Кюфтета & Кебапчета – важни съвети!

  1. Кебапчетата се приготвят от свинска кайма 100%, така стават най-вкусни (може да смеляте месо от джолан, без сухожилия). Добре е в свинската кайма да има достатъчно сланина.
  2. Съществена част от рецептата за кебапчета е водата – тя трябва да е около 150 мл на 1 кг.
  3. Заедно с 5г. кимион и 5г. черен пипер и сол на вкус
  4. Отлежава едно денонощие в хладилника на пласт не по-дебел от 6cм. Премесва се пак, отлежава 1-2ч. (може да се полират кебапчетата с ръце, топнати в купичка вода и оцет в съотношение 1:1)
  5. Печете на въглища или електрическа скара – умерена температура (около 160-180 градуса) напръскайте или намажете скарата с малко олио.
  6. При печенето се търкалят само в една посока

  1. Кюфтетата се приготвят от свинска и телешка кайма 60% към 40%, може и само 1 вид но не стават толко вкусни.
  2. Характерни подправки: черен пипер, чубрица, магданоз и сол на вкус (може и кимион).
  3. Най-често се добавя: лук (стар или зелен), намокрена среда от хляб и яйце – което каймата се омесва добре.
  4. За българския вкус кюфтета без свинска мазнина са сухи.
  5. Печете на въглища или електрическа скара – умерена температура (около 160-180 градуса) напръскайте или намажете скарата с малко олио.
  6. При пържене кюфтета предварително се овалват в брашно.
  7. Татарските“ кюфтета са по-големи и съдържат разтопен кашкавал и люта чушка (или обикновенна), а понякога и гъби, кисели краставички, бахар и бира.
By |2018-12-09T20:20:45+03:00декември 9th, 2018|Основни ястия, Хранене|
error: Content is protected !!