Търсите храни с най-добър срок на годност за оцеляване?

Знаете ли, че! Някои –  сушени, замразени и консервирани храни издържат до 15години, при правилно съхранение!


 1. Мед – Медът няма срок на годност. Той може да промени цвета си и да кристализира, но ще остане безопасен за консумация. Ако искате да върнете течната му форма, просто поставете буркана с мед в топла вода и разбърквайте, докато кристалите се разтворят.
 2. Ориз – Дори и да се натрупа плашещо дебел слой прах върху буркана, кутията или опаковката с ориз, съдържанието вътре ще се запази също толкова добро, колкото в деня, в който сте го купили. Това важи за почти всички видове ориз, с изключение на кафявия – той гранясва. Само не забравяйте, че трябва да съхранявате ориза в добре затворени контейнери.
 3. Бял оцет – Можете да си купите огромно количество бял оцет на промоция, без да се притеснявате кога ще го използвате. Той никога няма да се развали.
 4. Сол – Без знамение какъв вид сол използвате, тя ще остане свежа за неопределен период от време в кухнята ви.
 5. Захар – Предизвикателството при захарта е не да бъде запазена свежа, а да я спасим от превръщането й в твърда като камък буца. Захарта никога не се разваля, защото не поддържа растежа на бактериите. Просто се уверете, че я съхранявате в херметически затворени контейнери, които я пазят от влага.
 6. Сушен боб – Той не губи хранителната си стойност, така че срокът му на годност се класифицира като неопределен.
 7. Соев сос – Той има потенциал да бъде годен за консумация 3 години, а в случай, че шишето не е отваряно, още по-дълго. Колко дълго ще продължи, зависи от вида соев сос и температурата, при която се съхранява, след като бъде отворен.
 8. Черен шоколад – Млякото в шоколада намалява срока му на годност. Това не се отнася за черния, въпреки че той невинаги изглежда добре на външен вид, след като мине повече време. Това става, ако не се съхранява при постоянна температура, мазнината може да се издигне до повърхността, оставяйки цвят, който изглежда като плесен. Ако се съхранява при постоянна температура, шоколадът може да стои две или повече години
 9. Царевично нишесте – тази храна има неограничен живот, но трябва да я съхранявате на хладно място и добре затворена.
 10. Кленов сироп  – Въпреки, че у нас не се използва толкова често, ако го имате в дома си е добре да знаете, че няма срок на годност.
 11. Суха царевица – Тя е много издръжлива (съхранява се на сухо място). Знаете ли, че царевицата е зеленчук, когато е прясна, но когато се изсуши, се счита за зърно!
 12. Сушени, опушени, замразени и консервирани меса. – Месото е най-добрият източник на протеини. Когато месото е консервирано в буркани (или консерви) издържа с години. Съхранява се в хладни помещения като мазета. Много важен момент при замразяването на месото е бързото му слагане на ниска температура. Така образуваните в него кристали ще бъдат по-малко и разрушенията в мускулната тъкан не са големи. Срокът на годност на изделията от месо зависи от начина, по който те са приготвени – чрез варене, опушване, печене, мелене, сушене и други. Хубаво е преди да се постави във фризер прясното месо да се разопакова от опаковката си и да се постави в торбички за фризер. Обработените меса могат да престояват много по-малко време във фризера. Шунката, беконът, кренвирши и пушени колбаси, сухи колбаси и сурово пушени колбаси могат да издържат  до няколко месеца. Съвет: Използвайте вакум машинка за удължаване на срока.
 13. Бобови растения (леща и грах). Лещите са поддържали човека от библейско време и имат
  почти неопределен срок на съхранение! Те са отличен източник на фибри! Грахът има само 4-5 годишен срок на съхранение и можете да увеличите срок на годност до 25-годишна възраст или повече чрез опаковане във вакум торбичка (вид фолио).
 14. Макаронени изделия – Италианците отдавна са съхранили сушените макаронени изделия – знаете ли, че тестените изделия имат наследство, датиращо от стотици години от години на китайците и вероятно отвъд Йерусалим!
 15. Сушени плодове, като стафиди, кайсии, ябълки и други. Сухите плодове винаги са добри за складиране за разнообразие.
 16. Сушени зеленчуци
 17. Замразени зеленчуци и др.
 18. Морков
 19. Лук
 20. Чушка
 21. Тиквичка – без среда
 22. Зелен фасул
 23. Броколи
 24. Карфиол
 25. Праз лук
 26. Магданоз
 27. Целина
 28. Патладжан – без среда
 29. Гъби
 30. Грах
 31. Царевица
 32. Олио Най-добрата температура за съхраняване на олио е от 5 до 20 градуса. Олиото трябва да се пази от контакт с вода и с метал, за да се съхрани по-дълго време. Срокът му на годност е 1 година от датата на производство. След отваряне на опаковката трябва да се съхранява на сухо, хладно и тъмно място.

Консервирани храни. Консервираните храни обикновено имат три години срок на годност, в зависимост от това къде в цикъла сте закупили продукта. Освен отпечатаната дата,  консервираните храни могат да продължат да бъдат годни за консумация, но производителят не гарантира качеството.

Виж още теми: Замразяване на продукти