Най-дългите мостове

1.Danyang-Kunshan Grand, Rail, Китай е 164,8-километра дълъг виадукт на високоскоростната железопътна линия Пекин-Шанхай.  Това е най-дългият мост в света. Мостът се намира на железопътната линия между Шанхай и Нанкинг в провинция Дзянсу в Източна Китай. Той се намира в делтата на река Яндзъ, където географията се характеризира с низински оризища, канали, реки и езера. Моста е завършен през 2010 г. и е открит през 2011 г. Построен е с помоща на  10 000 души, строителството отнема четири години и струва около 8,5 млрд. Долара.


2. Changhua-Kaohsiung, Тайван, Китай – Дължина 157-километра. Мостът действа като виадукт за част от железопътната линия на високоскоростната железопътна мрежа на Тайван. Над 200 милиона пътници са били пренесени през декември 2012 г.  Той е завършен през 2007 г. Железопътната линия е изградена през огромна поредица от виадукти, тъй като те са проектирани да бъдат устойчиви на земетресения, за да позволят на влаковете да спрат безопасно по време на сеизмично събитие и за поправяне на щети след максимално земетресение при проектирането.


3.Tianjin Grand, Rail, Китай – е железопътен виадукт мост, който минава между Лангфанг и Кингсиан, част от високоскоростната железопътна линия Пекин-Шанхай. Това е един от най-дългите мостове в света с обща дължина около 113.7-километра. Тяй е завършена през 2010 г. и е открита през 2011 година.


4.Weinan Weihe Grand Bridge, Китай – Големият мост Weinan Weihe е част от високоскоростната железопътна линия в  Zhengzhou–Xi’an High-Speed Railway, която свързва Джънджоу и Сиан, в Китай. Мостът е с дължина 79-километра дълъг пресичащ река Вей два пъти, както и много други реки, магистрали и железопътни линии. При завършването си той е най-дългият мост в света, но е надминат след построяването на нови мостове в Китай. Мостът е завършен през 2008 г., но самата железопътна линия не е пускана  до 6 февруари 2010 г.


5.Bang Na, Highway, Thailand, Тайланд – е с 55-километра дължина, 6-лентова надморска височина в Тайланд. Магистралата е издигната върху виадукт, който е 27-метров широк мост и е завършен през януари 2000г. За изграждането на моста са необходими 1,800,000 кубически метра бетон. Структурата е построена, използвайки метод за договаряне на проектирането. Колоните и надстройката бяха проектирани от Жан Мюлер (САЩ), а подравняването и основите бяха проектирани от консултантите от Азия Инженеринг (Тайланд). Инженерът на собственика е Louis Berger Group (САЩ) и проектът е построен от съвместно предприятие на Bilfinger + Berger (Германия) и Ch. Karnchang (Тайланд).


Най-високите мостове

1.Duge Bridge е кабелен мост близо до Liupanshui в Китай. Mостът е най-високият в света, като пътната настилка се намира на 565-метра над река Бейпън. Мостът пресича реката на границата между провинциите Юнан и Гуейджу. Мостът е част от автомагистрала G56 Hangzhou-Ruili между Qujing и Liupanshui. Източната кула измерва 269 м, което я прави една от най-високите в света. Мостът обхваща 1.34 километра (0.83 мили) между град Суанвей в провинция Юнан и окръг Шуиченг в провинция Гуейджоу. Това съкращава пътуването между двете места от повече от четири часа път до около час, според държавния телевизионен оператор.


2.Sidu River Bridge, Китай – е окачен мост с дължина 1.2км и висок 496-метра, пресичащ долината на река Sidu близо до Yesanguan в окръг Badong в провинция Хубей на Китайската народна република. Мостът е проектиран от CCSHCC Second Highway Consultants Company, Limited. и построен на цена от 720 милиона юана (приблизително 100 милиона щатски долара). Той се отвори за движение на 15 ноември 2009 г.


3.Puli Bridge е окачен мост край Xuanwei, Qujing, Китай. Мостът, който е на 485-метра е един от най-високите в света на 3-то място. Мостът е част от автомагистрала G56 Hangzhou-Ruili между Liupanshui и Xuanwei и е открит през август 2015 г. Мостът и свързаната магистрала намалиха времето за пътуване от Xuanwei до границата с Гуейджо от четири часа до един час, като пресича река Гешанг.


4. Yachi River Bridge – е 434-метра кабелен в Гуейджоу, Китай. Мостът е четвъртият в света. Той е и един от най-дългите кабелни мостове с основен участък от 800 м. Западната кула е 258,2м  и я поставя сред най-високите мостове в света. Източната кула е 243,2м. Мостът пресича река Yachi между окръг Qianxi в Bijie и Qingzhen в Guiyang. Мостът има трафик по автомагистрала “Гуянг” до “Кианкси”.  Въпреки че Yachi River Bridge е официално висок 440 метра, мостът пресича язовира на язовир Dongfeng, така че е 306м над нивото на водата.


