Знаете ли думата „мълния никога не удари на същото място два пъти“? Забрави. На добра нощ, едно езеро във Венецуела е домакин на многократни светкавични удари на всеки час. Catatumbo lightning или ”Фарът на Маракайбо е атмосферно явление във Венецуела – Това се случва само по устието на река Кататумбо, където се влива в езерото Маракайбо.

Феноменът възниква на височина около 5 км и е без съпровождащите акустични ефекти. Мълниите възникват през нощта и продължават около 10 часа, през 140 – 160 нощи през годината, при което се произвеждат около 280 светкавици на час, с интезитет над 400 000 ампера.

Бурите се причиняват от сблъсъка между облаците заради силния вятър, идващ от Андите. Метанът от разлагащата се органична материя в блатото е по-лек от въздуха и се издига в облаците, като така подхранва бурите.

Мълниите са видими на разстояние от 400 км и често са използвани за ориентир от моряците, поради което явлението е известно под названието „Фарът на Маракайбо“.

Местните защитници на околната среда считат, че тази уникална област трябва да се намира под защита на ЮНЕСКО, тъй като възстановява озоновия слой на планетата.

Catatumbo мълния променя честотата си през цялата година и е различна от година на година. Например, преустанови се от януари до март 2010 г., очевидно поради засушаване, което временно поражда опасения, че е можело да изчезне завинаги. Феноменът стана толкова прочут, че е изобразен в знамето и герба на ”щата Сулия” – Венецуела

Маракайбо  е най-голямото езеро в Южна Америка на територията на Венецуела. Свързано е с Карибско море посредством Венецуелския залив. Площта на Маракайбо е ок. 13 210 km². Езерото е известно с огромните залежи на нефт.

В северните си части е плитководно, а в южните части дълбочината достига до няколко десетки метра. Северната тясна част на езерото се пресича от пътния мост „Генерал Рафаел Урданета“. Бреговете на Маракайбо са равни и заблатени. Захранва се с вода от множество ручеи и реки, най-голямата от които е река Кататумбо. Това е едно от 17-те древни езера на Земята и се счита за второто най-старо езеро, образувано преди 36 милиона години. На бреговете му живее почти четвърт от населението на Венецуела.

Наименованието на езерото му е дадено в периода на колонизация по името на местния вожда Мара и думата кайбо (земя) – „Земята на Мара“.