Лувърът е най-големият национален музей на Франция и е най-посещаваният музей в света с 9,3 млн. посетители за 2013 г.Сградата, която в миналото е била първо военно укрепление, а после кралска резиденция, е разположена в центъра на Париж, между река Сена и улица Риволи. За първи път е отворена като музей на 8 ноември 1793 г., по време на Френската революция. В музея, на площ от 60 600 квадратни метра, са разположени почти 35 000 предмети от праисторическата ера до 19 век. Първият замък на това място е издигнат от Филип II през 1190 като крепост, защитаваща Париж срещу набезите на викингите. Шарл V го превръща в кралска резиденция, но по времето на Франсоа I и Анри II е разрушен и отново издигнат. Основите на първоначалното укрепление днес могат да се видят под Залата на кариатидите. Завършването на оставащата част от двореца е започнато през 1546 и е в ренесансов стил. По това време кралската резиденция се мести в Тюйлери. Голямата галерия е построена по времето на Анри IV и е с дължина над една миля, достигайки сто фута ширина. Анри IV слага начало на традицията в двореца да се канят именити художници и занаятчии, които да работят по долните етажи на сградата. Клод Перо(1665 – 1680) построява източното крило. През 1674 г. кралската резиденция се мести във Версай и в Лувъра се помещават Френската академия на науките и Кралската художествена академия.При управлението на Наполеон III по двореца все още се достроява. Работата по ново крило на музея продължава до 1878 г. Архитектурата на сградата е оценена като класическа в най-величествена и самоуверена форма.


Биг Бен е часовниковата кула-камбанария на Уестминстърския дворец в Лондон.Отначало е неофициалното наименование на голямата камбана в камбанария. Впоследствие постепенно започва да се използва също за часовника и кулата. По времето на кралица Виктория кулата е била наричана Кулата на Св. Стефан. Голямата камбана тежи 13,76 тона, висока е 2,29 м, а диаметърът ѝ в долната част е 2,74 м. Биг Бен е най-голямата камбана в часовников механизъм. В Лондон по-голяма от нея е само камбаната на църквата Св. Павел, която тежи 17 тона. Часовниковата кула е построена през 1858 година, а часовниковият механизъм е пуснат в ход на 7 септември 1859 година. Кулата е висока 96 м (с пилона). Часовникът се намира на 55 м над земята. При диаметър на циферблата 7 м и дължина на стрелките 2,74 и 4,3 м, той дълго време е смятан за най-големия в света. В основата на всеки от 4-те циферблата има надпис на латински Domine salvam fac Reginam nostram Victoriam Primam, който ще рече „Боже, пази нашата кралица Виктория


Уилис Тауър , известна преди това като Сиърс Тауър е небостъргач, намиращ се в град Чикаго, САЩ. Височината на небостъргача е 443 m, етажите са 110. Начало на строителството e август 1970година и е завършена на 4 май 1973 година. Идеята за създаването на сградата идва от 9 цигари, образуващи квадрат и впоследствие размествани една спрямо друга, за да се получи разчупената архитектура. Съоръжението представлява 9 квадратни тръби-колони, образуващи в основата голям квадрат. Сградата стои върху бетонова основа с каменна насипка. Тръбите продължават заедно до 66-ти етаж, пет от тях – до 90-ия етаж, а само две образуват оставащите 20 етажа. На покрива са поставени две гигантски телевизионни антени. Площта на зданието е 416 000 m², което се равнява на 57 футболни игрища. Има 104 високоскоростни асансьори, които делят сградата на три части. Има 16 000 тонирани стъкла. Облицована е в черен алуминий. Шест автоматични миялни машини за стъкла почистват сградата 8 пъти в годината. До 2012 г. Уилис Тауър е най-високата сграда в САЩ, когато най-висока става сградата на One World Trade Center, построен на мястото на кулите-близнаци в Ню Йорк.


Забраненият град, е укрепен район на китайския императорски дворец в центъра на Пекин, Китай. „Забраненият град“, живопис от епохата на династията Минг. Използван е в периода от средата на управлението на династията Мин (1368 – 1644) до края на управлението на династията Цин (1644 – 1912). Понастоящем е със статут на дворец-музей. За почти 5 века Забраненият град е дом на императора и неговото семейство, както и церемониален и политически център на китайското правителство. Строежът на Забранения град започва по нареждане на Юн Ло, третия император от династията Мин, управлявал от 1403 до 1423 г. На същото място в миналото се е намирал дворецът на монголския владетел Кубилай хан, за чието великолепие се разказва в „Пътешествията на Марко Поло“. От 1406 до 1420 г. 100 хил. майстори и милиони работници изграждат 800 двореца, 75 административни сгради, множество библиотеки, храмове, ателиета, павилиони, беседки и свързващите ги пътеки, градини и дворове. Строен в продължение на 14 години, той е истински град в града, отделен от външния свят с 11 м висока, 8,62 м широка и 3400 м дълга правоъгълна червена стена, заобиколена с широк 52 м и дълбок 6 м крепостен ров с вода, наричана „Златна вода“. Броят на стаите е ограничен до 9999, защото според китайците числото 10 000 символично представлява „безкрайност“, а и само боговете можели да притежават дворец с 10 000 стаи. Дворцовият комплекс обхваща 720 хил. м2, от които 150 хил. м2 изградена площ и е пример за традиционна китайска дворцова архитектура.