5.Qingshui River Bridge – Мостът на р. Кингшиу  е окачен мост в Гуейджоу, Китай. Мостът е висок 406м. над река Qingshuihe. Той е и един от най-дългите висящи мостове с основен участък от 1,130-метра. Основният участък използва стоманена опора за подпомагане на палубата и укрепване. Мостът е част от автомагистрала Гуиуен и струва 1,54 милиарда Ј180 милиона. Мостът е построен за подобряване на транспорта в региона и ще съкрати разстоянието за пътуване между окръг Уенган и Гуянг от 160км до 38км. Мостът е отворен за движение на 31 декември 2015г


Най-известните мостове

1.Голдън Гейт Бридж  е висящ мост над пролива Голдън Гейт, който отделя Санфранциския залив от Тихия океан. Мостът свързва град Сан Франциско от южната страна на пролива с градчето Сосалито на северния бряг. Завършен е през 1937 г. и остава мостът с най-голям отвор в света (1280 m) до построяването на моста Веразано Нароуз (Verrazano–Narrows Bridge) в Ню Йорк през 1964 г. Материал стомана / Обща дължина 2,737м / Ширина 27,4м / Височина 227м (стълб) / Височина под моста 67м


2.Сидни Харбър Бридж е най-големият мост в Сидни, Австралия, и сред най-големите стоманени дъгови мостове в света. Той е сред основните забележителности на Сидни. Мостът е открит на 19 март 1932 година.Мостът е автомобилен, железопътен и пешеходен. Сидни Харбър Бридж свързва деловия център на града със северния бряг, пресичайки залива Порт Джаксън. Стоманената фермова дъга тежи 39 000 тона. Общата височина на конструкцията е 139 метра над нивото на морето, а височината под конструкцията е 49 метра, което осигурява преминаването на всякакви видове кораби под моста. Любопитен факт е, че височината на дъгата може да се увеличи с около 18 сантиметра в по-горещите дни в резултат на температурното разширение на металните елементи. Общата дължина на моста е 1149 метра, ширината му е 49 метра, а общото му тегло е 52 800 тона. Стоманените конструктивни елементи на моста са свързани с нитове.


3.Бруклински мост Бруклинският мост  е сред най-старите висящи мостове в света. Той е изграден над Ийст Ривър (East River). Свързва районите на Ню Йорк Бруклин и Манхатън. При откриването му за експлоатация е бил сред най-дългите метални висящи мостове в света. Бруклинския мост е дълъг 1834м, най-широкият му проход над водата е 486 м, има ширина 26м и максимална височина над водата 84 м. Мостът е проектиран от фирмата на Джон Роублинг от Трентън, която по него време има опит в проектирането на няколко моста, но значително по-малки.Строителството започва на 3 януари 1870 г. и мостът е официално открит на 24 май 1883 г. Общите разходи за построяването на моста са около 15 милиона долара. За периода на строителните работи загиват 27 работници.


4.Риалто е пешеходен мост над Канал Гранде в град Венеция, Италия. Той е най-старият от четирите моста, пресичащи канала. Завършен е през 1591 година и свързва кварталите Сан Марко и Сан Поло, в който се намира старият търговски център на града – Риалто. Мостът има каменна сводова конструкция с отвор 28,80 m. Той е частично покрит и върху него има разположени магазини.


5.Тауър Бридж Тауър Бридж е подвижен висящ мост в Лондон, Англия, над р. Темза. Разположен е близо до Лондонската кула (Тауър), от която идва името му. Станал е символ-икона на Лондон. Мостът се състои от две кули; които са свързани на горното ниво посредством две хоризонтални пешеходни пътеки, които са проектирани да издържат на хоризонталните сили, упражнявани от висящите секции на моста върху приземните страни на кулите. Вертикалният компонент на силите във висящите секции и вертикалните реакции на двете пешеходни пътеки се носят от двете мощни кули. Опорните точки на сгъването на моста и операционните машини се намират в основата на всяка кула. Настоящия цвят на моста датира от 1977, когато е боядисан в червено, бяло и синьо за сребърния юбилей на кралицата. Първоначално е боядисан в шоколадово кафяв цвят.


6. Мийо (виадукт) е пътен вантов (стълбове) мост, пресичащ долината на река Тарн в близост до град Мийо, Южна Франция. Това е пътният мост с най-висок стълб в света (343 m, включително пилона на вантовата система), малко повече от Айфеловата кула и почти колкото Емпайър Стейт Билдинг. Официално е открит на 14 декември 2004 г., а 2 дни по-късно е отворен за движение. Виадуктът Мийо е последната стъпка от изграждането на автомагистралата по трасето на Европейски път E11 в участъка Клермон Феран-Пезенас. Той пресича дълбоката долина на река Тарн в южната част на Централния масив. Преди построяването му пътят, който е основна връзка между голяма част от Западна.