Федералния резерв в Ню Йорк съхранява над 450 милиарда долара около 8,100+ тона златни кюлчета в подземен триетажен бункер.

Повечето злато обаче не е американско; чуждите държави притежават 98% от запасите (собственост на централните банки на чужди държави). Това е така, защото те имат доверие в хранилището на Федералния резерв на Ню Йорк.

Трезора е на 24 метра под земята (под нивото на улицата), заобиколен от твърди скали от всички страни. 1927 г. сейфа съдържа 10% от официалните златни резерви в света.

Понастоящем това е най-голямото златно хранилище в света (въпреки че това не може да бъде потвърдено, тъй като швейцарските банки не отчитат своите златни запаси). Над 540,000 бара от злато са заключени зад 90-тонна стоманена врата а преместването на кюлчета от персонала изисква да бъдат със специални обувки, за да защитят краката си, в случай че падне едно от златните блокчета с тегло (13 кг).

The Granite Mountain, Records Vault, Utah – Гранитна планина

От 1965 г. Планината съхранява генералната библиотека на мормонската църква.

Библиотеката се намира на 180 метра в планината, където се съхраняват 3,5 милиарда изображения – от преброявания до имиграционни документи – на микрофилми и всички документи се дигитализират!

Документите са получени чрез споразумения с архиви, библиотеки и църкви от над 100 страни. Архивистите там дублират и дигитализират стари документи, публикувани на уебсайтове като familysearch.com и ancestry.com.

Секретната библиотека естествено е климатизирана, също така е защитен с въоръжени охранители и 14-тонна ядрена взривоопасна врата. Има вероятност, някъде вътре да има запис с името ти.

Видео 


Gold Bank of EnglandИзглежда като от филмите – Индиана Джоунс! Gold Bank of England: най-големият златен трезор в Обединеното кралство и втория по големина в света след този в Ню Йорк.

Вратата против бомбардировки се отключена чрез усъвършенствана система за разпознаване на глас, подпомогната от няколко ключалки с 0.91-см. ключ, за да се отворяи. Банката няма да каже колко тежи вратата или колко дълбоко е скрит трезора, но знаем, че има повече подови площи от Лондонската кула и 47-етажна сграда.

Към април 2016 г. банката държи около 400 000 бара, което е равностойно на 5134 тона злато. Тези златни депозити бяха оценени през август 2018 г., за да имат текуща пазарна стойност от приблизително 200 милиарда лири. Тези оценки предполагат, че трезорът може да задържа до 3% от добитото злато в човешката история.


Bahnhof и WikiLeaks в StockholmДържавният департамент на САЩ вероятно не е много привързан към този сигурен бункер. Разположен на 30 метра под улиците на Стокхолм, този стар ядрен бункер е галактиката на всички центрове за данни.

Това е така, защото съоръжението, собственост на шведския интернет доставчик Bahnhof, приветства и приютява сървърите за WikiLeaks. Най-ценните компютри на Джулиан Асанж се крият в този бункер за данни. Сгушен зад стоманена врата от 45см. и оборудване задвижвано при нужда от резервни генератори, които могат да издържат седмици наред.


<< част 1