Бъкингамският дворец  е основна лондонска резиденция на британския монарх. Разположен е в района Уестминстър. Част от 600-те стаи (официалните апартаменти, тронната зала и Картинната галерия) са отворени за посещение през август и септември, когато кралицата е извън двореца. Смяната на войниците е през ден в 11 и 30 ч. Първоначално известна като Бъкингамската Къща, сградата, която лежи в основата на днешния дворец е голяма градска къща построена за херцога на Бъкингам през 1703 г. Дворецът съдържа 77000 m². На първия етаж в центъра е разположена музикалната стая. В задната част на двореца има голям парк – градина, заедно с езерото е най-голямата частна градина в Лондон.


Световен търговски център 1 , наричан по-рано Кула на свободата (Фрийдъм Тауър), е небостъргач в Ню Йорк, Съединените щати, най-високата в града и в Западното полукълбо. Височината му, заедно с разположената на покрива кула е 541 метра. Разположен е на мястото на разрушените през 2001 година главни кули на Световния търговски център. Строителството започва през 2006 година и е завършено в края на 2013 година.


Крайслер билдинг е небостъргач, построен от компанията „Крайслер“. Издигнат през 1930 г., той повече от 70 години е един от символите на Ню Йорк. Зданието е високо 319 метра, намира се в източната част на Манхатън, на кръстовището на Лексингтън Авеню и 42-ра улица. Първоначално собственик на небостъргача е компанията „Крайслер“, но в момента тя е собственост на „TMW Real Estate“ (75 %) и „Tishman Speyer Properties“ (25 %). Висока е 318,9 метра с антената (282 до покрива), има 77 етажа, 32 асансьора и разгъната площ от 111 201 м². Нюйоркските строители желаели да издигнат най-високата постройка в света. Те започват да вдигат невероятните и по днешните стандарти 4 етажа на седмица. Завършвайки небостъргача, строителите установяват, че височината е като на сградата на архитекта Х. Крег Севъренс, намираща се на улица „Уол Стрийт“, 40 и позната днес като Тръмп Билдинг. Няколко години преди строежа на Крайслер Билдинг, Севъренс и ван Елън били партньори, но отношенията им се влошават, превръщайки ги в яростни съперници. Разбирайки каква е височината на сградата на неговият конкурент, той добавя още 2 метра към сградата си, превръщайки я в световен лидер.


Партенонът е древногръцки храм, който се намира в Атина, Гърция. Това е главният храм на Атинския акропол, посветен на Атина Партенос, покровителка на град Атина. Строителството му започва през 447 г. пр. Хр., а освещаването на храма е през 438 пр.н.е. по време на празника Панатенеи. Някои части на храма (преди всичко скулптурните украси) са завършени към 432 г. Партенонът се смята за шедьовър на древногръцката архитектура и символ на древногръцкия гений.Новият храм е издигнат в най-високата точка на Акропола на място, посветено на боговете. Древните храмове на Акропола вероятно са имали по-малки размери и това е спестило на строителите значително изравняване на строителния обект. През 488 пр.н.е. тук е бил издигнат храм като благодарност към богинята Атина за победата над персите при Маратон. Неговите размери по план са били доста близки с днешния Партенон, което още тогава е наложило на южния склон да се изгради подпорна стена и да се натрупат голямо количество скални блокове, така че южният край на строителната площадка се е издигнала над скалите на Акропола с повече от 7 метра. Проектираният храм е бил периптер и имал 6 колони от късата страна и 16 от дългата. Неговият стилобат и стъпала, както и самите колони и други части от конструкцията, са били изработени от мрамор (или, във всеки случай, е било замислено да бъдат мраморни).


Ангкор Ват  е храмов комплекс в град Ангкор в Камбоджа, смятан за най-големия религиозен паметник в света. Първоначално основан в началото на XII век като индуистки храм, към края на века той постепенно е превърнат в будистки. Ангкор Ват е построен от владетеля на Кхмерската империя Суряварман II в началото на XII век в тогавашната столица Ясодхарапура (днешен Ангкор) като държавен храм и бъдещ мавзолей на монарха. Скъсвайки с шиваистичната традиция на предходните владетели, Суряварман посвещава храма на бог Вишну. Ангкор Ват е най-добре запазеният храм в Ангкор и единственият, останал важен религиозен център от основаването си до наши дни. Сградата е образец на високия класически стил на кхмерската архитектура. Превърнала се в символ на Камбоджа, тя е изобразена на нейния национален флаг и е най-известната туристическа атракция на страната. Ангкор Ват е разположен на 5,5 km северно от съвременния град Сием Реап и на малко разстояние южно от някогашната столица, чийто център е храмът Бапуон. Намира се в област с концентрация на древни паметници и е най-южният от главните обекти на комплекса Ангкор.Според легендата, изграждането на Ангкор Ват става по заповед на бог Индра, който иска той да служи за дворец на неговия син Преча Кет Меалеа. Според китайския пътешественик от XIII век Джоу Дагуан, по това време се вярва, че храмът е изграден за една нощ от божествен строител.


част 1  / част 2 / част 3  / част 4  /  част 5 / част 6