Впечатляващи трезори – част 3

Какви са останките от полет 93, оригиналната снимка на Айнщайн с изплезения език а патентът на Едисън за крушката, какво общо имат? Всички te са съхранени в Iron Mountain valut, USA, Pennsylvania!

На 60 метра под земята, тази минерална варовикова каменна къща е с площ от 1,7 милиона квадратни метра. Правителството на САЩ е най-големият наемател, а самоличността на 95% от собствениците на хранилища е поверителна.

Няма съмнения, че Warner Brothers, the Smithsonian Institution, and Corbis и др. имат касетки там. Тук живеят хиляди исторически майсторски записи, фотографски негативи и оригинални филмови макари.

Iron Mountain също е дом на Room 48, център за данни, който подкрепя някои от най-големите компании в Америка.

Две вълни от въоръжена охрана защитават входа – гостите се инспектират толкова добре, че дори ТSА ще се смути: (TSA- Администрацията по сигурността на транспорта) е агенция на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ.


Cheyenne Mountain Complex USA,  El Paso County, Colorado – мястото предефинира фразата “сигурност на работното място”

Служителите работят зад две врати от по 25 тона, които могат да издържат на взрив от 30 мегатана. За да го сложим в перспектива, Fat Man – бомбата, която е паднала върху Nagasaki – ще трябва да избухне 1429 пъти, за да пробие входа.

Офисите там се намират на 600 метра в планинския гранит, доколкото въздухът трябва да се изпомпва вътре. Този въздух обаче е най-чистият в света, там той се обработва от най-съвременна система от химически, биологични и ядрени филтри.


Виж още:  част 1  /  част 2  /  част 3 част 4

By |2019-11-09T01:19:53+02:00декември 5th, 2018|Любопитно|
error: Content is protected !!