Варене на яица – полезни съвети

Яйца влизат в състава на много кулинарни изделия. Факт е, че суровите яйца носят по-голям риск от хранителни отравяния. Това особено се отнася за яйцата от патици и гъски, които съдържат повече мазнини и често са носители на салмонелна инфекция.

Човек изяжда средно 255 яйца на година. За същия период една кокошка снася около 250 яйца

Какво е яйцето, ако е още с черупка?

  • Дали яйцето е сурово или не: ако е варено то се върти.
  • Дали е развалено: ако е развалено, потопено с черупката във вода, то изплува.

Варенето на яйца си е трудна задача, особено ако целта е черупките да не се напукат. Сложен е моментът, когато варим яйца за Великден и установим след като сме ги сварили, че всички са се напукали.

Разочарованието е най-вече в очите на децата, които с нетърпение чакат празника, за да се сборят и да хапнат подобаващо. Но за да не ни се случват такива непредвидени ситуации, е достатъчно да следваме няколко стъпки.

Преди да започнем да описваме как се варят яйца, ще кажем как не се варят. Не вадете яйцата от хладилника, точно преди да ги сварите. Ако го направите, гарантирано ще се счупят. Оставете ги да поемат от температурата в стаята и чак тогава преминете към варене.

Хубаво е яйцата да не са съвсем пресни като ги варите, защото в последствие половината белтък остава по черупката. Ако можете варете яйца, които са на около 3 дена.

Следващ важен въпрос е кога да сложим яйцата във водата. Някои източници ни препоръчват да го правим след като заври, но повечето съвети са свързани с поставянето на яйцата в още студената вода и чак тогава завирането им.

Започваме да нареждаме яйцата в тенджера – подберете си по-малка такава. Задължително се поставят на един ред, само по дъното.

Водата трябва да бъде долу-горе един пръст над яйцата.

Сложете 1 ч.л сол във водата, докато е още студена. Някои домакини слагат и супена лъжица оцет, за да „хване” боята ”и за стягане на черупката”, с която в последствие ще се боядисва. Това в случай, че варите яйца за Великден.

Слагате водата заедно с яйцата да заврат. След като са заврели, някои домакини намалят огъня, други го поддържат същия. Нашето предложение е да го намалите, ако досега не сте варили яйца.

След като заврат засичате време като зависи какви яйца искате да направите – твърдо сварени или рохки. Освен това времето зависи и от големината на яйцата. За да имате течен жълтък и твърд белтък, варете яйцата 4 минути. С една минута повече (5мин.) ако искате сърцевината на жълтъка да е рохкава. За твърдо сварени времето е 8+ минути.

Ориентировъчно време – виж снимката!

След като мине определеното време, отдръпвате яйцата от котлона и сложете тенджерата и яйцата под течаща вода за около минута.

После сложете яйцата в съд със студена вода, за да се охладят. Целта е да можете да ги държите в ръка.

Ако приготвяте яйцата за Великден, пропускайте охлаждането, тоест оставете ги за кратко в течаща вода, колкото да се спре процеса на варене. Не бива обаче яйцата да изстиват напълно, защото няма да могат да „хванат” хубаво от боичките.

И един съвет ако варите яйца за Великден и те са леко напукани – в случай, че напукването е малко и няма излят навън белтък, не се отказвайте от яйцето. Когато леко изстине, пукнатината почти няма да личи, а след като го боядисате изобщо няма да се вижда


Любопитно

Канадски учени публикуваха изследване, направено сред 1200 пациента, със средна възраст от 61 г., според което се предполага, че изграждането на каротидната плака – вещество, което запушва кръвоносните съдове и е свързано със сърдечно-съдови заболявания, е по-голяма при хората, които ядат най-малко две яйца на седмица. Изследователите смятат, че причината за това е яйченият жълтък.

По колко яйца трябва да ядем на ден?

Британците са известни с любовта си към варените яйца и няма английска закуска без яйца. Те изяждат почти 30 милиона яйца на ден. Но трябва ли да намалят консумацията на яйца, за да се предпазят от сърдечни болести?

Преди няколко години, Брус Грифин, професор по хранене в Университета в Съри след направени над 30 проучвания установява, че яйцата не влияят върху нивото на холестерола.

Освен това, здравните специалисти казват, че можем да ядем толкова яйца, колкото ни харесва, ако те формират част от една здравословна диета. Няма горна граница, освен ако не сте наследили висок холестерол.

Предпазват ли яйца сърцето?

Изследване на американски вестник по клинично хранене твърди, че яйцата помагат за поддържане на здравословните нива на кръвното налягане. А миналата година учените от университета в Алберта са открили, че жълтъците съдържат две важни аминокиселини, триптофан и тирозин. Оттук следва, че два сурови жълтъка съдържат почти два пъти повече антиоксиданти от една ябълка. Така че няма значение как хапвате яйца – пържени или варени – те намаляват антиоксидантите наполовина.

Инфо: Wikipedia / Gotvach.bg / inews.bg

By |2018-10-10T02:15:38+03:00октомври 10th, 2018|Информация, Хранене|
error: Content is protected !!