- 800г. Леща
- 300-400гр. Пушено месо (може и свинско или пилешко също)
- 2-3 стръка праз лук (или стар лук 3 глави)
- 2-3 моркова – настърган
- 400г домат – на кубчета в консерва или пюре
- 20-40мл. Олио
- Сол / Черен пипер / Чубрица / Червен пипер – на вкус
- 1 с.л. Вегета
- 1/2 магданоз връзка – ситно
- 5-6ск. Чесън (на прах 1 с.л.)
- Лещата се измива и поставя да ври в тенджера с около 5-7 литра вода (голяма тенджера на умерен огън).
- След около 5мин. пушеното месо се добавя към лещата (накъсано с ръце на пърчета).
- Ако я правите с пилешко месо – добавете месото заедно да се вари с лещата а след готовност го начупете. При свинско месо – нарежете го на парчета и запържете с зеленчуците + чесъна и го добавете в врящата вода.
- Запържете за около 2 мин зеленчука и го прибавете към лещата. добавете и всички останали подправки без магданоза.
- След 20мин. приблизително прибавете нарязания магданоз и разбъркайте.
- Варете всичко заедно около 30-45мин.
Запръжка:
- Прибавете 1 или 2 супени лъжици брашно, размито в малко вода – към ястието на струя, като бъркате постоянно.