Впечатляващи трезори – част 4

Изглежда като от филмите – Индиана Джоунс! Gold Bank of England: най-големият златен трезор в Обединеното кралство и втория по големина в света след този в Ню Йорк.

Вратата против бомбардировки се отключена чрез усъвършенствана система за разпознаване на глас, подпомогната от няколко ключалки с 0.91-см. ключ, за да се отворяи. Банката няма да каже колко тежи вратата или колко дълбоко е скрит трезора, но знаем, че има повече подови площи от Лондонската кула и 47-етажна сграда.

Към април 2016 г. банката държи около 400 000 бара, което е равностойно на 5134 тона злато. Тези златни депозити бяха оценени през август 2018 г., за да имат текуща пазарна стойност от приблизително 200 милиарда лири. Тези оценки предполагат, че трезорът може да задържа до 3% от добитото злато в човешката история.


Bahnhof и WikiLeaks в StockholmДържавният департамент на САЩ вероятно не е много привързан към този сигурен бункер. Разположен на 30 метра под улиците на Стокхолм, този стар ядрен бункер е галактиката на всички центрове за данни.

Това е така, защото съоръжението, собственост на шведския интернет доставчик Bahnhof, приветства и приютява сървърите за WikiLeaks. Най-ценните компютри на Джулиан Асанж се крият в този бункер за данни. Сгушен зад стоманена врата от 45см. и оборудване задвижвано при нужда от резервни генератори, които могат да издържат седмици наред.


Виж още:  част 1  /  част 2  /  част 3 част 4

By |2019-11-09T01:19:42+02:00декември 5th, 2018|Любопитно|
error: Content is protected !!