Здравейте, тук може да намерите полезни съвети от специалисти – как да обучите вашият любимец на основни команди и триковe

Едно добре обучено куче е много по лесно за отглеждане!

 • 1. Команда седни
 • 2. Команда легни
 • 3 .Как да накараме кучето да ни погледне! 
 • 4. Как да извикам кучето? кое не е правилно?
 • 5. Команда: остави, не пипай!
 • 6. Дай лапа!
 • 7. По-нужда в банята?

Преди да започнете обучението – трябва да предвидите следното!

 • Нужно ви е широко място (хол, двор, голяма стая или др.)
 • Свободно време (около 1-час за деня), за по заетите – тренировки в почивните дни.
 • Лакомства – за награда гранули
 • Търпение!
 • Започнете обучението на кучето (около 6-тия, 7мия-месец). Ако кучето ви е по голямо от 1-2 години, не се притеснявайте ще се обучи, но малко по трудно.

Видео уроците са на английски език, но само от видеото може да разберете командите!

Използвайте език по желание – за командите!

1. Команда седни

Съвет: Не пускайте наградата преди да седне! Задайте команда ”седни”, не дръжте много високо ръката, защото ще започне да скача – трябва да е на нивото на муцуната. След като е право – бутнете ръката си леко към него и нагоре, това ще го накара да седне. Бъдете търпеливи и награждавайте след всяка команда – вкусотия и думи! (Пример: браво и др. )


2. Команда легни

Накарайте кучето първо да седне, след това предвижете ръката към пода (ниско). По този начин го карате да легне. Задайте командата ”легни”. Бъдете търпеливи и награждавайте след всяка команда – вкусотия и думи! (Пример: браво и др. )


3 . Как да накараме кучето да ни погледне! 

При всяко повикване (с неговото име – примерно ”Спайк”), поставете ръката с подаръка пред лицето си, така го привличате – да ви погледне. Бъдете търпеливи и награждавайте след всяка команда – вкусотия и думи! (Пример: браво и др. )


4. Как да извикам кучето? кое не е правилно?

Извикайте го по име и думата ”ела тук” – покажете му наградата, то само ще дойде! Когато не идва, за него има нещо по-интересно – извикайте силно и рязко с команда ‘НЕ там” или свирнете, така го привлечете или разсейвате за секунда. При всяка беля която направи, не го бийте – скарайте му се и му покажете каква е причината (пред лицето – задължително) така ще разбере, че това не трябва да го прави отново.


5. Команда: остави, не пипай!

Поставяте лакомството на пода, до него и го защитавате с ръка – когато тръгне да го взима му казвате: не, остави го, не там, не пипай) команда по избор. Бъдете търпеливи и награждавайте след всяка команда – вкусотия и думи! (Пример: браво и др. )


6. Дай лапа!

Първо нещо което кучето трябва знае е да сяда. Кажете му да седне, а след това клекнете и му кажете ”дай-лапа” – подскажете му с повдигане на едната лапата. Повторете 10тина пъти, след известно време отново и така докато не свикне. Бъдете търпеливи и награждавайте след всяка команда – вкусотия и думи! (Пример: браво и др. ) Как да се научи да редува лапите? Първо го научете с едната. Кажете му ”Дай лапа” то автоматично ви дава лапа. След като я свали – казвате ”дай другата” и отново му подсказвате с повдигане на другата! и така докато не запомни. Дай лапа – Дай другата – Дай лапа…. Не  тая….


7.По-нужда в банята?

Начина е много лесен, но може да отнеме около седмица. Когато свърши работа в коридора и вие се приберете, направете следното!

 • Заведете го до мокрото – наведете му муцунката да види пикото и му се скарайте.
 • Попийте мокрото с парче и го оставете в банята заедно с него – кажете му ,че тук трябва да пишка. Затворете го за наказание 5мин. в банята. Оставете парчето за другия ден (то има миризма и го привлича пак да пикае там),то ще разбере, че където е парцала там му е тоалетната.
 • Повтаряйте стъпките, докато не се научи! Ако искате да махнете парцала изцедете го леко на пода и не го измивайте. Може да ви мирише няколко дена, но поне няма да пикае по-обувките,в стаята, хола и където му падне!
 • При акото е същото само, че трябва да му го преместите в банята и следвате същите съпки (може и малка част). До седмица най-много ще се научи, всичко зависи от разходките. Така когато му се ходи по нужда до тоалетна (примерно, 04:20 часа през ноща) няма да ви мрънка и събужда, а ще отиде в банята.

Очаквайте – част 2