Рецепта 1  – прясно мялко

  • 2бр. яйца
  • 400мл. Прясно мляко
  • 2 ч.ч Брашно (приблизително)
  • щипка сол
  • масло или олио
  • Сместа трябва да е малко по гъста от боза!

  • В купа разбийте яйцата със солта.
  • Добавете с бъркане млякото и постепенно добавете и брашното.
  • Бърка се до получаване на хомогенна смес, добавете 1-2 супени лъжици олио.
  • В загрял тиган намазан с олио или масло се изсипва,черпак със сместа от центъра към краищата по цялата основа, трябва да е равномерно разпределено.
  • Палачинката се пече няколко секунди, за начинаещи на умерен огън, докато краищата и се отделят леко.
  • Обръща се с помощта на дървена шпатула или с премятане.
  • Важно: разбърквайте сместа за палачинки преди да гребнете с черпака

Рецепта 2  – кисело мялко

  • 2 яйца
  • 260 гр. брашно
  • 260 гр. кисело мляко
  • 300 мл. вода
  • 1 ч.л. захар (по желание)
  • 1 с.л. олио
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • щипка сол

  • Киселото мляко се поръсва със сода и разбърква.
  • Към него се слага сол, захар, олио и вода.
  • Разбъкрва се и се смесва с яйца.
  • Разбива се добре и тогава се добавя брашно.
  • Размесва се много добре.
  • Оставя се да престои 10 минути.
  • От сместа се изпичат палачинки в намаслен тиган.