Делта форс – Първото оперативно подразделение на специалните сили – Делта, познато като Делта форс, е част от специалните въоръжени сили на САЩ. Основна задача на Делта Форс е контратероризма и операции в страната. Това подразделение е извънредно гъвкава група, способна да извършва различен тип операции, като спасяване на заложници, внезапни атаки и елиминиране на тайни вражески сили. Делта форс провежда мисии подобно на Британските специални въздушни сили (SAS), от които е взаимстван модела на организация. Главната квартира на Делта Форс е във Форт Браг, Северна Каролина.


ФБР – (FBI, Federal Bureau of Investigation: USA ) Федерално бюро за разследване, е федерален правоприлагащ орган и контраразузнавателна специална служба, която е основният разследващ орган на Министерството на правосъдието на САЩ. Глава 28 от Наказателния кодекс (U.S. Code), параграф 533, който ѝ легитимира пълни правомощия да разкрива престъпления срещу Съединените щати и други федерални закони, дават на ФБР правомощие и отговорност да разследват специфични престъпления. Понастоящем ФБР разследва нарушения в над 200 категории на т. нар. федерални престъпления. ФБР-листата за най-търсените личности се използва от 1949 г., за да съобщи на обществеността за издирвани престъпници.


ЦРУ – (CIA , Central Intelligence Agency: USA) Централно разузнавателно управление, е държавна американскаразузнавателна агенция, събираща и обработваща информация за чужди правителства, организации, фирми и граждани.Основано като организация за сдържане на комунизма през 1947 г. от Хари Труман, като наследник на Бюрото за стратегически операции, действало през Втората световна война. Създадено като служба на директно подчинение на президента, въпреки острата опозиция на Държавния департамент, Федералното бюро за разследване и Пентагона.Организацията се занимава с операции под прикритие и добиване и обработка на разузнавателна информация. ЦРУ е базирано в Ленгли, окръг Феърфакс, щата Вирджиния, недалеч от столицата Вашингтон.


КГБ – (KGB , Komitet Gosudarstvennoy Bezopasnosti: Russia) Комитет за държавна сигурност, е името на основната служба за сигурност, разузнавателна служба и служба на тайната полиция в Съветския съюз от 13 март 1954 до 6 ноември 1991. ФСБ – Федерална служба за сигурност на Руската Федерация е национална служба за сигурност в Русия и правоприемник на КГБ. Нейната главна квартира е разположена на Лубянски площад, Москва. През март 1953 Лаврентий Берия обединява Министерството на вътрешните работи (МВД) и Министерството на държавната сигурност (МГБ), но година по-късно той е екзекутиран и МВД отново е разделено на две, като е образуван КГБ. Комитетът е директно подчинен на Министерския съвет, а на 5 юли 1978 е преименуван на Комитет за държавна сигурност на СССР и неговият председател получава място в кабинета.КГБ продължава да функционира под това име в Беларус. През Студената война КГБ е нарицателно за разузнавателна служба, която изцяло е подвластна на комунистическата номенклатура в СССР, и чиято цел е разклащането устоите на капиталистическите държави и налагане на световна соц-комунистическа диктатура.

MSS – (Ministry of State Security, China) Министерство на държавната сигурност (Китай), (МСС) е разузнавателна агенция и агенция за сигурност на Китайската народна република (невоенна област на интереси), отговорна за контраразузнаването, чуждестранното разузнаване и политическата сигурност. Тя е със седалище в Пекин. Член 4 от Наказателно-процесуалния закон дава на MSS същите правомощия да арестува или задържа хората като обикновена полиция за престъпления, включващи държавна сигурност с идентичен надзор от страна на прокуристите и съдилищата. Националният закон за разузнаването от 2017 г. предоставя на MSS широки правомощия за провеждане на много видове шпионаж както в страната, така и в чужбина, но също така дава на MSS правомощието административно да задържа тези, които възпрепятстват или разгласяват информация за разузнавателна дейност.  The Chinese People’s Liberation Army (PLA), PLA се състои от пет професионални клона: Ground Force, Navy, Air Force, Rocket Force и стратегическите сили за подкрепа.


МИ6 – ( MI6 -Military Intelligence, Section 6) или UK- Secret Intelligence Service – SIS, Тайната разузнавателна служба (MI6), е чуждестранната разузнавателна служба на правителството на Обединеното кралство. MI6 е член на разузнавателната общност на страната и нейният началник отговаря пред външния министър на страната. Създадена през 1909 г. като част от бюрото на тайните служби, специализирана в чуждестранно разузнаване, секцията е преживяла драматичен растеж по време на Първата световна война и официално е приела сегашното си име през 1920 г. Името MI6 (което означава “Военно разузнаване”, раздел 6) се появява като флаг на удобство по време на Втората световна война, когато SIS.


