Шоколадовите хълмове вероятно са най-известната туристическа атракция на Бохол, провинция на Филипините.Повечето хора, които за първи път виждат снимки на този пейзаж, трудно могат да повярват, че тези хълмове не са изкуствено създаден от човека ”артефакт”. Тази идея обаче бързо се изоставя, тъй като усилията със сигурност ще надминат изграждането на пирамидите в Египет.

Шоколадовите хълмове се състоят от не по-малко от 1268 хълма (някои твърдят, че това е точният брой). Те са много еднакви по форма и най-вече между 30 и 50 метра височина (до 120м). Те са покрити с трева, която в края на сухия сезон превръща шоколадово кафяво. От този цвят хълмовете извличат името си.

Легендата разказва, че хълмовете се появяват, когато двама гиганти хвърляха камъни и пясък един към друг в борба, която продължила дни. Когато най-сетне се изтощават, те се сприятеляват и напуснаха острова, но оставят тази бъркотия. По-романтичната е историята на Арого, млад и силен гигант, който се влюбва в обикновеното смъртно момиче, наречено Алоа. След като тя умира, той горчиво плачеше с гигантският сълзи а те се превърщат в хълмове, като трайно доказателство за скръбта му. Въпреки това до този момент дори геолозите не са постигнали консенсус за това как се формират. Най-общоприетата теория е, че те са сгъстените образувания на един вид морски варовик върху непроницаем слой глина.

Освен красивата гледка от високо, може да разгледате хълмовете от близо с бъгита – като част от екскурзията.

Bohol е островна провинция на Филипините, разположена в централния район Висяс, състояща се от самия остров и 75 незначителни околни острови. Нейната столица е Tagbilaran. С площ от 4821 кв. Км и крайбрежна ивица с дължина 261 километра, Бохол е десетият по големина остров на Филипините.