антихистаминов продукт и го дайте на пострадалия (следвайки инструкциите), ако той е в състояние да го вземе (т.е. може да го преглътне без задавяне).
 3. Поставете пострадалия да легне по гръб, като краката са по-високо от главата.
 4. Разхлабете дрехите му и го покрийте с някаква завивка.
 5. Поставете студен компрес върху гърлото и гърдите му.
 6. Ако носната лигавица е силно набъбнала, поставете капки за нос.
 7. Ако реакцията е предизвикана от ухапване, наложете студен компрес на ухапаното място.
 8. Не му давайте нищо друго за пиене.
 9. Ако се появи повръщане или кръв от устата, обърнете пострадалия да легне настрани, за да предотвратите задавяне.
 10. Когато е свързано с гърлото е добре да вдишва по студен въздух. Студеното намаля отока, студен компрес също го намаля.

Натравяне 

 1. С бъркане с пръст в гърлото или дразнене на последното с дръжка на лъжица се предизвиква повръщане. Чрез повръщане се изхвърля част от вредното.
 2. Алкохол: Най-важното нещо, което трябва да се направи е да се потърси спешна медицинска помощ и да се пази пияният в безопасност до пристигане на линейката. Ако пияният повръща, трябва да се внимава да не се задуши. Позицията на тялото му трябва да е на една страна, за да не се задуши до смърт. Лицето в безсъзнание със сигурност не бива да се оставя само. Непрекъснато се опитвайте да държите контакт с човека, ако той губи съзнание. Подходящо хапче за натравяне е Активния въглен (Всеки път, когато се приема таблетка активен въглен, е добре да се пие много вода (12-16 чаши за деня), защото приемът му може да доведе до дехидратация).
 3. Ако болният е приел отрова със силно химически изгарящи свойства (киселини, основи и други подобни вещества), преди предизвикване на повръщането да изпие 2 чаени чаши прясно мляко, по възможност примесени с белтъка на 1 или 2 яйца, размесени в емулсия с 2 чаени чаши вода. Тези течности ще образуват съединения с този вид отрови (албуминати) и при престоя им в стомаха и обратното повръщане няма да проявяват по-нататък тяхното изгарящо действие.
 4. При отравяне с мастноразтворими вещества като различни пестициди, органични разтворители и др., приемането на прясно мляко в противовес на широко разпространени съвети е противопоказно и опасно, понеже последното улеснява всмукването (резорбцията) на отровата в кръвта. Същият неблагоприятен ефект за посочените отрови се получава и при консумация на мазни храни непосредствено след тяхното приемане
 5. Като противоотрова в рамките на долекарска помощ се извършва следното: След обилното повръщане, с което се отстранява отровата от стомаха, на болния се дава да изпие – 1 чаша вода, смесена с 2 кафени лъжички медицински въглен; 15 мин. по-късно – 1 пакетче английска и глауберова сол, разтворена в 1 водна чаша топла вода. С последното се предизвиква бързо изхождане по голяма нужда и по-бързо отстранява­не на отровата от червата и ограничение на нейното всмукване в кръвта. Вариянт 2 : Прясно мляко -1/2 л се изпива бавно без прекъсване. Приема се при отравяне с корозивни отрови (вещества, причиняващи химичес­ко изгаряне на устната кухина, стомаха и червата). Противопоказно е при отравяне с мастно-разтворими препарати и вещества. Вариянт 3: Белтьчно-водна смес. Получава се като в 2 водни чаши вода (400 мл) се разбият белтъците на две яйца. Изпива се бавно без прекъс­ване. Прилага се при отравяне с корозивни отрови (като прясното мляко).
  Вариянт 4: Разреден оцетен разтвор или лимонов сок. Получава се като 2 супени лъжици оцет или сока на 1 лимон се смесят с 1/2 л вода Изпи­ват се при отравяне със силно корозивни основни вещества (натриева основа, калиева основа, калциева основа и др. – непосредствено след отравянето). След изпиването се предизвиква повръщане, като преди това се прилага прясно мляко и водно белтъчна смес.
 6. При контакт на отровата с кожата и достъпните лигавици на пострадалия се извършва следното:
  – Внимателно се свалят дрехите от пострадалия и опаковани се изпращат за химическо обезвреждане.
  – Контактните участъци или цялото тяло се измиват с вода и сапун – най-добре под душ.
  – При засягане на очите в първите минути на интоксикацията последните внимателно се подлагат тангенциално на умерено сипна водна струя и се измиват от отровата.
 7. До идването на лекаря при тежки отравяния с нарушение на дишането или кръвообращението се извършва следното:1. При спиране на дишането – обдишване „уста в уста” и друга прийоми на изкуствено дишане.2. При увреждане на кръвообращението на болния се дава да изпие 1 кафе или коразол 20 капки с малко вода. При спиране на сърдечната дейност може да'”Се започне индиректен масаж на сърцето, ако има на близо човек, кой го е усвоил тази процедура в санитарно просветни курсове или друга подходящи звена.Другите лекарствени и лечебни методи ще се прилагат от квалифицирани медицински лица. При остро отравяне е необходимо с най-голяма бързина болните да се заведат на лекар.

