Впечатляващи трезори – част 2

Федералния резерв в Ню Йорк съхранява над 450 милиарда долара около 8,100+ тона златни кюлчета в подземен триетажен бункер.

Повечето злато обаче не е американско; чуждите държави притежават 98% от запасите (собственост на централните банки на чужди държави). Това е така, защото те имат доверие в хранилището на Федералния резерв на Ню Йорк.

Трезора е на 24 метра под земята (под нивото на улицата), заобиколен от твърди скали от всички страни. 1927 г. сейфа съдържа 10% от официалните златни резерви в света.

Понастоящем това е най-голямото златно хранилище в света (въпреки че това не може да бъде потвърдено, тъй като швейцарските банки не отчитат своите златни запаси). Над 540,000 бара от злато са заключени зад 90-тонна стоманена врата а преместването на кюлчета от персонала изисква да бъдат със специални обувки, за да защитят краката си, в случай че падне едно от златните блокчета с тегло (13 кг).


The Granite Mountain, Records Vault, Utah – Гранитна планина

От 1965 г. Планината съхранява генералната библиотека на мормонската църква.

Библиотеката се намира на 180 метра в планината, където се съхраняват 3,5 милиарда изображения – от преброявания до имиграционни документи – на микрофилми и всички документи се дигитализират!

Документите са получени чрез споразумения с архиви, библиотеки и църкви от над 100 страни. Архивистите там дублират и дигитализират стари документи, публикувани на уебсайтове като familysearch.com и ancestry.com.

Секретната библиотека естествено е климатизирана, също така е защитен с въоръжени охранители и 14-тонна ядрена взривоопасна врата. Има вероятност, някъде вътре да има запис с името ти.

Видео – част 1


Видео – част 2


Виж още:  част 1  /  част 2  /  част 3 част 4

By |2018-12-05T12:05:35+03:00декември 5th, 2018|Любопитно|
error: Content is protected !!