URAL TYPHOON 63099 е руският многофункционален, модулен, брониран, миноустойчив автомобил. Могат да се използват като разузнавателни, командни и персонални превозни средства. Общо тегло: 24 тона
Екип: 3 + 16 в модул, Конфигурация: 6 × 6, Мощност: JAMZ-5367 450 к.с. турбодизел. Предаване: шестстепенна автоматична скоростна кутия. Гуми: непроницаеми с автоматично запечатване
Тип арматура: Ламинирано стъкло и композитни материали (стомана и керамика)Клас на защита: доказателство от 14,5 мм бронирани куршуми, до 8 кг експлозиви отдолу. Оборудване: монтиран на дистанционно управление модул 7.62 mm HMG или 14.5 mm KPV HMG, вратички


РТ-2ПМ2  “Топол-М” е руски стратегически ракетни системи – комплекс за изстрелване на (МБР15Ж65 междуконтинентална балистична ракета), 15ZH65 в ICBM (15ZH55 – PGRK), разработен в края на 1980 – началото на 1990-те години на базата на комплекс RT-14:00 “топола”. Първият МКБМ, чието разработване завърши в Русия след разпадането на СССР. В минната версия на базата, приета през 2000 г. През следващото десетилетие “Топол-М” трябваше да се превърне в основата за въоръжаването на стратегическите сили на ракетите. Брой етапи 3 / Дължина 22,55 м / Стартова маса~ 46 500 кг / Тип гориво твърдо / Максимален диапазон от 12,000км на ракетата. Точност, CWO от 150-200 метра / Брой бойни единици 1


Т-14 „Армата“ е среден руски основен боен танк от трето поколение на верижна платформа „Армата“. Той е първият сериен танк от трето поколение в света с лафетна компоновка (необитаем боен купол), оборудван с бронекапсула за екипажа. Т-14 е първият танк в света с радар с АФАР. Радарът е произведен по технологията, използвана за радара на изтребителя пето поколение Т-50 (Н036 „Белка“), нискотемпературна керамика за калиевия диапазон (Ка 26,5–40 ГХц). Може да съпровожда едновременно до 40 балистични и 25 аеродинамични цели. Системата за управление на огъня може самостоятелно да открива и унищожава в автоматичен режим цели с размер над 0,3 м в обхват до 100 км. Бронята на Т-14 осигурява защита от всички, съществуващи към момента танкови снаряди, ПТУР и гранатомети. Произвежда се в „НЭВЗ – Керамикс“ в Новосибирск. Танкът е оборудван с 12-цилиндров четиритактов Х-образен дизелов двигател А-85-3А (12Н360) с турбокомпресор, с мощност 1500 конски сили. Двигателят 12Н360 е многогоривен, с директно впръскване на горивото. Разработен е от Челябинскотоконструкторско бюро „Трансдизел“ и се произвежда от Челябинския тракторен завод


SR-71 Blackbird – Lockheed SR-71 „Blackbird“ е далекообхватен стратегически разузнавателен самолет във ВВС на САЩ. SR-71 служи във ВВС на САЩ от 1964 до 1998 г. Построени са общо 32 самолета, от които 12 са изгубени при инциденти, но никой от вражески действия. Държи световния рекорд за най-бърз пилотируем самолет с въздушнореактивни двигатели, като подобрява рекорда на YF-12, а на 28 юли 1976 г. SR-71 достига скорост от 3529,6 км/ч., приблизително Mach 3.3. Пилотът на SR-71 Брайън Шул заявява в книгата си The Untouchables, че е летял над Мах 3.5 на 15 април 1986 г. над Либия, за да избегне ракета. Той също е летящият на най-голяма височина самолет през цялата си кариера, достигайки височина от 25 929 m на 28 юли 1976 г. SR-71 също така държи рекорда за „скорост по изпитан маршрут“ за полет от Ню Йорк до Лондон на разстояние от 5570,79 км при скорост от 2908,027 км/ч. пролетяно време от 1 час 54 минути и 56,4 секунди – поставен на 1 септември 1974 г., пилотиран от м-р Джеймс Съливан и м-р Ноел Уидифийлд, офицери по разузнавателни системи. Това е равнозначно на средна скорост от около Mach 2.72, включително намаляването на скоростта за презареждане с гориво по време на полета. Максималните скорости по време на този полет вероятно са близки до разсекретената максимална скорост от Mach 3.2+. За сравнение, най-доброто време на граждански полет на „Конкорд“ е 2 часа и 52 минути, а на „Боинг 747“ – 6 часа и 15.