 1. Натравяне с храна Факт е, че всички храни съдържат малки количества бактерии. Но лошото съхранение, неподходящата готварска обработка и докосването на храната с мръсни ръце могат да причинят размножаването на тези бактерии в достатъчно големи количества, за да предизвикат заболяване.Паразитите, вирусите, токсините и химикалите също могат да замърсят храната. Въпреки това те са по-рядко срещана причина за хранителни интоксикации.Симптомите на хранителното натравяне варират според източника на замърсяване/заразяване.Обикновено до няколко часа след консумирането на контаминирана храна настъпват следните неспецифични оплаквания:
  – диария;
  – гадене;
  – коремна болка;
  – повръщане (понякога).

Пийте голямо количество течности.

– Не използвайте антидиарични лекарства, защото те могат да забавят елиминацията на бактериите от организма.
Хранителните интоксикации често се подобряват от само себе си в първите 48 часа след приема на храна. Посетете вашия лекар, ако оплакванията продължат повече от две или три денонощия или кръв се появи във вашите изпражнения.


Кървене от носа

Силно кръвотечение: Поставете тампон в ноздрата и притиснете, наведете се напред и задръжте докато спре – не се навеждайте назад защото кръвта директно влиза в корема. Потърсете лекарска помощ!

В повечето случай се появява заради слаби капиляри, високо артериялно налягане и др.

Не правете следното поне 24ч.

-не си духайте носа и не кихайте с затворена уста
-не се занимавайте с тежък физически труд
-не спортувайте
-не стойте на слънце
-не пийте алкохол, черен чай и др. с кофеин
-когато въздуха е сух лигавицата по лесно кърви


Задавяне


Инфаркт

 1. В началната си фаза инфарктът се описва като внезапен пристъп на силна, пареща, притискаща и продължителна болка в гърдите – зад гръдната кост или от лявата страна.
 2. Преди пристигането на линейката е важно да облекчите дишането на пациента. Премахнете и разхлабете стегнати дрехи, колани и т.н. Сложете пострадалия да легне така, че горната част на тялото да е по-високо от долната – по този начин се облекчава работата на сърцето. Осигурете достъп до свеж въздух.
 3. В случай на сърдечен удар трябва периодично да се проверява кръвното налягане, както и честотата на пулса (на всеки 5 минути). При нормализирано кръвно може да се даде нитроглицерин (сублингвално – таблетка, която се поставя под езика).

В случай на рязко спадане на кръвното налягане обаче нитроглицеринът не помага.

Ако пострадалият изпадне в безсъзнание

 1. Ако пострадалият изгуби съзнание, дишане и пулс, трябва незабавно да се постави на твърда повърхност – например на пода – и моментално да се започне сърдечна реанимация, която да продължи до възвръщане на жизнените показатели или до пристигане на линейката.
 2. Направете кратък отривист удар с юмрук в областта на гръдната кост и започнете изкуствено дишане. Започнете сърдечен масаж – на всеки 15 натиска в областта на гръдната кост се прави вдишване и издишване. Проверявайте пулса след всеки 2-3 серии. Ако не се появи пулс – повторете.

