Там, където бурният Атлантик среща нежното тюркоазено Средиземно море, се намира Мароко, известен като ‘Западното Кралство’. Огряван от топлите лъчи на африканското слънце, усещащ дъха на рибарите още от времето на берберите, тази перла на западна Африка ще ни потопи в изминали векове.

Най-ранната засвидетелствана цивилизация на територията на днешно Мароко е т.нар. Капсийска култура, съществувала около 8000 г. пр. Христа. Тогава Магреб далеч не е бил толкова сух, колкото е днес, и климатът е бил благоприятен за развитието на човешките дейности.

Град Аит-Бен-Хаду, разположен на южните склонове на Атласките планини, е една от най-зрелищните, създадени от човека, забележителности по поречието на скалната пустиня на Мароко.

Градът е известен най-вече със своите касба – високи сгради от глина, които са построени зад защитни стени, подсилени от ъглови кули. Такъв град е известен като ксар, или укрепен град.

За Аит-Бен-Хаду се смята, че е един от най-добрите примери за ксар с южна мароканска архитектура, посочва Amusing Planet.

Невероятното населено място в пустинята привлича вниманието не само на туристите. Градът, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, е използван като фон в почти две дузини холивудски филми, включително Лорънс Арабски, Мумията, Гладиатор и други, както и в телевизионния сериал Игра на тронове.

Според местните вярвания, Аит-Бен-Хаду е основан през 757 пр. Хр. от Бен-Хаду, чийто гроб се смята, че се намира някъде зад града.

Въпреки това, нито един от строежите в населеното място не е датиран преди 17-и век, въпреки че тяхната структура и техника могат да бъдат проследени до един много ранен период.

Градът първоначално е разположен по протежение на стратегически важен търговски път, свързващ Сахара с Маракеш. Когато търговията по него намалява през 16-и век, Аит-Бен-Хаду започва да губи своето значение. Сега повечето от най-ранните обитатели на града са се преместили от другата страна на реката, в по-модерно населено място, което е по-близо до пътя.

Когато градът влиза в рамките на световното наследство на  ЮНЕСКО през 1987 г., продължава възстановяването му. Но сградите, разположени в задната част на населеното място, все още са в отчаяна нужда от внимание.