Boeing AH-64 Apache е подобрена версия на оригиналния AH-64A, разработен за американската армия, за да замести AH-1 Cobra. Apache Guardian е снабден с антена, с актуализиран радар за контрол Longbow. Този атакуващ хеликоптер може да изстреля противотанковите направлявани ракети Hellfire 2. Други подобрения включват насочване, система за управление на битки, пилотска кабина, комуникации, оръжия и навигационни системи. Gunship също е оборудван с 30-мм оръдие. Доставките на Apache Guardian започнаха през 2011 г. в американската армия. Общо 634 хеликоптера AH-64D ще бъдат модернизирани до стандарта AH-64E. Този атакуващ хеликоптер е одобрен за износ. Също така е в услуга на Саудитска Арабия и Тайван. Индия, Индонезия, Ирак и Южна Корея поръчаха този хеликоптер. Цената на AH-64E: US$35.5M (за 2014г.)


Seawolf е класа на подводници с бързи атаки (SSN), задвижвани от ядрени апарати, обслужвани от американския флот. Краят на Студената война и бюджетните ограничения доведоха до отмяната през 1995 г. на всякакви  допълнения към флота, оставяйки класа Seawolf ограничен само до три броя. Това, от своя страна, доведе до дизайна на по-малкия клас Вирджиния. Класът Seawolf струва около 3 милиарда долара на брой (3,5 милиарда долара за USS Джими Картър), което го прави най-скъпата подводница SSN и втората най-скъпа подводница след френския клас Triombant SSBN.

Тези подводници могат да работят на по-големи дълбочини, отколкото съществуващите американски подводници и могат да работят и под полярни ледени капаци. Също така те са по-бързи от повечето други подводници. Те имат осем 660-милиметрови торпедни тръби. Тези тръби се използват за пускане на торпедо Mk.48 и противопожарни ракети под-харпун. Торпедските тръби се използват и за стартиране на круизни ракети “Томахаук” със скорост от 1 700 км. Смес от 50 торпеда, Sub Harpoons и Tomahawks може да се носи.


AEV-3 KODIAK – Първият прототип е разкрит през 2003 г. През 2007 г. швейцарската армия е сключила договор за 12 Kodiaks. Първите производствени превозни средства са били доставени на швейцарската армия през 2009 г. В момента други оператори на Kodiak са Холандия (10) и Швеция (6). Тези автомобили ще бъдат доставени до 2012 година. Основните задачи на това военно инженерно средство са изграждането и премахването на препятствията на бойното поле и изчистването на пътищата през минните полета, като създават безопасни ленти за преминаване на други превозни средства. Тя позволява на атакуващите единици да се движат бързо през препятствия, преди вражеските сили да защитят. Kodiak има необходимото ниво на защита, за да работи заедно с фронтовите бойни танкове. Предната дъга издържа на удари с малък калибър, а цялата закрила е срещу тежки картечници и артилерийски снаряди. Това бойно инженерно превозно средство има същото ниво на защита срещу противопехотни мини като Leopard 2 основен боен помощтник. Автомобилът е оборудван с NBC защита и автоматични пожарогасителни системи.


Триумф С-400, по класификация на САЩ и НАТО – SA-21 Growler е руски зенитно-ракетен комплекс с голям и среден обсег на действие, предназначен за противоракетна отбрана срещу атака от ядрена триада, ново поколение, без аналог при сходно въоръжение в други страни по света. Проектиран е с възможност да унищожава всички възможни (на въоръжение и в процес на разработка) космически и въздушни средства за нападение на потенциалния противник – разузнавателни самолети, самолети със стратегическо и тактическо предназначение (в това число – и „невидими“ самолети, разработени по технологията „Стелт“), оперативно-тактически балистични ракети, балистични ракети със среден радиус, свръхзвукови цели, самолети на радиолокационното разузнаване. С- 400 ползва три вида ракети за да покрие целия си обсег на действие, като всяка е с различни възможности. Всяка оперативна система на комплекса позволява едновременна стрелба до 36 цели с до 72 управляеми ракетни боекомплекта.

На 28 април 2007 г. с решение на руското правителство ЗРК С-400 Триумф е приет на въоръжение в руската армия. Понастоящем Русия е единственият оператор на „Триумф“.

Комплексът може да поразява ефективно аеродинамични цели на разстояние от 2 km до 240 km a на тактически балистични цели на разстояние от 7 km до 60 km като максималната скорост на поразяване е до 4,8 km/s. Откриването на целите е възможно на разстояние от 600 km. Ракетите могат да улавят и унищожават и ниско летящи цели на височина от 5 m, които са най-неуязвими за противоракетната отбрана – за сравнение „Patriot“ може да поразява цели на височина не по-малко от 60 m. Комплексът е в състояние да изпълнява бойните си задачи ефективно при всякакви метеорологични условия. Ракетите се изстрелват над 30 m във въздуха посредством газова система преди да се задействат ракетните двигатели. Това намалява минималния и увеличава максималния обсег.


част 2 >>