Кардио-пулмонарна първа помощ

 1. Кардио-пулмонарната първа (наричана още „реанимация“) помощ е спешна процедура на сърдечен масаж и изкуствено дишане при установяване на загуба на съзнание поради спиране на кръвообращението, дишането или и двете. Може да се извърши като в медицинско заведение от специално обучен персонал така и в извън-болнични условия от лица.
 2. Процедурата съчетава ритмичен физически натиск върху гръдния кош за създаване на достатъчно кръвообращение за поддържане окисляване на мозъка с изкуствено дишане. Натискът върху гръдния кош създава условия за някакво минимално кръвообращение.
 3. В повечето случаи целта е да се възстанови кислородното подаване до мозъка за евентуално излизане от шоковото състояние. Често така се печели време докато се донесе дефибрилатор – апарат за дефибрилация (‘сърдечен електрошок’). Навременно дефибрилиране може да върне сърдечния ритъм и да възстанови кръвообращението и дишането. Целта на дефибрилацията е да спре за кратко време всички възбудени ритмогенни клетки, за да се даде възможност на основния сърдечен такт генератор в този момент да подаде организиран ритъм.

Изкуственото дишане е ритмично подаване на въздух към белите дробове посредством специален резервоар на кислородна смес („амбу“) или ‘уста в нос’ или ‘уста в уста’.

Процедурата се провежда по алгоритми според нивото на медицинска подготовка на даващия първа помощ.


Инсулт

Признаци

 • изтръпване, слабост или парализа на крайниците от едната страна на тялото;
 • парализа на едната страна на лицето, увисване на външния ъгъл на едното око и устата;
 • неконтролируемо слюноотделяне от едната страна на устата;
 • проблеми с говора, издаване на нечленоразделни звуци;
 • двойно или замъглено виждане;
 • гадене;
 • нарушен баланс и координация;
 • внезапно силно главоболие;
 • внезапна загуба на съзнание.

Първа помощ

 • постави пострадалия в стабилно положение, най-добре легнал;
 • накарай пострадалия да се УСМИХНЕ – при инсулт единия край на устата може да увисне и усмивката да бъде несиметрична;
 • накарай пострадалия да вдигне едновременно двете си ръце – при инсулт може да възникне слабост или парализа на едната половина на тялото и двете ръце да не могат да се движат симетрично;
 • накарай пострадалия да ти каже името си – при инсулт може да се наблюдава нарушение на говора и издаване на нечленоразделни звуци;
 • ако дори само един от признаците присъства, незабавно позвъни на тел. 112!
 • успокоявай пострадалия;
 • проверявай периодично дали е в съзнание, дали диша и ако да, колко е пулсът му;
 • ако спре нормалното дишане и сърдечна дейност, незабавно започни КПР!

Състояние на временно нарушение на кръвоснабдяването на малка част от мозъка, при което се наблюдават симптоми на инсулт, но те отшумяват за кратко от само себе си, се нарича ПРЕХОДНА ИСХЕМИЧНА АТАКА. Въпреки че след такава атака може да настъпи пълно възстановяване, тя може да бъде последвана от нови атаки, както и от по-масивен инсулт.


Сърцебиене

Ако внезапно усетите, че сърцето ви „включва” на бързи обороти, разхлабете дрехите и седнете спокойно. Вдъхнете дълбоко въздух, запушете носа и напъвайте с всичка сила, сякаш надувате собственото си тяло.

Чрез тази техника, наречена „вагусова”, пулсът забележимо спада. Също така може да се приложи леко притискане на шийните артерии за кратко време или натиск върху очните ябълки при затворени клепачи. Ако сърцебиенето продължава или се повтаря често, направете консултация с кардиолог.

Освен физиологичните причини има и сериозни заболявания, които протичат с ускорен или неправилен пулс. Някои са от сърдечен произход – например пристъпното предсърдно мъждене, а други не са пряко свързани със сърцето – напр. пневмонията.

Затова хората с вече диагностициран ритъмен проблем трябва да търсят квалифицирана помощ при всеки по-сериозен пристъп. Самолечението в тези случаи не се препоръчва.


