Две изпробвани рецепти за крехко агнешко на фурна и бонус рецепта – марината за агнешко. Съвет: Печете агнето без вътрешностите (за тези които не разбират) и винаги може да добавите любима подправка по ваш вкус в повече 🙂 Двете рецепти са уникално вкусни!


Крехко агнешко – Рецепта 1

  • 4-6кг.  Агнешко 
  • 100мл. Олио или Зехтин
  • 2 с.л. Червен пипер (не лют)
  • 1 с.л. Черен пипер
  • 1 с.л Сол
  • За тавата: 350мл. бира по избор + вода (2-3 пръста – височина)
  • Масло 250 – краве добавя се върхо месото

  1. Всички подправки (сол,черен и червен пипер) се смесват добре в купа с олиото и се разбъркват
  2. Цялото агнешко се намазва добре от всички страни с олиото и подправките
  3. Агнешкото се слага в тава с бира и вода – върху него слагате масло разпределено на парчета.
  4. Покрива се с фолио и се пече на 180градуса около 2часа. – друг вариант е 170градуса за 3 часа
  5. Важно: Поливайте или обръщайте агнешкото от време на време в тавата. И гледайте да не остава без вода, ако намалее долейте. Преди да го извадите от фурната се обедете, че е добре изпечено!



Крехко агнешко Рецепта 2Към рецептата може да добавите по избор: Изпечени зеленчуци или Агнешка дроб сарма

  • 5-6кг. Агнешко 
  • 1 с.л. Сух джоджен
  • 4-5 стръка Мента прясна
  • 1/2 стръка Магданоз
  • 1бр. Селари
  • 1бр. Морков
  • 1 глава Лук – (разрязана на 2)
  • 5-6 скил. Чесън
  • Червен пипер
  • Черен пипер
  • Бира
  • Вода
  • Сол
  • Олио или масло за намазване на месото

  1. Поставяте агнешкото в тавата
  2. Намажете го с малко: олио + червения и черния пипер
  3. Поставяте всички зеленчуци и подправки в тавата разпръснато
  4. Добавяте 2-3 пръста вода + 1 бира 330мл (марка по избор)
  5. Завийте плътно тавата с фолио и печете на предварително загрята фурна в средата на 170-градуса за 3 часа.
  6. Наглеждайте месото да не остане без вода (ще стане по сухо).

Друго

Марината за агнешко месо 

  • 600мл. вода
  • 250мл. оцет
  • 600мл. бяло вино
  • 1 връзка пресен джоджен
  • 1 връзка магданоз
  • 3 стръка девисил
  • 5бр. дафинов лист

Слагате всички съставки да кипнат заедно. Отавяте маринатата да се охлади напъло преди да сложите агнешкото. Накиснете агнешкото месо за поне 3-4 часа в марината. След това отцеждате и приготвяте по избраната от Вас рецепта.


Още рецепти с агнешко:

Агнешки джолани/котлети със зеленчуци  ,  Агнешко по Гръцки – Кleftiko