1.Massachusetts Institute of Technology (MIT) – United StatesМасачузетският технологичен институт е най-добрият университет в света за 2018 година Той е американски  частен университет в Кеймбридж, Масачузетс, в непосредствена близост до Бостън. Основан е през 1861 г. Университетът е едно от най-елитните висши училища в света в областта на техниката и технологиите.  Агенцията QS (“Куакарели-Симъндс”) съставя своята класация на базата на сложна серия с критерии. Сред тях са качеството на изследователските способности на ВУЗ-овете; какъв процент от висшистите успяват да си намерят работа по специалността и в кои фирми; какво постигат през живота си; както и какви са професионалните постижения на преподавателите им – учени, свързани с MIT, този университет заема пъврвото място години наред.


2.Stanford University – United StatesУниверситетът „Леланд Станфорд-младши“, по-известен като Станфордския университет или просто Станфорд е частен американски университет в Станфорд, окръг Санта Клара, щата Калифорния. Официално отваря врати на 1 октомври 1891 г. Намира се на 60 km югоизточно от Сан Франциско в Силициевата долина в близост до магистрала 101 в района на Санфранцисканския залив. Лиланд Станфорд, калифорнийски железопътен магнат и политик, основава университета през 1891 г. в чест на сина си, Лиланд Станфорд-младши, починал от коремен тиф два месеца преди 16-тия си рожден ден. Университетът изпитва финансови затруднения след смъртта на Станфорд старши през 1893 г. и след като много от кампусите били унищожени вследствие на земетресението в Сан Франциско през 1906 г. След Втората световна война Фредерик Терман (1900 – 1982) подкрепя предприемачеството сред преподавателите и завършващите с цел да се изгради напълно самостоятелна местна индустрия, която по-късно се превръща в това, което днес е известната Силициева долина.


3.Harvard University – United StatesХарвардският университет, Университет „Харвард“ или накратко Харвард (английски: Harvard University) е университет в град Кеймбридж, близо до град Бостън, щата Масачузетс, САЩ. Харвардският университет е основан на 8 септември 1636 г. като Кеймбриджски колеж, което го прави най-старото висше учебно заведение в САЩ (макар до началото на XIX в. да е средно училище). В него работят около 5000 преподаватели и се обучават около 15 000 студенти. Библиотеката на Харвардския университет съдържа около 15,8 млн. библиотечни единици, има отделни библиотеки с редки книги и ръкописи, медицинска, китайско-японска и други библиотеки. Това е най-голямата университетска библиотека в света. Понастоящем университетът е считан за едно от най-престижните висши училища не само в САЩ, но и в света, като обикновено попада в първата петорка световни университети според различни класации. Името му е символ на изключително високо ниво на висшето образование и научните изследвания. Най-висока чест за всеки университет е да бъде наричан „национален (или регионален) Харвард“.


4.California Institute of Technology (Caltech) – United StatesКалифорнийския технологичен институт е частна институция, която е основана през 1891. Такси за обучение в института e приблизитено $45,000 за семестър. Caltech, която се фокусира върху науката и техниката, се намира в Пасадена, Калифорния, приблизително 11 мили североизточно от Лос Анджелис. Социален и академичен живот в Калтек центрове на осем студентски къщи, които училището описва като „самоуправляваща живеещи групи.“ Студентски къщи включват един възхищавал Caltech традиция: вечери, обслужвани от студентските сервитьори. Само първокурсници са длъжни да живеят на територията на колежа, но около 80 процента на учениците да останат в къщата им за всичките четири години. В Калифорнийския технологичен институт Бобрите имат редица екипи NCAA Division III, които се състезават в Атлетик конференция на Южна Калифорния Intercollegiate. Неразделна част от студентския живот е чест кодекс, който диктува, че „Никой от членовете на общността Caltech се извлича нелоялно предимство от всеки друг член на общността Caltech.“ В допълнение към своите бакалавърски проучвания, Caltech предлага топ магистърски програми в областта на техническите, биология, химия,Информатика, науки за земята, математика и физика. Caltech участва в значително количество изследвания, получаване на безвъзмездни средства от институции като НАСА, Националната научна фондация и на Министерството на здравеопазването и човешките ресурси, сред другите. Caltech поддържа силна традиция на pranking с Масачузетския технологичен институт, още най-висок ранг на науката и технологиите университет. Компании като Intel, Compaq и Hotmail са основани от Калифорнийския технологичен институт възпитаници. Известен режисьор Франк Капра също завършва Калифорнийския технологичен институт.


5.University of Oxford – United KingdomОксфордският университет, или само Оксфорд, е най-старият университет във Великобритания, основан в град Оксфорд през 1167 година. Днес той е сред най-уважаваните и най-добрите британски висши училища, особено в областта на историческите и политическите науки. Поради качеството на британските университети е челно място в Европа. Член е на университетското обединение Europaeum. Като едно от най-престижните учебни заведения в Европа и в света, Оксфорд има и един от най-селективните и с голяма конкуренция приеми за места. Системата за избор се състои от интервюиране на кандидатите в колежа, който са посочили за следване, от техни потенциални ръководители по избраната специалност. Кандидатите са длъжни да ползват Британската система UCAS за подаване на документи към университета: доказване на изпитни оценки, лично изявление, описание на предприети извънучебни занимания и лични данни. Поради факта, че повече от половината приети от Оксфордския университет британски кандидат-студенти са получили средното си образование в частния учебен сектор и че приемът на ученици от сферата на стандартното общо образование остава сравнително нисък, университетът често бива предмет на остра критика и обвинения в елитарност. Един от главните доводи срещу това е, че поради естеството на британската учебна система мнозинството най-интелигентни и успешни ученици учат в частни училища, което обяснява защо тези заведения са главният източник на кандидати за елитните университети като Оксфордския и Кеймбриджкия.


6.University of Cambridge – United KingdomКеймбриджкият университет (на английски: The University of Cambridge) е вторият най-стар университет във Великобританияи един от най-старите в англоговорещата част на света, а днес – едно от най-престижните училища в света. Слави се с най-строгите изисквания към кандидатите за следване във Великобритания. Намира се в едноименния град Кеймбридж на около 80 км северно-североизточно от Лондон. Основан е през 1209 година от група учени, напуснали Оксфорд. Както и в Оксфордския университет по онова време, а и дълго след това, преподаването и заниманията с наука са тясно свързани с религията, теологията и богословието. Счита се за един от най-елитните университети във Великобритания и едни от най-престижните в света.


7.ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology – SwitzerlandШвейцарски федерален технологичен институт е университет за наука, технология, инженерство и математика в град Цюрих, Швейцария. Школата е основана от швейцарското федерално правителство през 1854 г. с обявената мисия да обучава инженери и учени, да служи като национален център за върхови научни и технологични постижения и да осигурява център за взаимодействие между научната общност и индустрията. В изданието на QS World University Rankings ETH Цюрих е на 7-то място в света, от август 2018 г. към института са включени 32 носители на Нобелови награди.


Още:
8.Imperial College London – United Kingdom
9.University of Chicago – United States
10.UCL (University College London) – United Kingdom
11.National University of Singapore (NUS) – Singapore
12.Nanyang Technological University, Singapore (NTU) – Singapore
13.Princeton University – United States
14.Cornell University – United States
15.Yale University – United States
16.Columbia University – United States
17.Tsinghua University – China
18.University of Edinburgh – United Kingdom
19.University of Pennsylvania – United States
20.University of Michigan – United States