Стадион Уембли е  разположен в лондонското предградие Уембли. Със своите 90 000 седящи места стадионът е вторият по големина в Европа след стадион Ноу Камп в Барселона, Испания и най-големият в света сред стадионите, на които всички места са покрити с козирка. Много хора го наричат с името Новия Уембли, за да го разграничат от стария стадион, намирал се на същото място и разрушен през 2003 г. Предишният стадион Уембли (носил името Стадион на империята) е едно от най-известните футболни съоръжения в света – често е наричан дори „Домът на футбола“ (The Home of Football). На него са се провеждали редица събития от световно значение като финал на Световно първенство, финал на Европейско първенство, Летни олимпийски игри, както и рекордните шест финала за Купата на европейските шампиони. През септември 2002 г. оригиналната структура е изцяло разрушена и започва строеж на чисто нов стадион. По предварителни планове той е трябвало да бъде официално открит през 2006 г., но финансови проблеми забавят откриването му до 2007 г. Официалното предаване на ключовете на новия стадион на неговите собственици от Футболната асоциация се състои на 9 март 2007 г. Първият провел се на него мач е приятелската среща между младежките национални отбори на Англия и Италия, завършила 3:3 пред 55 700 зрители.


30 St Mary Axe (неформално известна като Gherkin и по-рано като Swiss Re Building) е търговски небостъргач в основния финансов район на Лондон, град Лондон. Тя е завършена през декември 2003 г. и е открита през април 2004 г. С 41 етажа е висок на 180 метра и стои на предишните места на Балтийската борса и Камарата на корабоплаването, които през 1992 г. бяха сериозно повредени от експлозията на бомба, поставена от временната ИРА в Света Мария Axe, улицата, от която кулата получава името си. След като бяха изхвърлени плановете за построяването на 92-етажна “Милениум кула”, 30 St Mary Ax е проектирана от Норман Фостър и Аруп Груп и е издигната от Skanska, като строителството започва през 2001 г. Сградата се превърна в забележителна черта на Лондон и е един от най-широко признатите примери за съвременна архитектура в града.


Сградата на Лойд ( известна като сграда Inside-Out) е домът на застрахователната институция Lloyd’s of London. Той се намира на бившия сайт на къщата на Източна Индия в ул. “Лим”, в главната финансова зона на Лондон – Лондон. Сградата е водещ пример за радикална архитектура на боулизма, в която услугите за сградата, като канали и асансьори, се намират навън, за да се увеличи пространството в интериора. Историческата Англия казва, че е “общопризнат като една от ключовите сгради на съвременната епоха.


Кааба е древен езически храм от доислямския период, около който е построена джамията Масджид ал-Харам (Голямата джамия) в град Мека, Саудитска Арабия. В източния ъгъл на Кааба е вграден „Черният камък“, за който се предполага, че е остатък от метеорит. Според мюсюлманитетой е изпратен от Бог на Земята след грехопадението на Адам в знак на грижа от висшите сили за човека и за напомняне за Бога. Ибрахим създал на това място олтар към Бога и принесъл агне в жертва. Окончателното възстановяване на езическия храм на местните племена направил Мохамед, при когото Кааба станала светиня за мюсюлманския свят и кибла. Преди да се превърне в реликва за мюсюлманите, Каабата е била обект на почитание от арабските езичници, от които произлиза и ранният ислям чрез добавяне на общосемитски предания, юдаистки и раннохристиянски пластове.


Marina Bay Sands e уникален 5-звезден хотел в Сингапур, построен през 2010 г. Площта на хотела е огромна – в него има казино (едно от най-скъпите в света), магазини, много ресторанти, дори метростанция. Самият хотел се състои от три кули, свързани заедно от панорамната площадка. Безспорно най-забележителното в хотел „Marina Bay Sands” е 150-метровия басейн, с форма на огромен кораб, който създава ефект на безкрайност, сякаш водата прелива в хоризонта. Той е най-големият в света на такава височина и е основна причина туристите да нощуват в хотела, защото е отворен за ползване само за гости на хотела. Дори 1 нощувка е достатъчна, за да имате достъп до Infinity басейна. Известната площадка се нарича Sky park и се намира на 57-я етаж на сградата. Всички останали посетители могат само да се насладят на гледката от Наблюдателната площадка (Observation deck), за което се заплаща такса.


