Fort Knox, USA – Планирате ли да влезнете във Форт Нокс?

Първо, преминете четирите огради – две от които са електрически – и после се промъкнете покрай въоръжените стражи, детекторите за движение и алармите разположени по периметъра.

Не забравяйте да избегнете видеокамерите с нощно виждане и постоянно видеонаблюдение.

Не губете време да се опитвате да взривите или пробивате гранитните стени – те са дебели 1.2-метра и се държат заедно от 750 тона стомана. Ако преминете през въоръжената охрана вътре, плюс лабиринта от заключени врати, най-вероятно ще бъдете спрян от 22-тонната врата на сейфа.

Не се отчайвайте. Сводът може да бъде отворен, но само ако намерите всички членове на екипа, които познават малка част от комбинацията (ще ви трябва всички от тях, тъй като никой не знае всичко.)

След като влезете в трезора, ще трябва да се пробият по-малките трезорчета, скрити вътре, след което можете да започнете да вземате 5000 тона златхи килчета, съхранявани там. И внимавайте, когато тръгвате: 30 000 войници от военния лагер на Форт Нокс ще ви изчакат навън.

Global Seed Vault, Norvegia Svalbard – Международното семехранилище Ако скоро се случи Армагедон, има надежда за връщане на световните растителни култури обратно, спасението е на 119-метра под северната планина!

Световният сейф в Свалбард на остров Спитсберген в момента помещава над 500 000 от световните растителни видове. Сводът е на 997 километра южно от Северния полюс и е защитен от стотици мили от океана, плюс няколко хиляди полярни мечки. Тя е толкова дълбока, че е устойчива на ядрен холокост, да не говорим за тежки земетресения. Той също така седи на 430 фута над морското равнище, безопасно от всяко възможно повишаване на морското равнище.

Трите сейфа се намират зад четири тежки стоманени врати. Докато ключовете не са скрити под обшивката, нашите семена трябва да бъдат безопасни от Страшния съд.

Банката е оборудвана с взривобезопасни врати и шлюзови камери. Съхранението на семената се обезпечава от хладилната инсталация, способна да работи с горивото на местните въглища, и вечната замръзналост. Семената се съхраняват увити в алуминиево фолио при температура от -20 до -30 °C.


Iron Mountain valut, USA, Pennsylvania!Какви са останките от полет 93, оригиналната снимка на Айнщайн с изплезения език а патентът на Едисън за крушката, какво общо имат? Всички te са съхранени в Iron Mountain valut, USA, Pennsylvania!

На 60 метра под земята, тази минерална варовикова каменна къща е с площ от 1,7 милиона квадратни метра. Правителството на САЩ е най-големият наемател, а самоличността на 95% от собствениците на хранилища е поверителна.

Няма съмнения, че Warner Brothers, the Smithsonian Institution, and Corbis и др. имат касетки там. Тук живеят хиляди исторически майсторски записи, фотографски негативи и оригинални филмови макари.

Iron Mountain също е дом на Room 48, център за данни, който подкрепя някои от най-големите компании в Америка.

Две вълни от въоръжена охрана защитават входа – гостите се инспектират толкова добре, че дори ТSА ще се смути: (TSA- Администрацията по сигурността на транспорта) е агенция на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ.


Cheyenne Mountain Complex USA,  El Paso County, Colorado – мястото предефинира фразата “сигурност на работното място”

Служителите работят зад две врати от по 25 тона, които могат да издържат на взрив от 30 мегатана. За да го сложим в перспектива, Fat Man – бомбата, която е паднала върху Nagasaki – ще трябва да избухне 1429 пъти, за да пробие входа.

Офисите там се намират на 600 метра в планинския гранит, доколкото въздухът трябва да се изпомпва вътре. Този въздух обаче е най-чистият в света, там той се обработва от най-съвременна система от химически, биологични и ядрени филтри.


 част 2>>