Козунак – Mного вкусен!

Козунакът е сладък обреден хляб, който традиционно се приготвя за Великден. Символизира тялото на Иисус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.

В Румъния този Великденски сладкиш е популярен под същото име (cozonac), докато в Гърция се нарича цуреки (τσουρέκι), а в Турция – чорек (çörek). В Италия се приготвят козунаците панетоне (Panettone), които могат да издържат до 6 месеца. В Русиявеликденският обреден хляб се нарича кулич. Корените на този сладък хляб с яйца се крият в Западна и Средна Азия.

Днес козунакът вече не е само религиозен символ, а се е превърнал в хранителен продукт, вид тестен сладкиш, който може да се намери целогодишно в търговската мрежа. От специалното козуначено тесто се приготвят и други сладкиши като рула и кифли.

Характерно за козунака е, че той трябва да е добре бухнал и да се къса „на конци“. Често към тестото се добавят орехи, стафиди, настъргана лимонова кора, локум, мармалад и др.


Важно: Всички продукти за козунака е препоръчително да са леко затоплени, също и помещението трябва да е топло – топлината е важна за хубавия козунак!

  • 1кг. Брашно
  • Кора от 2 лимона (настъргана на едро ренде)
  • 4бр. Яйца
  • 200гр. Захар
  • Мая – прясна (1-кубче)
  • 250мл. Прясно мляко
  • 50-70мл. Краве масло
  • 70-80мл. Олио
  • 5гр. Ванилия на прах – добавка по желание
  • Щипка сол
  • Вода

  1. Пресявате брашното
  2. Настъргвате на едро кора от 1-2 лимона
  3. Разбърквате яйцата със захарта в отделна купа
  4. Приготвяте маята: 1 кубче прясна мая + 1 супена лъжица захар се мачкат докато стане като паста, добавя се 50-70мл. вода и се разбърква отново. Добавяте 1 с,л. брашно и отново разбърквате добре! Оставете сместа да ”шупне” – бухне на стайна температура.
  5. Изсипваме брашното в тава и правим – кладенче (дупка) в средата
  6. Изсипвате (яйцата разбъркани със захарта) в средата и почвате леко да бъркате с лъжица
  7. Добавяте също – готовата мая / Млякото / Сол – щипка / Кората от лимона / Олиото / разтопено масло 50гр. и започвате да бъркате.
  8. Ако решите да добавяте стафиди: накиснете ги предварително в избрано от вас: Ром / Бренди / Ликьор или Вода – за по добър вкус!
  9. Бъркайте сместа с ръце, докато се получи тесто и започнете да го месите и удряте в плота така че да стане хубаво. Колкото повече го месите и удряте става по хубаво.
  10. По стара традиция тестото се удря 100 пъти. – не е задължително
  11. Оставете готовото тесто да втаса 30-40мин. покрито с кърпа и може леко да го намажете с малко масло да не хваща коричка докато втасва.
  12. Изваждате втасалото тесто и го разделяте по желание на различни части за плетене или друг вид по желание. След оформяне на формата се оставя отново да втаса в тавата в която ще се пече (по съвет на Иван Звездев може да втаса в изключена фурна за около 30мин.
  13. Температурата на която се пече козунака е 180-190/градуса за около 10-мин. – в предварително затоплена фурна! След това печете на 170-градуса 15-20мин.
  14. Преди да поставите козунака във фурната – намажете го с разбито яйце и поръсете с бяла захар, по желание може да добавите и стафиди!
  15. Печете до готовност!

 

 

By |2019-04-15T23:58:42+03:00април 15th, 2019|Други, Хранене|
error: Content is protected !!