Живота на Брус Лий


Легендата Брус Лий е роден в Сан Франциско на 27 ноември 1940 г. (година на Дракона) по време на американски гастроли на родителите му актьори от Хонгконг, когато майка му Грейс Лий (с майка китайка и баща германец) ражда своя втори син Лий Юен Кам (в превод означава „Защитник на Сан Франциско“). Живеят сами в Хонгконг, защото баща му Ли Хой Чен, звезда на Кантонската опера, често играе в театрите в китайския квартал в Ню Йорк, докато семейството му е на около 5000 мили от там, в Хонгконг.

Придобил по-голяма известност мъртъв, отколкото жив, Брус Лий влиза в митологията на кунг-фу и става легенда на 20 юли 1973 г. на 32-годишна възраст, точно когато започва да се радва на истинската слава след последния си филм „Операция Дракон“. Тази толкова неочаквана смърт повдигна много въпроси, тъй като здравословното състояние на актьора никога не е подлежало на съмнение.

За първи път Брус се снима още като бебе в „Момчето от Голдън Гейт“ (1941). Трудно е да се изброят всички филми, в които той участва като дете заедно с родителите си, но първият филм в който играе главната роля, е „Началото на едно момче“. Макар че родителите му следят да се снима в киното само през ваканциите, знанията на младия Брус са твърде объркани и носят белезите от смяната на много училища. Спокойната и охолна семейна обстановка не задоволява младия човек и той проявява особен интерес към улицата и подземния свят. Властен по природа, той обича да се налага като шеф на уличните групи, където споровете често се разрешават с юмруци.

Когато на 13-годишна възраст за малко не му счупват черепа, болезненият опит го насочва към сериозни практически занимания с бойни изкуства. Баща му, фанатичен почитател на телесната хигиена, ежедневно се занимава с гимнастиката тай чи чуан на монасите даоисти. Запознава с нея своите деца, и то от ранна възраст.

Брус започва своите занимания с бойни изкуства при майстора на Винг Чун – великият Ип Ман. Учи при него около една година, след което започва паралелно с тези уроци да взима и частни от най-изявеният по онова време боец в Хонг Конг – сифу Вонг Шун Люн (ученик на грандмайстор Ип Ман и негов помощник).


Родителите на Брус
Тийнейджър Брус с баща си (вляво) Лий Хой-чуен и майка (вдясно), Грейс Хо. Лий Хой-Чуен е бил водещ член на кантонски оперни и филмови общности по времето на рождението на Брус. Грейс идва от един от най-богатите и най-могъщите кланове в Хонг Конг и е на половин китайски и половин кавказки произход.


1954 – започва да учи Wing Chun Gung Fu.

На 13 години Брус проследява желанието си да научи бойни изкуства и започва да учи Уин Чун Гунг Фу под ръководството на майстора Ип Ман в Хонг Конг. Брус учи с Ип Ман от 1954 – 1959 година.


1959 – Отпътува от Хонг Конг за САЩ.
С $ 100 в джоба си, тогава 18-годишният Брус се оттегли от Хонг Конг за Съединените щати, пристигайки в Сан Франциско, Калифорния (на снимката тук), преди да се засели в Сиатъл, Вашингтон. По време на пътуването Брус може да бъде открит да учи някои от по-заможните пътници, как да танцува.

На 18-годишна възраст Брус Лий заминава за САЩ, по времето, когато неговият първи филм „Сирачето Ах-Сам“ му спечелва известен авторитет в Хонгконг. Първите му години там са трудни – студент по философия във Вашингтонския университет в Сиатъл, сервитьор в кафене и преподавател по кунг фу и карате. През 1964 г. се оженва за Линда, която му ражда 2 деца – бъдещите киноактьори Брендън и Шенън.


1963 – Отваря 1-ви “Jun Fan Gung Fu – Институт”.
Брус отваря първото си училище по бойни изкуства в Сиатъл през 1963 г. Първото място на това училище се намира в Сиатълския автопарк. След това се премества в супермаркет в Чайнатаун, а след това в университетския квартал. Taky Kimura (на снимката тук, с участието на Брус в китайското килийно селище) все още управлява Сиатъл JFGFI до този ден.


1964 – Брус и Линда се омъжват.
Брус и приятелката му Линда Емери са женени в Сиатъл на 17 август 1964 г. По онова време Брус и Линда знаеха, че родителите им няма да одобрят техния междурелигиозен брак.


