Според теорията на Айнщайн е напълно възможно в космоса вече да съществуват естествени машини на времето, тоест места, където времевото пространство е извито.

В центъра на Ню Йорк в автомобилна катастрофа загива човек. Следователите се опитват неуспешно да намерят роднини на загиналия. Събраните доказателства посочват, че това е 30- годишният Рудолф Фенц. И в тази история нямаше да има нищо удивително, ако не беше фактът, че семейството му го е дало за издирване преди 80 години. “Времето и пространството не са препятствие за нас. Границите поставят само вашето желание: философствайте със Сократ, преживейте момента на ужаса в замъка на графиня Батори, танцувайте фокстрот на “Титаник”. За по-малко сантименталните предлагаме пътешествие в бъдещето да видят края на света” – това може да бъде рекламният лозунг на някоя рекламна агенция след няколко десетилетия.

Откритието, че времето е субективна категория, а във Вселената могат да съществуват условия за преодоляване на бариерата на времевото пространство, беше една от най-великите научни революции през 20-ти век.

Теории, които в продължение на векове са оставали в областта на фантастиката, са станали предмет на научни дискусии. Някои стигат още по-далеч, твърдейки, че днес си имаме работа с пътешественици, които са преодолели четвъртото измерение. Един от тях е бил Рудолф Фенц.
Изryбен във времето 1950 година, есента, нюйоркският Таймс-скуеър. Вниманието на минувачите е приковано от странно облечен човек. В началото им се струва, че това е актьор. Той има бакенбарди и носи старомодна одежда, но поведението му става все по-тревожно, той крещи, размахва ръце, бягайки си удря главата и пада право под колелата на насрещно такси.

Човекът загива на място. Актовете на полицаите в Ню Йорк са пълни с подобни случаи, но този е особен.
Документите, открити при загиналия, са от миналия век. Пари (стари банкноти) и визитни картичка с името му – адрес на Пето авеню и Писмо: сметка-фактура, написана на името на Фенц на Лексинстън авеню, с дата от 1870 година, но и до днес изглеждат като нови.

В началото полицията издирва роднини на починалия, но безрезултатно. Най-накрая, след няколко месеца успяват да намерят стара жена, която твърди, че Рудолф Фенц е баща на нейния покоен мъж и е изчезнал при загадъчни обстоятелства през миналия век. Ровейки се в архивите, полицаите се убеждават, че адресът на изчезналия човек е сходен с онзи, който е написан на визитните картички на загиналия на Таймс-скуеър.

Историята на Рудолф Фенц и днес предизвиква бурни емоции: за някои това е свидетелство, че пътуването във времето е възможно, а за други е просто градска легенда, вдъхновена от научно-фантастична литература.

До този извод достигнал Крис Аубек, който през 2005 година изследвал случая на Рудолф Фенц. Тогава било обявено, че нюйоркският пътешественик е герой на фантастичен разказ на Джак Фини.
Две години по-късно тази идея е поставена под съмнение. Оказва, се че Джак Фини бил вдъхновен от медиите. Разказът му бил публикуван няколко месеца след загадъчното произшествие на Таймс-скуеър. Ако последното изследване се счита за правдоподобно, то може би е доказателство, че Рудолф Фенц се е заryбил във времевото пространство?