• 4 яйца
  • 400гр. кисело мляко (околко 3%)
  • 1 супена лъжица брашно
  • Щипка сол
  • 1 кафена лъжичка сода (ако искате по бухнала заливка сложете малко бакпулвер – вместо сода)

  1. Разбъркайте яйцата.
  2. В кофичката с киселото мляко, разбъркайте содата, докато млякото шупне.
  3. Прибавете млякото към яйцата.
  4. Добавете брашното и щипка сол.
  5. Сега, всичките тези продукти, разбъркайте много добре.
  6. Когато картофите са готови, излейте заливката върху тях, така че цялата повърхност да се покрие от заливката. Важно: след като разпределите застройката по повърхността ”не разбърквайте!”
  7. Допечете още няколко минути 5-10м. Заливката за мусака ще бъде пухкава и много вкусна.

Вариант 2 – Прясно мляко

  • 50-60мл. Олио
  • 3 с.л. брашно
  • 500 мл прясно мляко
  • 3 яйца
  1. В загрято олио се слага брашно и запържва за половин минута, налива се прясно студено мляко и докато се разбърква се кипва.
  2. Отделно се разбиват яйца с тел и към тях се налива горещата смес като не спира бъркането. Така заливката се нанася върху запечената мусака, ястието се връща във фурната и се запича за 15 минути. След изваждане се оставя за 10 минути преди да се нареже и поднесе. По желание се сервира с кисело мляко.

Линкове: Заливки / Застройки и др.