Боядисване на яйца за Великден – идеи и съвети

Идея 1: Боядисване с ”ластици” в малко боя! Редувате яйцата 5-10/мин. в цвят и премествате в нова чаша от различна страна – виж снимката!


Съвети:

  1. Традицията повелява великденските яйца да се боядисват сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота. Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се рисува кръст върху челата на децата, а след това и на другите членове от семейството. Първото боядисано яйце се запазва до следващия Великден. Смята се, че то носи здраве, късмет и щастие. Второто яйце също трябва да е червено. То се оставя в църквата след литургията в нощта срещу Великден. Останалите всеки може да боядиса по свой вкус.
  2. Преди варене, яйцата трябва да имат стайна температура – не трябва да са току-що извадени от хладилника!
  3. Сипете хладка вода в тенджера и подредете яйцата (само на 1 ред и около 1 пръст вода – над яйцата)
  4. Сложете тенджерата на котлона и загрейте (добавете 1 с.л. сол и 1 с.л. оцет)
  5. След завиране може леко да намалите котлона
  6. Варете около 8-10мин.  (напълно сварени) варене на яйца съвети >>
  7. Отдръпвате тенджерата от котлона и оставяте на течаща вода, яйцата да се охладят за около 2 мин.
  8. След като яйцата изстинат са готови за боядисване!
  9. Повечето яйца може да ги намажете с олио ”2030мин. / след боядисване” – стават по лъскави

Боядисване с чорапогащник и различни видове растения – по избор !


Боядисване с изолирбанд – ако тиксото е широко – разрежете го по дължина!


Боядисване с кухненска хартия


Боядисване с памук


Жълти яйца + рисунка с маркер


Ретро яйца – покрити с вестник (изберете подходяща статия или снимки)


Други идеи:

1. Увийте яйцата в стари парчета тънък плат с шарки (пример – вратовръзка) и ги омотайте добре с конец, който ще задържа плата плътно по яйцето, след което варите яйцата заедно с плата до готовност. Премахнете плата от яйцето (ефекта е невероятен!)

2.Рисувайте с восък по яйцето, след това го боядисайте

3. Използвайте – бои, пастели и перманентен маркер и рисувайте …(препоръчително – върху чисто бели яйца).

 

 

By |2019-11-09T00:58:35+02:00април 14th, 2019|Други, Хранене|
error: Content is protected !!