0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 гласа, средна оценка: 0,00 от максимална 5)
Трябва да сте регистрирани за да оцените
Loading...

Популярни храни в Америка – CNN класация

Когато става дума за американска храна, страната е най-известна с неща, които са описани с думи – мазна, боклук, смилаща, промишлена продукция и други. Въпреки това американците я обожават!


1. Thanksgiving dinner – Тurkey (Пуйка)

В САЩ традиционно се сервира пуйка с пълнеж по предпочитание към нея, който може да се състои от ориз, картофи, царевица и други добавки, както и друга традиционна храна.

Денят на благодарността в САЩ се празнува на 4-ия четвъртък на ноември, а в Канада – на 2-ия понеделник на октомври. В тези страни той е официален празник. Традицията на празника в САЩ и Канада води началото си от английски заселници, но в Обединеното кралство той не е основен празник.

По своята същност, това е религиозен празник, изразяващ благодарността на хората към Бог за плодородната жътва и нещата, които са придобили през годината благодарение на Неговата щедрост. Празникът е един от най-обичаните и почитани в САЩ, като с времето все повече се превръща в светски празник. Понякога съвсем небрежно го споменават като „Turkey Day“ (Ден на Пуйката). (Аналогично както при нас: Рождество Христово се отъждествява с Коледа.) Денят на благодарността датира от времето преди създаването на Съединените щати.

Знаете ли, че на английски “пуйка” се нарича “turkey”, защото англичаните смятали, че птиците идвали от Турция, а турците им казват “hindi”, защото пък според тях идвали от Индия? Всъщност когато за първи път европейците се срещат с тези птици в Америка, те погрешно ги оприличават на разпространения в Европа вид и от там е останало името на внасяните през Турция пуйки.


2. Cheeseburger

Чийзбургер е вид хамбургер, който съдържа сирене. Името му е образувано от сливането на английските думи cheese (сирене) и hamburger (хамбургер). При приготвянето на чийзбургери сиренето се нарязва предварително и се добавя в края на печенето. Използват се различни видове сирене, като моцарела, горгонзола или чедар. Като хамбургерите, могат да се гарнират с различни съставки като маруля, домат, лук, кисели краставици, горчица, майонеза, кетчуп или бекон. Традиционно се продават в ресторантите за бързо хранене.

Една от първите появи на чийзбургер в меню на ресторант е от 1928 г. в меню на лосанджелиски ресторант, който предлага чийзбургер, отрупан с чили за 25 цента. Други ресторанти също предявяват претенции, че са изобретили чийзбургера по-късно. В САЩ се празнува Национален ден на чийзбургера на 18 септември всяка година.


3. Hot dogs

Хотдога е вид сандвич с кренвирш или варена наденица. Традиционно се продава с пълнеж от лютеница и горчица, но може да е добавен кетчуп, пресни или мариновани зеленчуци, бекон и подправки.

Въпреки че хотдогът е типичен американски сандвич, корените му са в Германия.

Немците доказват в специално изследване, че първите подобни на хотдог закуски се правят в Германия през 1487 г. (пет години преди откриването на Америка). В началото на 19 век немските емигранти в Америка пренасят и технологията за производство на този сандвич. Вероятно идва от реклама в САЩ, където в снимките е използван дакел, давайки името на сандвича.


4. Reuben sandwich

Reuben е американски популярен сандвич, съставен от телешко месо, швейцарско сирене, кисело зеле и руски дресинг, Основни съставки: Осолено говеждо месо, Кисело зеле, Швейцарско сирене, Руски сос (дресинг) – приготвено на скара и тиган, обикновено в ръжен хляб. (виж рецептата тук >>)


5. Philly cheese steak

Cheesesteak Philadelphia (Philly cheesesteak)e сандвич от сирене, стек или пържола + сирене, направен от тънко нарязани парчета – телешки стек и разтопено сирене в дълъго хлебче, наречено (Hoagie roll). Philly cheese steak e популярен в регионалените заведения за бързо хранене, той има своите корени от Филаделфия и Пенсилвания.


6. Nachos

Nachos е ястие от  Мексико, състои се от (snack food), покрити с кайма и сирене, или сос на основата на сирене често се сервира като лека закуска. По-сложните версии добавят други съставки и могат да бъдат поднесени като основно ястие. Оригиналът nachos се състои от пържени царевични тортили, покрити с разтопено сирене и нарязани jalapeño чушки. Nachos произхожда от град Piedras Negras, Coahuila, Mexico, точно над границата от  Eagle Pass, Texas. През 1943 г. съпругите на американски войници, разположени във  Fort Duncan в близкия Eagle Pass, са били в Piedras Negras за шопинг обиколка, отишли в ресторанта  на хотела ”The maître d’hôtel ”но той бил затворен за деня. Майсторът на хотела, Ignacio “Nacho” Anaya, създаде нова закуска за тях с малкото, което имаше в кухнята: тортили и сирене. Аная наряза тортилите в триъгълници, пържеше ги, добави настърганото сирене чедър, бързо ги нагрява, добави нарязани пикантни пиперки, и ги поднесе. На въпроса какво е било наречено ястието, той отговорил:  “Nacho’s especiales”Популярността на ястието се разпространява бързо в цял Тексас и Югозапад. Първият известен вид на думата “nachos” на английски датира от 1950 г., от книгата “Вкусът на Тексас”.


7. Chicago-style pizza deep

Пица в стил Чикаго се отнася до няколко различни стила на пица, разработени в Чикаго. Може би най-известният от тях е известен като дълбока пица (deep-dish pizza). Торбата, в която е изпечена, дава на пицата характерно висок ръб, който дава много пространство за големи количества сирене и сочен доматен сос. Пицата в стил “Чикаго” може да се приготвя в дълбок стил и като пълнена пица. Основната разлика между дълбоката пица и повечето други пици е, че както подсказва името, създавайки много дебела пица, която прилича на пай. Макар че цялата пица е много дебела, в традиционните пицарии в Чикаго, повечето се правят – тънки до средна дебелина. Дълбоките пици се пекат в кръгла, стоманена тенджера, пицата по-скоро прилича на торта или пай, отколкото типичниа пица. Основни съставки: Тесто, Доматен сос, Сирене.


8. Delmonico’s steak

През 1837 г., в началото на еволюцията на Ню Йорк като финансов център на света, е създаден генезисът на това, което ще се превърне в световноизвестна кулинарна институция, ресторант “Делмонико”. Един малък магазин, продаващ класически сладкиши, изискано кафе и шоколад, бонбони, вина и алкохолни напитки, както и пури на Хавана, се управлява от братята Delmonico. Неговият успех ги накара да закупят триъгълен парцел земя на пресечната точка на улиците Beaver, William и South William, където през 1837 г. откриват първият добър ресторант за хранене в страната.
Delmonico’s предлагаше нечуван лукс – наличието на частни трапезарии (разположени на третия етаж)

В мазето е било съкровището на ресторанта, най-голямата частна винарска изба в града, с впечатляващи 1000 бутилки от най-добрите вина в света. През тези ранни години главният готвач Алесандро Фелиппини започна да развива кулинарната идентичност на ресторанта със специалната къща Delmonico Steak.

Считан за първият ресторант на Америка, Delmonico’s все още е един от най-популярните стекхаус в Ню Йорк. През 1800-те обаче първите пържоли “Делмонико” са били най-хубавото месо изрязано в определената нощ. Животните обикновено са били заклани в помещенията и главният готвач решава на момента кое месо има най-високо качество и това се сервира като стек Delmonico’s.


Повече информация за ястията, може да намерите с техните имена в google!

CNN – Класация – 2018г.

Сподели