Atlantis, The Palm е луксозен хотелски комплекс, разположен на върха на Palm Jumeirah в Обединените арабски емирства. Това е първият курорт, който трябва да бъде построен на острова и е посветен на мита за Атлантида, но включва отделни арабски елементи. Курортът е открит на 24 септември 2008 г. като съвместно предприятие между Kerzner International Holdings Limited и Istithmar. Курортът има 1 537 стаи, разполага с две крила за настаняване, състоящи се от източната и западната кула, свързани помежду си от апартамента Royal Bridge. То се допълва от воден парк Aquaventure и плаж Nasimi, който често хоства на концерти и други събития. Atlantis, The Palm, е открит на 24 септември 2008 г.

Капитолий на САЩ – Сграда на Конгреса на САЩ, която се намира в столицата Вашингтон. Основният камък е поставен от президента на САЩ Джордж Вашингтон на 18 септември 1793 г. След опожаряването ѝ по време на Британско-американската война през 1814 г., сградата е реконструирана, като е допълнена с две допълнителни крила и е поставен купол, увенчан през 1863 г. със статуята на свободата от бронз, дело на скулптора Томас Кроуфорд. На вътрешната страна на купола е изобразен първият президент на САЩ Джордж Вашингтон с 13 девици и надпис E pluribus unum. Фреската се нарича The Apotheosis of Washington, авторът е Констанино Брумиди. Някои от девиците на купола са изобразени с гръб към Джордж Вашингтон, което символизира, че няколко от 13-те щати от (1865 г.) са се отделили от Съюза. По-късно, по примера на столицата на САЩ, са построени капитолии на отделните щати.

Света София в Истанбул или Църква на светата Премъдрост Божия е монументална обществена сграда в Истанбул, Турция, превърната днес в музей. Тя е служила дълго време за християнска катедрала, а по-късно за една от главните джамии на Константинопол. Първоначално построена през 360 г., църквата е разрушавана на 2 пъти при обществени безредици, като съвременната сграда е построена през 532 – 537 г. при император Юстиниан I по проект на Исидор от Милет и Антимий от Трал. Впечатляващо инженерно постижение за времето си, „Света София“ е смятана за най-яркия образец на византийската архитектура и оказва значително влияние и върху монументалната архитектура през Османската епоха. Църквата „Света София“ е осветена за пръв път през 360 г. като катедрален храм на Константинополската патриаршия. След превземането на града от кръстоносците през 1204 г. тя служи за катедрала на константинополските латински патриарси до тяхното прогонване от Константинопол през 1261 г. След падането на Константинопол под османска власт през 1453 г. „Света София“ е превърната в джамия. След разпадането на Османската империя правителството на Турция секуларизира сградата през 1934 г. и от следващата година тя функционира като музей.

Space Needle – Space Needle е наблюдателна кула в Сиатъл, Вашингтон, забележителност на северозападната част на Тихия океан, и икона на Сиатъл. Той е построен в Сиатълския център за Панаира на световното през 1962 г., който привлече над 2.3 милиона посетители, когато близо 20 000 души на ден като посетители. Тя е с височина 184 метра, широка 42 метра и тежи 9,550 тона. Тя е построена така, че да издържа на ветрове с до 200 мили на час (89 м / сек) и земетресения с магнитуд до 9,1, толкова силни, колкото и земетресението Каскадия от 1700 година. Има и 25 гръмоотводи. Разполага с наблюдателна палуба на височина 160 м и въртящ се ресторант SkyCity на 150 м. Посетителите могат да стигнат до върха на кулата чрез асансьори, които пътуват с 4,5 м / с. Пътуването отнема 41 секунди. Ветровитите дни асансьорите се забавят до 2,2 м / сек. На 19 април 1999 г. градският център за опазване на забележителностите го определя като историческа забележителност.

Си Ен Тауър  е сграда с височина 553,33 м и се намира в Торонто, Канада. Открита е на 26 юни 1976 г. До 2007 г. това е най-високата сграда в света. Сградата е построена, за да изпълнява ролята на телевизионна кула. Освен това сградата разполага с общодостъпни тераси за изглед, въртящ се ресторант и развлекателен комплекс. Построена е в центъра на Торонто, до първия в света изцяло покрит стадион Роджърс център. Си Ен Тауър е най-добре видимият символ и атракция на Торонто – вижда се от всяка точка на града и дачеч извън него. Сградата е начело на рекордите за такива обекти на Гинес от над 25 години. В слънчево време от сградата може да се наблюдава водопада Ниагара и територии на САЩ зад езерото Онтарио.

Замъкът Нойшванщайн  е най-известният замък на баварския крал Лудвиг II. Разположен в подножието на Баварските Алпи и връх Цугшпице, „Замъкът на лебедовата скала“ се намира в местността Алгой, над планинската река Палат (Пьолат) в община Швангау, на 5 km от град Фюсен (на границата с австрийската провинция Тирол). Това е краят на прочутия Романтичен път, построен още от римляните и свързвал най-красивите места на провинцията. Първата от многобройните срещи на Рихард Вагнер с баварският крал Лудвиг II е на 4 май 1864 г. оказва голямото въздействие върху краля породено от страстта му към древните германски герои, които Вагнеровото творчество възкресява. През 1869 г. Лудвиг II вдъхновен от легендата за рицаря Лоенгрин и от сюжетите в оперите на Вагнер започва строежа на своя „замъка на мечтите“ продължил 17 години. Проектите са на архитектите Едуард Ридел и Кристиан Янк в романтичен стил на старите германски рицарски крепости, не се успява те да бъдат напълно реализирани до смъртта на краля през 1886 г. след която работите фактически спират. Замъкът е декориран с картини по мотиви от оперите на Рихард Вагнер – „Парсифал“, „Лоенгрин“, „Танхойзер“, „Тристан и Изолда“ и др. Емблематичен за замъка е образът на лебеда /любима птица на краля/, който се среща във всяка стая сред рисунките, в декорацията на завесите, статуи и къде ли още не. Разгледай още замъци тук!


Храмът на Лотоса –  разположен в Делхи, Индия, е бахайска къща за поклонение, посветена през декември 1986 г., като е завършена на обща цена от 10 милиона долара. Забележителна за цветната си форма, тя се превърна в забележителна атракция в града. Подобно на всички бахайски къщи за поклонение, храмът “Лотус” е отворен за всички, независимо от религията или друга квалификация. Сградата се състои от 27 свободно стоящи “венчелистчета” от мрамор, подредени в групи от три, за да образуват девет страни, с девет врати, които се отварят към централна зала с височина малко над 40 метра 2,500 души. Храмът “Лотос” е спечелил многобройни архитектурни награди и е представен в стотици статии от вестници и списания.  Доклад от CNN от 2001 г. го нарича най-посещаваната сграда в света.


Саграда Фамилия е базилика в Барселона, Испания. Строежът започва през 1882 г., а през 1883 г. Антонио Гауди е назначен за главен архитект. През 1926 г. Гауди умира и строежът на храма спира. След него други архитекти допринасят за сегашното състояние на катедралата. Сградата не е окончателно завършена. Тази църква изобразява раждането, живота и смъртта на Христос. През ноември 2010 Саграда Фамилия е осветена и провъзгласена за базилика от папа Бенедикт XVI. Базиликата е отворена за посетители всеки ден.


част 1  / част 2   / част 3  / част 4  /  част 5част 6