CCTV Headquarters – Централата за видеонаблюдение е 234-метров, 44-етажен небостъргач на Изток 3-ти районен път, Guanghua Road в Пекинския централен бизнес район (CBD). Кулата служи като централа на  телевизия в Китай (CCTV), разположена на 11 Fuxin Road, на около 15 километра на запад. На 1 юни 2004 г. бе извършена първа копка и фасадата на сградата приключи през януари 2008 г. След като строителството бе забавено от пожар, който през февруари 2009 г. погълна съседния телевизионен културен център, централата бе завършена през май 2012 г. Централата за видеонаблюдение спечели най-добрата сграда в света през 2013 г. от Съвета за високи сгради и градски местообитания.  Изграждането на сградата се счита за структурно предизвикателство, особено защото е в сеизмична зона. Местните хора често го наричат “големи панталони”.


Каса Мила е възложена на Гауди от индустриалеца Пере Мила. Известна е и с названието Ла Педрера – каменоломната, заради вълнообразната сива каменна фасада. Построена е в периода 1906 – 1910 г. Това е един от най-добрите проекти на Гауди – новаторски, амбициозен и функционален, и една от последните завършени от него преди да се посвети изцяло на Саграда Фамилия. Характерно за жилището е, че нито една от стените не е права и за времето си това е предизвиквало много критика и присмех сред обществените среди на Барелона. Забележителна е вълнистата фасада на сградата, допълвана от грижливо оформените железни балкони, всеки от които е различен от останалите. Една от най-големите атракции е необичайно големия брой комини по покрива на къщата, които местните определяли като “танцуващи зли вещици”. В продължение на десетилетия, тази изключителна сграда беше оставена на произвола на съдбата, докато през 1984 г. ЮНЕСКО я обяви за част от Световното културно наследство. През 1986 г. къщата става притежание на Caixa de Catalunya – най-голямата банка в тази част на Испания. След 10 години на реставрация, през 1996 г. сградата е открита като културен център и бързо се превърна в една от най-големите забележителности на града.


Остров Алкатрас, наричан на жаргон Скалата (The Rock) или съкратено Трас, е известен като място на бивш затвор. Разположен е в непосредствена близост до Сан Франциско, на 2,4 km от брега, по средата на Санфранциския залив в щата Калифорния, САЩ. Островът е предвиден най-напред като място за морски фар, с всички необходими съоръжения и сгради, след което служи като военна база. След като става икономически неизгодно и нецелесъобразно да се ползва за военна база, става военен затвор в периода 1907 – 1934 г., а след това дълго време е федерален затвор (до 1963 г.) В Алкатрас са държани някои от най-опасните престъпници на САЩ през 1930-те и 1940-те год. Има няколко опита за бягство от затвора, но няма потвърдено успешно бягство. Ал Капоне прекарва в затвора на Алкатрас от 1934 до 1938 г., след което е преместен поради болест. През ноември 1969 г. за 19 месеца островът е окупиран от протестиращи индианци като част от националния индиански активизъм. През 1972 г. става място за почивка и разходка, през 1976 г. влиза в националния регистър на историческите места в САЩ, а през 1986 г. добива статут на национален исторически паметник на САЩ. Днес островът е музей и е отворен за посещения и обиколки. До него се достига с ферибот. На Алкатрас могат да се видят много видове птици и растения.


Перлата на изтока“ („Oriental Pearl“) е телевизионна кула в Шанхай. Висока е 468 m, с което е 2-рата по височина в Азия и 4-тата по височина в света до 2016г. Тя е основна атракция на района на Пудун в града. На 263 m над земята, носена от основната конструкция на телевизионната кула, е разположена конструкция с формата на сфера с диаметър 45 m. В кулата са изградени: въртящ се ресторант, намиращ се на височина 267 m; площадка за танци, бар и 20 малки салона за изпълнение на караоке; обзорна площадка, зала за пресконференции и магазин за кафе на височина 350 m.


Съвременната сграда на Операта на Сидни е открита на 20 октомври 1973 г. и е сред емблемите на града. Нейният автор архитектът Йорн Утсон е удостоен с най-престижната награда за архитектура в света „Прицкер“. През юни 2007 г. сградата е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, наред със забележителности като Египетските пирамиди и комплекса Тадж Махал в Индия. Операта в Сидни е сред най-модерните сгради в света. Утсон посвещава 9 години от живота си на операта. Строежът на зданието започва през март 1959 г. 7 години по-късно датчанинът се оттегля шумно, след като няколко подкрепяни от правителството архитекти решават да променят проектирания интериор, за да спестят пари. Още 7 години след това операта се довършва. Сметката е 52 млн. долара – сума, която надхвърля 14 пъти планирания бюджет. След завършването на операта през 1973 г. Йорн Утсон така и не отива в Сидни, за да види своето произведение на архитектурното изкуство.


Кьолнската катедрала „Свети Петър и Света Мария“  е сред най-известните готически катедрали. През 1996 г. църквата е включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Днес тя е посещавана годишно от милиони вярващи и туристи от цял свят и е сред символите на средновековната църковна архитектура. Нейното строителство трае от 1248 до 1437 г., както и на по-късен етап от 1842 до 1880 г. В периода от 1880 до 1884 г. тя, със своите 157 m, е най-високата сграда в света. Днес е втората по височина църква в Германия (след катедралата в Улм). Централен храм е на римокатолическата Кьолнска архиепископска епархия. Построена е на мястото на старата каролингска катедрала на града, осветена през 873 г., която пък се е намирала върху основите на раннохристиянски храм. Кьолн през Средновековието е бил един от най-богатите и политически могъщи градове в Свещената римска империя.


Кулите „Петронас“ са 88-етажен небостъргач. Височина – 451,9 метра. Намират се в Куала Лумпур, столицата на Малайзия. Отличават се не толкова с височината си, колкото със сложната си конструкция. Площта на сградата е 213 750 m2, което се равнява на 48 футболни игрища. Самите кули заемат 40 хектара. В сградата са разположени офиси, конферентни зали и Художествена галерия. Името на кулите идва от държавната петролна компания на Малайзия — Петронас. Тя е основен възложител на строежа, като влага 800 млн. щ. долара. Останалата част от разходите се поемат от други малайзийски компании, разпределящи помежду си офисното пространство. Кулите са свързани помежду си със сложно изграден мост.


част 1  / част 2   / част 3  / част 4  / част 5  /  част 6