Зъбобол

 • Изплакването на устата с гореща течност облекчава значително зъбобола. Може да си направите отвара от лайка, жълт кантарион или каквито билки ви се намират.
 • Един от най-популярните лекове е отвара от салвия. Салвията е народното наименование на градинския чай, с гаргара от който се тушира болката от развален зъб.
 • Бабите и дядовците ни са се справяли с болящи зъби и чрез употребата на прополис. Малко парче от веществото се поставя на болния зъб, докато съдържащите се в него съставки не действат успокояващо на болката.
 • Каша, приготвена от лук, чесън и сол, също успешно се справя с проблема.
 • Ако имате сланина, отрежете тънък резен и го поставете между бузата и болния зъб. Така се държи докато се стопи мазнината и болката премине.
 •  Не затопляйте болното място отвън! Не се завивайте с шалове, не поставяйте кърпи, не заспивайте върху болната буза.
 • Компрес с парченце краставица гарантира бързо избавяне от болката. Нанесете го директно върху зъба, който Ви боли. За по-бързо действие нанесете преди това малко сол върху краставицата.
 • Както вече бе споменато по-рано, много често зъбобол се появява в резултат на това, че в дупка попадат остатъци от храна. И често, за да се отървете от болката, доста интензивно изплакнете устата с топла (но не гореща) вода. Почистването на устната кухина със паста за зъби и вода за уста също помага при болката и дезинфекцира.
 • Магданозът може да помогне при тежък зъбобол. Магданозът има противовъзпалителни съединения, които намаляват дискомфорта в засегнатата зона, особено възпаление.
 • Сол – Тази съставка е с мощно антисептично действие, която облекчава тежък зъбобол, причинен от абсцес или инфекции поради раздробяване на храна между кътниците.
 • Чесън – Поради своите мощни антибиотици и противовъзпалителни ефекти, чесънът е една от най-добрите съставки за борба с инфекции и болката, която те причиняват.

Бъбречна криза

Запомнете, че най-важният фактор, който има пряка връзка с отпускане на нетърпимата болка при бъбречна криза, е топлината. Задължително е всички пациенти да си я осигурят в оптимални дози.

Медикамнетозно лечение
Обикновено пациентите с бъбречна криза са изключително изтощени, дехидратирани от гаденето и повръщането, които правят невъзможен приема на медикаменти през устата, най-често лечението започва с  вливане на заместителни водно-солеви разтвори по венозен път. В допълнение към тях в терапията могат да се включат и:
Болкоуспокояващи – една от основните цели на терапията е да намали болката, която както споменахме е една от най-силните в човешкия организъм. Обикновенно се започва с нестероидни противовъзпалителни средства (НСПС) в комбианция със спазмолитици и аналгетици. Когато тяхното действие се окаже недостатъчно, лечението продължава с опиоидните медикаменти (морфин и производни).
Спазмолитици – много често в комбиация с НСПС се включват и спазмолитици, които имат за цел да релаксират гладката мускулатура на уретера, като по този начин намаляватт спазмите и болката и улесняват елиминирането на конкремента.
Антиеметици – силната болка води понякога до колапс, шок и рефлекторно повръщане. Антиеметиците облекчават гаденето и повръщането.
Обикновенно тази терапия е достатъчна за конкременти с размери около 3-5мм, за които се очаква, че може да преминат през уретера спонтанно или с малко „помощ“. По-големите конкременти имат нужда от прибавянето на друг тип медикамнети.
Медикаментозна експулсивна терапия (МЕТ) – при по-големи камъни в бъбреците се използват медикаменти, насочени към релаксиране (отпускане) на мускулатурата на уретера. Такива са алфа-блокерите и блокерите на калциевите канали. Тъй като те все пак действат за по-дълъг период от време, тяхната употреба рядко намира приложение в непосредственото лечение на бъъбречната колика. Те влизат като част от лечението в планов порядък след овладяване на болковия пристъп и осигуряване на дренаж на урината.
Антидиуретици – използват се сравнително рядко. Тяхната цел е да намалят количеството отделяна урина за определен период от време, с което намамляват напреженето върху бъбрека и оттам – намаляват болката. Използват се в единични дози, като временно средство до взимане на мерки за трайно лечение.
Антибиоитици – използват се при наличие или съмнение за инфекция.