Пластмасови опаковки – безопасни и вредни

Ако погледнете на дъното на всяка тубичка с шампона или друга пластамасова опаковка ще видите букви с дребен шрифт. Това е отличителния индетификационен код на синтетичното вещество с номера от 1 до 7 на пластмасата . Този номер обикновено се откривана дъното на пластмасовите опаковки. Възможно е найлона с който е обвито сиренето или месото да отделя химикали? Или пластмасовите кутии, които използвате  да топлите ядене! Проверете следното:

#1 polyethylene terephthalate (PET or PETE) Пример:Използва се за еднократна употреба при леки напитки и бутилки за вода

#2 high density polyethylene (HDPE) Пример: кофички за кисело мляко, бутилки за течни препарати, бутилки на шампоани

#3 polyvinyl chloride (V or PVC) Пример: опаковки за месо,бутилки от масло за готвене, водоносни тръби

#4 low density polyethylene (LDPE) Пример: опаковащо фолио, пазарски чанти, пликове за сандвичи

#5 polypropylene (PP) Пример:матови пластмасови бутилки за вода, чаши за кисело мляко/кофички

#6 polystyrene (PS) Пример:еднократни чашки за кафе, кутии за храна за вкъщи

7. Други – пластмаси въведени след 1987 г., вкл. поликарбонат и ПС, polylactide,  PLA, пластмаси направено възобновяеми източници както новата  BPA-free
Пример: бебешки бутилки, някои повторни използваеми бутилки, петноустойчиви кутии за храна

Какво да купуваме?

Номер 2 –HDPE, 4 – LDPE и 5  – PP
Тези три вида са най-добрият избор. Те не изпускат неизвестни химикали в твоята храна и като цяло са рециклиращи се. Номер 2 е много добре приета от всички фирми за рециклиращи програми, а  номер по-трудно ще намерите някои да рециклира номер 4 и 5.

PET: добър е за еднократна употреба и широко приет от общини, които рециклират
Избягвайте да използвате отново номер 1 – бутилки за вода и сода, тъй като са трудни за чистене и защото  пластмасата е пореста и абосорбира аромати и бактерии, които не могат да се махнат

PLA: Пластмаса направена от възобновяеми източници като царевица, картофи и тръстикова захар и всичко друго с високо съдържание на нишесте. Въпреки че тези пластмаси на растителна основа не се рециклират те могат да се компостират в градината.

Пластмаси, които трябва да се избягват!

PVC – използват се често за опаковане на месо, съдържа омекотители наречени фталати, които се наместват в хормоналата система и при производство и изгаряне изпуска диоксин, потенциален карциноген, които обърква хормоните в човешкото тяло.

PS – Пянообразна пластмаса използвана за чаши и  кутии за храна за вкъщи.Може да пропуска в храната styrene (мазна течност) –  възможен човешки карциноген.

PC – Единствената пластмаса направена с бизабол А – поликарбонат използван в бебешки бутилки, 5 галонови изстудяващи бутилки и вид мека синтетично вещество за облицовки, което се използва в консервите за храна. Бисабол А е свързан с редица проблеми свързани със сърцето.

Съвети за употреба

1. Избягвайте съхраняването на мазни храни като месо или сирене в пластмасови контейнери или обвити в найлон.

2. Измивайте контейнерите за многокократна употреба  с неабразивен сапун; миялните и твърдите препарати могат да надраскат пластмасата правейки я лесна за проникване на бактерии.

3.Надписите за „безопасно за микровълнова“ и „подходящ за микровълнова“ на пластмасови предмети означава, че  няма да се разтопят или напукат. Етикета не гарантира, че пластмасата няма да изпусне химикали в храната, когато се нагорещи. Най-добре е да се използват стъклени и керамични съдове.

By |2018-03-13T17:03:42+03:00март 13th, 2018|Други, Хранене|
error: Content is protected !!