На шампионат по карате в Лонг Бийч тв продуцентът Уилям Дозиър забелязва Брус. Тогава Лий е ръкводител на школа по карате, в която се обучават филмови звезди, между които Стийв Маккуин и Джеймс Кобърн. Договорът е сключен и младият азиатец играе главна роля в тв сериал „Зеленият стършел“ (1965 – 1967).


1969 – Роден е Шанън Лий.
На 19 април 1969 г. Брус и Линда приветстват своето второ дете, Шанън Емири Лий, към света. Шанън е успешен, писател, продуцент, актьор и изпълнителен директор. Понастоящем живее в родния си град Лос Анджелис.


По време на турне в Хонгконг Брус Лий се запознава с продуцента Реймънд Чоу. Убеден, че успехът му в САЩ е само въпрос на време, той отказва всякакви договори. През 1971 г., уморен да чака покана от Холивуд, се съгласява да участва в „Големият шеф“, чийто продуцент е Чоу. Този филм се радва на касов успех в Далечния изток. Тогава той се завръща в Хонгконг и снима „Яростта да победиш“. Следва още по-голям успех. Така става и с третия филм „Яростта на Дракона“. Интересът към него в Холивуд нараства и по всяка вероятност жадуваният успех щеше да дойде след четвъртия му хонгконгски филм „Операция Дракон“.

На 10 май 1973 г. при дублаж на филма актьорът получава последователно 2 припадъка. Веднага го пренасят в болница в Хонгконг, където изследванията установяват, че „нещо в мозъка не е наред“. Подробните изследвания не донасят нищо конкретно и той продължава работата си в киното. На 23 юли актьорът има среща с продуцента Реймънд Шоу в дома на актрисата Бети Тинг-Пей, за да обсъдят сценария за новия филм „Смъртоносната игра“. Брус започва да се оплаква от главоболие. “Дадох му таблетка еквадзежик, лекарство против главоболие – си спомня Бети. – След това Брус отиде да си полегне в спалнята. “Няколко часа по-късно той продължава да спи и не реагира, дори когато Шоу се опитва да го събуди с леки плесници. Извикват лекар, който установява смъртта на актьора. Часът е 21 ч. и 45 мин.

В протокола от аутопсията се споменава за следи от канабис в стомаха на актьора, но се добавя, че този лек наркотик, който би могъл да се сравни по ефект с чая, не е могъл да причини смъртта. В стомаха на Брус Лий е намерено единствено съдържанието на таблетката еквадзежик. Протоколът заключава, че Брус не е починал нито от отравяне, нито от мозъчен кръвоизлив, тъй като няма спукани кръвоносни съдове, а от едема, дължаща се на свръхчувствителността му към съставка на погълнатото лекарство.

Направени са му 2 погребални церемонии – в Хонгконг, за семейството му, където се събират около 30 000 души, и в Сиатъл, където актьорът е погребан на тревист хълм срещу езерото Вашингтон – неговото любимо място за отмора. В Сиатъл Джеймс Кобърн произнася надгробна реч, а сред присъстващите е Стийв Маккуин. Американският актьор казва: „Сбогом, братко. За мен бе чест да споделя с теб този кратък период от времето и историята. Като приятел и учител ти успя да обединиш в едно у мен физиката, духа и психиката.“ След тези кратки думи той хвърля белите ръкавици, с които е носил ковчега. С шепата азиатска пръст, донесена от Хонгконг, приключва земният живот на Малкия дракон и започва легендата за него.

            Филми

  • „Голдън Гейт Момиче“ (1941)
  • „Раждането на човечеството“ (1946)
  • „Моят син Ах Чунг“ (1950)
  • „Зеленият стършел“ (1965 – 1967)
  • „Батман“ (1966 – 1967)
  • „Големият шеф“ (1971)
  • „Юмрук на ярост“ или „Китайската връзка“ (1972)
  • „Пътят на дракона“ (1972)
  • „Вход на дракона“ (1973)
  • „Игра на смърт“ (незавършен) (1973)


1973 – Брус Лий заминава.
Брус Лий заминава в Хонг Конг на 20 юли преди издаването на “Enter the Dragon” и се оставя да си почине в Сиатъл, Вашингтон. Той умира от церебрален оток, причинен от свръхчувствителна реакция към болкоуспокояващия, за главоболие. Брус беше на 32 години.

By |2018-12-17T07:02:05+03:00януари 22nd, 2018|Любопитно|
error: Content is protected !!