Места по света, където различни води се срещат, но никога не се смесват. Днес ние говорим за рядкото явление, при което на някои места на Земята се срещат две различни морета или реки, без да се смесват поради различните им плътности.


Срещата на водата е сливането между Рио негро, река в тъмно синьо и вода с пясъчен цвят река Амазонка, водите се движат едина до друга без да се смесват. Това е една от основните туристически атракции на Манаус, Бразилия.


PACIFIC OCEAN – SEA OF TASMANIA, Cape Reinga, AupouriНова Зеландия. Кейп Рейнга се счита за точка, която разделя Тасманското море на запад и Тихия океан на изток. Тук моретата се сблъскват и създават нестабилни води край брега. За Маор, срещата между двете морета символизира това между мъжете и жените.

SKAGERRAK (Baltic Sea) – KATTEGAT (North Sea), Grenen, Skagen, Jutland – Дания. На север от град Скаген, най-северният край на Дания, е пясъчен полуостров, наречен Гренин, който се простира на мястото, където се събират Балтийско море и Северно море. Сблъсъкът между двете морета генерира силни токове и турбуленции, които пречат на къпането и правят навигацията опасна.


CARIBBEAN – ATLANTIC, Glass Window Bridge, Eleuthera / Бахамски острови
В Бахамите карибските сини води контрастират с дълбокото синьо на океана, разделени от един скален мост.


SEA OF LEVANTE – AEGEAN SEA, Prasonisi, RhodesГърция. При отлив, това е просто пясъчна ивица, свързваща Персонсий с остров Родос. Когато обаче солената вълна плажът се покрива от водите на двете морета (Егейско и Източно Средиземно море), докато изчезне. Районът е много популярен сред сърфистите, защото западното море често е много раздвижено и разтърсено от вятъра


GLACIAL WATER – OCEANАляски залив
Това не е истинска среща между две морета, но тук, в залива на Аляска, по-студената вода от ледниците на брега се среща с океана. Заливът съдържа различни бавно движещи се течения или вихри, които носят отделни седименти, едното с по-голямо количество тежък глинен материал, съдържащ желязо, променя вида на водата.. Различните плътности водят до отделянето на водата. Аляският залив  се намира в североизточната част на Тихия океан, между остров Ванкувър на Канада и нос Кабуш на полуостров Аляска, САЩ. Дълбочината му е до 5 659 м. Ширина – 2 200 км. Има фиордови брегове. Приливите са до 12 м. Богат е на риба. От метеорологична гледна точка Аляският залив е основен източник на бурите, които се движат в южна посока по крайбрежието на Британска Колумбия, Вашингтон (щат) и Орегон.