• 800г. Леща
  • 300-400гр. Пушено месо (може и свинско или пилешко също)
  • 2-3 стръка праз лук (или стар лук 3 глави)
  • 2-3 моркова – настърган
  • 400г домат – на кубчета в консерва или пюре
  • 20-40мл. Олио
  • Сол / Черен пипер / Чубрица / Червен пипер –  на вкус
  • 1 с.л. Вегета
  • 1/2 магданоз връзка – ситно
  • 5-6ск. Чесън (на прах 1 с.л.)

  • Лещата се измива и поставя да ври в тенджера с около 5-7 литра вода (голяма тенджера на умерен огън).
  • След около 5мин. пушеното месо се добавя към лещата  (накъсано с ръце на пърчета).
  • Ако я правите с пилешко месо – добавете месото заедно да се вари с лещата а след готовност го начупете. При свинско месо – нарежете го на парчета и запържете с зеленчуците + чесъна и го добавете в врящата вода.
  • Запържете за около 2 мин зеленчука и го прибавете към лещата. добавете и всички останали подправки без магданоза.
  • След 20мин. приблизително прибавете нарязания магданоз и разбъркайте.
  • Варете всичко заедно около 30-45мин.

Запръжка:

  • Прибавете 1 или 2 супени лъжици брашно, размито в малко вода – към ястието на струя, като бъркате постоянно.