Застройки за супи
Добре приготвената застройка допълва вкуса на супата, придава й плътност и прикрива някои нейни недостатъци.
1.Варена застройка – приготвяне 5мин.
- 2 Яйца (само жълтъка)
- 200мл. Кисело мляко
- 1 с.л. Брашно
- 1 ч.л. оцет
- Разбийте всички съставки в подходящ съд
- Сложете няколко черпака от супата и поставете съда на котлона да заври.
- Бъркайте непрекъснато и след като се сгъсти, добавете застройката към супата на тънка струя.
- Не изсипвайте застройката прекалено бързо, защото ще се пресече и ще ви се получат така нежеланите парцалчета в супата.
2.Застройка с масло – приготвяне 7мин.
- 1 яйце (може и само жълтъка)
- 1 с.л. брашно
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 50гр. краве масло
- Брашното се запържва в маслото, след което се отстранява от огъня.
- Разбиваме яйцето и киселото мляко.
- Прибавяме ги на тънка струя към запърженото брашно и разбъркваме непрекъснато.
- Готовата застройка се добавя към супата.
3.Студена застройка – приготвяне 3мин.
- 2 яйца (може и само жълтъка)
- 200мл. Кисело мляко.
- Супата се сваля от огъня.
- Яйцето и киселото мляко, разбити поотделно, се смесват.
- Прибавят се на тънка струйка към готовата супа, като непрекъснато се бърка.
Към повечето застройки може да добавите по 2-3 супени лъжици лимон или оцет – ако в супата няма.
Сгъстяване на супи
Вариант 1 – приготвяне 5мин.
- 2 пълни с.л. Брашно
- 100мл. Студена вода
(или Нишесте 1 с.л. с малко вода)
- Размивате брашното във водата – бъркате хубаво докато се получи рядка каша (ако трябва пасирайте)
- Прибавяте към супата – докато се вари и бъркате добре, оставете да поври още няколко минути.
- Искате още по-гъста? – повторете!
Вариант 2 – Зеленчукова смес за сгъстяване на бульона / приготвяне 3мин.
- Заедно с нарязаните зеленчуци за супата сложете 1-2 картофа и 1-2моркова.
- Когато се сварят, ги изваждате и пасирате, а после ги връщате обратно в супата.
Заливка за мусака и др.
- 2 кофички кисело мляко
- 6 яйца
- 2 супена лъжица брашно
- Щипка сол
- 2 кафени лъжици сода
- Разбъркайте яйцата.
- В киселото мляко – разбъркайте содата, докато млякото шупне.
- Прибавете млякото към яйцата
- Добавете брашното и щипка сол
- Разбъркайте всичко – много добре
- Когато картофите са готови, излейте заливката върху тях, така че цялата повърхност да се покрие от заливката.
- Допечете още няколко минути и мусаката вече е готова.
- Внимавайте мусаката де не е много течна – защото заливката ще потъне и няма да се получи равномерно
- Тази заливка може да я ползвате и за други ястия, като също може да добавите и настърган кашкавал към сместа.
Застройка за мусака с Прясно мляко
- 50-60мл. Олио
- 3 с.л. брашно
- 500 мл прясно мляко
- 3 яйца
- В загрято олио се слага брашно и запържва за половин минута, налива се прясно студено мляко и докато се разбърква се кипва.
- Отделно се разбиват яйца с тел и към тях се налива горещата смес като не спира бъркането. Така заливката се нанася върху запечената мусака, ястието се връща във фурната и се запича за 15 минути. След изваждане се оставя за 10 минути преди да се нареже и поднесе. По желание се сервира с кисело мляко