Гъбен сос 1
Страхотен сос с гъби – подходящ за добавка към пилешко, телешко, свинско и агнешко
- 250гр. Гъби печурки – нарязани на полумесеци
- 20-30гр. Зехтин/Олио или Масло
- ——————————–
- 200мл. Бульон по избор Пилешки/Телешки/Зеленчуков – в зависимост от ястието. Използвайте готов бульон или разтворете сух – кубче на Маги в чаша вряла вода. 200мл.
- 200гр. Саке (или Бяло вино около 150мл.)
- 60гр. Соев сос Kikkoman Light
- 60гр. Соев сос Kikkoman Сlassic
- 30гр. Захар
- ———————————
- 12гр. Катакурико нишесте / или картофено
- 260гр. Краве масло
- Приготвяне:
- Запържете гъбите в малко олио/зехтин или масло до желана степен (може и полуготови).
- Всички течности се смесват + захарта (в съд на котлона), разбъркват се докато заври.
- Добавя се размитото във вода нишесте и се разбърква отново.
- Отстранява се от котлона и се добавя постепенно маслото (нарязано на кубчета), бърка се до получаване на гладък сос.
- Препоръчано:
- Преди соса да е напълно готов за сервиране, трябва да се редуцира още на тиган заедно с гъбите. Може по време на редуциране да прибавите и пържолата, получава се много вкусно!
- Съхранение: В хладилник (0-4°C) до 3-4 дена. – соса може да се замразява!
Гъбен сос 2
- 500г гъби, нарязани на тънки ивици
- 10гр копър
- 10мл. зехтин
- 20гр. масло
- 1 с.л. брашно
- 1 ч.ч. гореща вода
- 50мл вермут или бяло вино
- сол и шарен пипер на вкус
- В загретия зехтин се слагат гъбите, разбъркват се на силен огън, добавя се брашното, бърка се и се наливат водата и вермутът.
- Разбърква се 3-4 мин, докато се сгъсти.
- Сосът се подправя на вкус със сол и пипер, слагат се нарязания копър.
- Добавя се маслото.
Гъбен сос 3
- 4 с.л. олио
- 150г масло
- 100мл бяло вино
- 1 кубче MAGGI – Гъбен бульон
- 500мл гореща вода
- 2 с.л. брашно
- 2 с.л. пипер, бял и черен смес
- Шареният пипер се слага в плитка чиния и всеки от стековете се натиска добре в пипера, за да проникне максимално в месото. Стековете се посоляват.
- В тиган се загрява 1 с.л. олио и парченце масло. Слага се месото и се пече, като се обръща от време на време, докато се получи желаната степен на готовност – а
л’англе, средно или добре изпечено. Ако има нужда, за всеки стек се слага допълнително олио или масло. - Кубчето MAGGI Гъбен бульон се разтваря в 500 мл гореща вода. От тигана от печенето се отстранява мазнината и вътре се налива виното.
- С помощта на дървена шпатула се обират добре всички останали парченца месо и виното се оставя да изври, докато остане наполовина. Прецежда се. Към него се прибавя
гъбеният бульон. - В 2 с.л. от отделената мазнина се запържва брашното, постепенно в него се налива бульонът с виното, докато се получи желаната гъстота, като се бърка непрекъснато.
Прибавя се и останалото масло, нарязано на кубчета.
Гъбен сос 4
- 250 г гъби
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 10мл. зехтин / масло
- 1 скилидка чесън
- 200мл. сметана
- Сол на вкус
- Лукът се задушава в зехтина
- Прибавя се чесънът, след 1 мин. се слагат гъбите.
- Когато се запържат леко, се налива сметаната и се добавя щипка сол
Гъбен сос 5
- 300гр. гъби
- 1 с.л Брашно
- 10гр. олио
- 50гр. масло
- 300-400мл. вода (или бульон)
- Черен пипер и сол на вкус
- Дафиов лист (по желание), 1-2 листа. за по силен вкус на соса
- Бърз гъбен сос, е необходимо да запържим 2 шепи нарязани пресни гъби по избор в малко масло и малко олио.
- След няколко минути поръсваме с 1 лъжица брашно и след кратко запържване, заливаме с 1-2 чаши ледено студена вода.
- Енергично разбъркваме, посоляваме, подправяме с черен пипер и варим около 5мин., докато соса се уплътни.
- По желание може да добавим и дафинов лист за по-силен аромат(може да се премахне след катп соса е готов).
- С този сос може да подправяме всякакъв вид месни ястия.