1. Кебапчетата се приготвят от 60% Свинска на 40%Телешка или свинска кайма 100%, така стават най-вкусни (може да смелите месо от джолан, без сухожилия). Добре е в свинската кайма да има и малко сланина. Както всяко ястие вкуса зависи от качеството на основната съставка а в случая е каймата (трябва да уцелите най вкусната за вас)!Трябва да изпробвате как ви харесва повече – смес или 100% Свинско.
 2. Съществена част от рецептата за кебапчета е водата – тя трябва да е около 150 мл на 1 кг. Повечето майстори на скарата използват Газирана вода – ”стават по сочни” (Замесваме, като постепенно добавяме газираната вода. Оставяме каймата да отлежи за едно денонощие.) Потапяме ръце в оцетна вода, оформяме кебапчетата. Оставяме ги за кратко в хладилник.
 3. На 1кг месо се слага с 5г. кимион и . черен пипер и сол на вкус или 15-20гр.
 4. Отлежава едно денонощие в хладилника на пласт не по-дебел от 6cм. Премесва се пак, отлежава 1-2ч. (може да се полират кебапчетата с ръце, топнати в купичка вода и оцет в съотношение 1:1 или 1:2 в полза на водата) Оцета стяга каймата и придава приятен, слабо кисел вкус, не се усеща.
 5. Печете на въглища, електрическа скара или грил тиган – умерена температура (около 160-180 градуса) напръскайте или намажете скарата с малко олио.
 6. При печенето се търкалят само в една посока
 7. След изпичане ги оставете за около 1 мин да почиват
 8. Съвет: Ако смилате месо на машина е добре да го минете 2ри път през нея и да оставите каймата да ”узрява” една нощ в хладилник – разстилана и покрита с хартия. Така се подобрява, вкуса еластичността и др.
 9. Примерни количества: 600 г свинско месо, 400 г телешко месо, 150 мл газирана вода, 5 г кимион, 5 г смлян черен пипер, 15-20 г сол
 10. Допълнително може да сложите около 100-150мл. телешки бульон за вкус. Може да запечете телешки кости с малко кромид лук и останалия сок да използвате за каймата.
 11. Важно: Оставяме каймата да отлежи за едно денонощие със водата и подправките преди да печете за да имате най добрия резултат. Хубаво е и кебапчето да стои студено преди печене – хладилник > скара!


 1. Кюфтетата също се приготвят от свинска и телешка кайма 60% към 40%, може и само 1 вид но не стават толкова вкусни.
 2. Характерни подправки: черен пипер, чубрица, магданоз и сол на вкус (може и кимион).
 3. Най-често се добавя: лук стар или зелен/праз, (намокрена среда от хляб – ако се пържат) и яйце
 4. Кюфтета без свинска мазнина са сухи.
 5. Печете на въглища или електрическа скара – умерена температура (около 160-180 градуса) напръскайте или намажете скарата с малко олио.
 6. При пържене кюфтета предварително се овалват в брашно.
 7. Татарските“ кюфтета са по-големи и съдържат разтопен кашкавал и люта чушка (или обикновенна), а понякога и гъби, кисели краставички, бахар и бира.