Домашен сос за пица

  • Част 1:
  • 500гр. 4-5 домата (или доматено пюре)
  • 1 червена чушка
  • 1 морков
  • 1 глава червен лук (или стар) ”Лук” в сосове и лютеница придава горчиво-кисело, за това е добре да се изпържи предварително.
  • 2-3 глави чесън (може и на прах 1 ч.л.)
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л черен пипер
  • Вода 300мл.
  • Част 2:
  • Босилек, пресен (5-6 листенца) нарязани на ситно – (може и сух 1 с.л)
  • 2 с.л червен пипер
  • 2 с.л кафява захар

  1. Обелвате доматите, моркова,чесъна и червения лук – измивате и нарязвате на едро всичко + чушката. Червения лук се запържва с много малко олио и поставяте всички продуктите в тенджера под налягане + чаша вода. Готвите под налягане 5-10мин. и отстранявате от котлона, изчаквате налягането да спадне и изваждате продуктите. Вариант 2 – в нормална тенджера с капак, добавяте 2 чаши вода + сол и продуктите. Варете около 30мин. на средна температура (може да замените доматите с  доматено пюре), не варете прекалено малко защото соса става по кисел.
  2. След готовност продуктите от Част 1 се пасират в блендер
  3. В купичка смесвате Доматеното пюре ”Част 1” с ”Част 2” и разбърквате добре
  4. Оставете соса да се охлади преди да го използвате!
By |2019-11-09T01:40:50+03:00август 26th, 2018|Други, Хранене|
error: Content is protected !!