Гъбен сос 1

Страхотен сос с гъби – подходящ за добавка към пилешко, телешко, свинско и агнешко

  • 250гр. Гъби печурки – нарязани на полумесеци
  • 20-30гр. Зехтин/Олио или Масло
  • ——————————–
  • 200мл. Бульон по избор Пилешки/Телешки/Зеленчуков – в зависимост от ястието. Използвайте готов бульон или разтворете сух – кубче на Маги в чаша вряла вода. 200мл.
  • 200гр. Саке (или Бяло вино около 150мл.)
  • 60гр. Соев сос Kikkoman Light
  • 60гр. Соев сос Kikkoman Сlassic
  • 30гр. Захар
  • ———————————
  • 12гр. Катакурико нишесте / или картофено
  • 260гр. Краве масло
  • Приготвяне:
  • Запържете гъбите в малко олио/зехтин или масло до желана степен (може и полуготови).
  • Всички течности се смесват + захарта (в съд на котлона), разбъркват се докато заври.
  • Добавя се размитото във вода нишесте и се разбърква отново.
  • Отстранява се от котлона и се добавя постепенно маслото (нарязано на кубчета), бърка се до получаване на гладък сос.
  • Препоръчано:
  • Преди соса да е напълно готов за сервиране, трябва да се редуцира още на тиган заедно с гъбите. Може по време на редуциране да прибавите и пържолата, получава се много вкусно!
  • Съхранение: В хладилник (0-4°C) до 3-4 дена. – соса може да се замразява!

Гъбен сос 2

  • 500г гъби, нарязани на тънки ивици
  • 10гр копър
  • 10мл. зехтин
  • 20гр. масло
  • 1 с.л. брашно
  • 1 ч.ч. гореща вода
  • 50мл вермут или бяло вино
  • сол и шарен пипер на вкус

  • В загретия зехтин се слагат гъбите, разбъркват се на силен огън, добавя се брашното, бърка се и се наливат водата и вермутът.
  • Разбърква се 3-4 мин, докато се сгъсти.
  • Сосът се подправя на вкус със сол и пипер, слагат се нарязания копър.
  • Добавя се маслото.

Гъбен сос 3

  • 4 с.л. олио
  • 150г масло
  • 100мл бяло вино
  • 1 кубче MAGGI – Гъбен бульон
  • 500мл гореща вода
  • 2 с.л. брашно
  • 2 с.л. пипер, бял и черен смес

  • Шареният пипер се слага в плитка чиния и всеки от стековете се натиска добре в пипера, за да проникне максимално в месото. Стековете се посоляват.
  • В тиган се загрява 1 с.л. олио и парченце масло. Слага се месото и се пече, като се обръща от време на време, докато се получи желаната степен на готовност – а
    л’англе, средно или добре изпечено. Ако има нужда, за всеки стек се слага допълнително олио или масло.
  • Кубчето MAGGI Гъбен бульон се разтваря в 500 мл гореща вода. От тигана от печенето се отстранява мазнината и вътре се налива виното.
  • С помощта на дървена шпатула се обират добре всички останали парченца месо и виното се оставя да изври, докато остане наполовина. Прецежда се. Към него се прибавя
    гъбеният бульон.
  • В 2 с.л. от отделената мазнина се запържва брашното, постепенно в него се налива бульонът с виното, докато се получи желаната гъстота, като се бърка непрекъснато.
    Прибавя се и останалото масло, нарязано на кубчета.

Гъбен сос 4

  • 250 г гъби
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 10мл. зехтин / масло
  • 1 скилидка чесън
  • 200мл. сметана
  • Сол на вкус

  • Лукът се задушава в зехтина
  • Прибавя се чесънът, след 1 мин. се слагат гъбите.
  • Когато се запържат леко, се налива сметаната и се добавя щипка сол

Гъбен сос 5

  • 300гр. гъби
  • 1 с.л Брашно
  • 10гр. олио
  • 50гр. масло
  • 300-400мл. вода (или бульон)
  • Черен пипер и сол на вкус
  • Дафиов лист (по желание), 1-2 листа. за по силен вкус на соса

  • Бърз гъбен сос, е необходимо да запържим 2 шепи нарязани пресни гъби по избор в малко масло и малко олио.
  • След няколко минути поръсваме с 1 лъжица брашно и след кратко запържване, заливаме с 1-2 чаши ледено студена вода.
  • Енергично разбъркваме, посоляваме, подправяме с черен пипер и варим около 5мин., докато соса се уплътни.
  • По желание може да добавим и дафинов лист за по-силен аромат(може да се премахне след катп соса е готов).
  • С този сос може да подправяме всякакъв вид месни ястия.