1.Шанхайският световен финансов център  е небостъргач в град Шанхай, Китай. Зданието е завършено през 2008 г. и има височина 492 m. Това го нарежда на трето място по височина в света след Тайпе 101 и на първо място в Континентален Китай (с Хонг Конг). Неофициалното име на небостъргача е „отварачката“. Строителните работи се изпълняват от японската фирма Mori Building Company, главен проектант е архитектът Дейвид Малот (David Malott) от нюйоркската компания Kohn Pedersen Fox. В небостъргача има офиси, хотели, конферентни зали, зали за наблюдение, а на приземния етаж има молове. Park Hyatt Shanghai е хотелската част на кулата, която се състои от 174 стаи и апартаменти, намиращи се между 79-ия и 93-ия етаж. Това е вторият най-висок хотел в света, задминавайки Шанхай Гранд Хаят, който се намира между 53-ия и 87-ия етаж в съседния небостъргач Дзин Мао.

2.Кулата в Шанхай – На трето място по височина до 2017г в света е кулата в Шанхай – 632 метра, 128 етажа. Този небостъргач със спираловидна форма в един от търговските квартали на Шанхай всъщност е втората най-висока сграда в света, като се има предвид, че Tokyo Skytree е телевизионна кула. Вътре са изградени 9 градини и парк. Кулата в Шанхай все още не е официално открита, но функционира асансьорът за посетители.


Базиликата „Свети Петър“ е католическа църква във Ватикана в град Рим. Проектирана от Донато Браманте, Микеланджело Буонароти, Карло Мадерно и Джовани Лоренцо Бернини, „Свети Петър“ е най-известният паметник на ренесансовата архитектураи до наши дни остава най-голямата църква в света по своите площ и обем. Според католическата традиция, в църквата е погребан свети Петър, един от дванадесетте апостоли на Исус Христос, смятан от католиците за пръв епископ на Рим и пръв в списъка на римските папи. Смята се, че гробът на свети Петър е разположен точно под олтара. По тази причина много римски папи още от раннохристиянската епоха също са погребани в базиликата „Свети Петър“. Християнска църква на същото място съществува от 4 век, а строителството на съвременната сграда започва на 18 април 1506 година и е завършено на 18 ноември 1626 година.


Пентагонът  е седалището на Министерство на отбраната на САЩ. Думата се употребява не само за Министерството на отбраната на САЩ, но често и като символ на Въоръжените сили на САЩ. Това е най-голямата административна сграда в света за 2017г. и има формата на правилен петоъгълник. Намира се в окръг Арлингтън, Вирджиния, близо до столицата Вашингтон. Пентагонът е една от най-големите офис сгради в света с около 60000 кв. М., От които 340 000 кв. м. се използват като офиси. Виж още тук…


Пирамидите в Гиза са група сгради древноегипетски пирамидални гробници, разположени на платото Гиза в Египет, на западния бряг на река Нил. Основното предназначение на египетските пирамиди е съхранението на останките на починали фараони. Разположени са на 9 километра от град Гиза и на 25 километра югозападно от Кайро. Групата археологически паметницивключва трите големи пирамиди – Хеопсовата пирамида, Пирамидата на Хефрен и Пирамидата на Микерин – както и няколко по-малки пирамиди, разположени в близост до тях. Те са най-старият и единственият запазен до днес паметник от 7-те чудеса на Античния свят. Пирамидите са част от Некропола в Гиза, комплексен археологически обект, включващ още Големия сфинкс, останки от древно селище, обслужвало комплекса, както и множество по-малки религиозни и погребални паметници. През 1979 година целият некропол е обявен от ЮНЕСКО за част от световното наследство. Виж още тук…


част 1  / част 2   / част 3  / част 4  /  част 5  / част 6