Мариновани пилешки пържоли на фурна с бекон и кашкавал

4-5/бр. Пилешки пържоли с кожа

  • Марината
  • 400гр. Домати (2 големи) – или доматено пюре
  • 200гр. Вино (по избор)
  • 15гр. Унисос
  • 80гр. Лук
  • 20гр. Чесън
  • 1 ч.л. Черен пипер
  • 1 с.л. Кимион
  • 10гр. сок от Лайм (или лимон)
  • 1 щипка сол при нужда

Други съставки – добавка върху пържолата:

  • 200гр. Бекон лентички (или пушено месо) -нарязани на тънко около 1-2мм.
  • 200гр. Кашкавал или яйце на око

Пържолите се оставят да се мариноват минимум 3 часа – за да се овкуси добре месото.

  1. Доматите се обелват, нарязват и пасират  (може да ползвате и доматено пюре)
  2. Добавяте всички останали съставки на маринатата и пасирайте!
  3. Поставете пържолите в маринатата и поставяте в хладилник за около 5-6ч. / минимум 3ч.
  4. След като се мариноват се изваждат и поставят в тава намазана със зехтин: Не премахвайте  маринатата от пържолите – пече заедно с нея! Може да добавите и малки кубчета масло в тавата около пържолите.
  5. Пече се на предварително загрята фурна на 180-200/градуса – за около 15-20мин. (поставя се в средата на фурната – така, че да пече от двете страни).
  6. Малко преди пържолите да са напълно готови – изваждате тавата и поставяте върху всяка пържола бекон или пушено месо на лентички (да се застъпват) след което настъргвате кашкавала и връщате да се допече за няколко минути – по преценка на готвача. Може да замените кашкавала с едно яйце.
  7. Гарнитурата е по избор – Пюре/ Салата/ Ориз/ Пържени картофи …
  8. Пържолите може да ги сервирате нарязани! Получават се много вкусни и крехки, при нужда добавете сол!