Спагети е най-популярният вид паста: тънки пръчици от сушено тесто, които след 5 до 15-минутно варене омекват и се сервират с различни видове сосове като болонезе, италиански сос, сос за спагети с тофу, чушки и др. Голямата им известност идва от Италия, където се смятат за национално ястие, но се предполага, че произхождат от китайското фиде. Понастоящем са разпространени из цял свят.

 1. Спагетите се поставят във ”вряща вода” (добавете малко сол – така не залепват лесно)
 2. Разбъркваме ги от време на време и внимавайте да не се залепят на дъното на тенджерата или уока
 3. Средната продължителност за варене е 9-12мин. По-тънките може да варите 5-7мин.
 4. Важно е да не ги преварите, начупват се много лесдно и стават меки.
 5. Как да разбереме дали са готови? С помоща на вилица извадете 1-2 спагетки и ги разчупете с ръка. Така може да разберете до каква степен са сварени, също може да ги опитате, това е другия начин.
 6. При самото варене на по-ниско качествена паста цялото нишесте се разтваря във водата и като резултат самата вода става мътна, а пастата губи формата и текстурата си. За това ако каните гости – купете по хубава паста!
 7. Вода, вода и пак вода. Хората обикновено не използват достатъчно голям съд за варене и достатъчно количество вода, за да сварят пастата. Начин 1: един литър вода за 100 грама суха паста.
 8. Сол. Осолената вода допринася за по-добрия вкус на готовата паста. Добавете сол малко преди водата да заври и да сипете пастата в тенджерата. На всеки литър вода се препоръчват 7 грама сол.
 1. Олио и вода не се смесват. Когато приготвяте висококачествена паста, не е необходимо да се добавя олио. Олиото по-скоро ще направи повърхността на пастата “хлъзгава” и съответно сосът вместо да прилепне към нея, ще се отцеди на дъното на чинията.
 2. Ако решите да спрете процеса на варене на пастата извадете я и оцеждате в гевгир. Всъщност изплакването на пастата е много погрешно – по този начин се отмива повърхностният слой нишесте, който се “слепва” със соса при сервирането.
 3. Ал денте. Пастата трябва да се вари “ал денте”. Буквално изразът означава “до зъб” или иначе казано – леко твърдо за дъвчене.
 4. Италианците всъщност слагат съвсем малко сос в своята паста, именно защото искат да усетят еднакво добре вкуса и на пастата, и на соса. Така че, ако искате да се насладите на пастата си, то не я давете в сос. Правилото гласи, че трябва да се използва толкова сос, колкото и паста, като след сваряването, пастата се запържва леко на тиган със соса. Пестото обаче, може да се използва и директно – без загряване на тиган. В Италия съществуват над 300 вида паста, като най-често всеки регион има своя специфична форма или рецепта, с която се гордее. Различните форми паста си подхождат с различни видове сосове. Така например, късата паста като пенето върви най-добре с късчета месо и сос на зеленчукова основа. Фетучини или папарделе вървят най-добре с богати на вкус, сметанови сосове, докато букатините и канелоните са идеални за печене на фурна.
 5. Пастата се произвежда от твърда пшеница. Хубавата паста се прави от грис от твърда пшеница (семолина), който се получава при смилането на зърната твърда пшеница. Пастата Barilla се произвежда от 100% висококачествена твърда пшеница.
 6. След сваряване е хубаво да оставите пастата за 1-2мин да престой във водата след което > прецеждате
 7. Ако решите да съхранявате пастата за по късно – добавете олио и рабъркайте (така не залепва и не изсъхва).
 8. Повечето обикновенни спагети може след варене да ги изплакнете със студена вода ( така спират да се готвят но не е препоръчително.
 9. Искате овкусена паста? добавете малко соев сос (след варене) и разбъркайте – по азиатски 🙂
 10. Хубава паста може да намерите в www.barilla.bg

Линкове: Спагети болонезе / Спагети със зеленчуци / Сос болонезе – 5 рецепти