USSS, United States Secret Service – Тайните служби на Съединените щати, е  федерална правоохранителна агенция под Министерството на вътрешната сигурност на САЩ. До 2003 г. службата е била част от Министерството на финансите на САЩ, тъй като агенцията първоначално е била създадена, за да се бори с тогавашното разпространение на фалшифицирането на американска валута.  След това агенцията се превърна в първата национална агенция за разузнаване и контраразузнаване в САЩ. Много от мисиите на агенцията по-късно бяха поети от агенции като Федералното бюро за разследване (ФБР), Централното разузнавателно управление (ЦРУ), Администрацията за борба с наркотиците (DEA), Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви (ATF) и отдел “Наказателно разследване IRS”


SWAT  са специални подразделения на американската полиция, предназначени за изпълнение на опасни операции. Подобни спецчасти се срещат и в други страни. Например в боевите групи на австралийската полиция това са южноавстралийските STAR Force (Special Tasks and Rescue), лондонските C019, тайванските Thunder Squad (Гръмово отделение) и др. Служителите са подготвени за изпълнение на специални задачи, които превишават възможностите на обикновените патрулни полицаи, включително задържане на опасни престъпници, барикадирани заподозрени лица, спасяване на заложници, контратероризъм и бойни действия срещу тежковъоръжени престъпници. Отрядите на SWAT често пъти са екипирани със специални огнестрелни оръжия, като например щурмови пушки, автомати (картечни пистолети), късоцевни пушки, карабини, сълзотворен газ, зашеметяващи гранати и мощни снайперни пушки. Също така служителите носят специално оборудване като подсилени бронежилетки, приспособления за взлом, бронирани машини, средства за нощно виждане от висш клас и детектори за движение, предназначени за определяне на скрито местоположение на заложници и престъпници в закрити помещения.


ГРУ– (GRU, Glavnoje Razvedyvatel’noje Upravlenije, Russia) – Дирекция Главно разузнаване, е чуждестранната военна разузнавателна агенция на Генералния директор на Генерална дирекция “Разузнаване” Персонал на въоръжените сили на Руската федерация (преди това на Генералния щаб на съветската армия на Съветския съюз). От 2010 г. насам официалното пълномощно на агенцията е Главната дирекция на Генералния щаб на руските въоръжени сили (руски: Главно управление Генерального штаба Вооружённых Сил Российской Федерации). GRU е най-голямата чуждестранна разузнавателна агенция в Русия. През 1997 г. тя разгръща шест пъти повече агенти в чужди страни като SVR, наследник на дирекцията за международни операции на КГБ (PGU KGB). Тя също така командваше 25 000 войници от Щетзаз през 1997 г.


Mossad – (The Institute for Intelligence and Special Operation – Israel), Мосад, Института за разузнаване и специална операция – Израел. Мосад , Институт за разузнаване и специални операции, е националната разузнавателна агенция на Израел. Тя е една от основните субекти в Израелската разузнавателна общност, заедно с Аман (военно разузнаване) и Shin Bet (вътрешна сигурност). Мосад отговаря за събирането на разузнавателни данни, за тайните операции и за борбата с тероризма. За разлика от правителството и военните, целите, структурата и правомощията на Мосад са освободени от основните закони на Израел. Дейността й обаче е обект на тайни процедури, които никога не са били публикувани. Неговият директор докладва директно на министър-председателя. Неговата антитерористична единица е известна като Кидън.


R&AW – (Research and Analysis Wing,India) Проучване и анализ крило, Индия. Научно-аналитичното крило (R & AW или RAW) е основната чуждестранна разузнавателна агенция на Индия. Създадена е през 1968 г. след размириците на разузнаването на китайско-индийските и индо-пакистанските войни, които убеждават правителството на Индия да създаде специализирана независима агенция, посветена на събирането на чуждестранни разузнавателни служби, преди това, както вътрешното, така и чуждестранното разузнаване е в правомощията на Бюрото за разузнаване.Основната функция на агенцията е събиране на чуждестранно разузнаване, ангажиране в борбата с тероризма, насърчаване на борбата с разпространението на ядреното оръжие, съветване на индийските политици и ускоряване на чуждите стратегически интереси на Индия.


British SAS – Специалната служба за въздушен транспорт (SAS) е специална военна единица на Британската армия. SAS е основана през 1941 г. като полк, а по-късно се възстановява като корпус през 1950 г. Отделът изпълнява редица роли, включително тайно разузнаване, борба с тероризма, директни действия и спасяване на заложници. Понастоящем корпусът се състои от 22-ия Специален авиационен щаб, редовен компонент под оперативното командване на Специалните сили на Обединеното кралство, както и 21-ия Специален авиационен полк (Резерв) и 23-ия полк на Специалната служба за въздушен транспорт, които са резервни единици под оперативно командване на 1-ра бригада за разузнаване, наблюдение и разузнаване.


ASIS – (The Australian Secret Intelligence Service) Австралийската тайна разузнавателна служба, е австралийската чуждестранна разузнавателна агенция. ASIS е създадена през 1952 г., но нейното съществуване остава тайно дори и в рамките на правителството до 1972 г. ASIS е част от австралийската разузнавателна общност, отговорна за събирането на чуждестранно разузнаване, включително контраразузнаване и връзка с разузнавателните служби на други страни. В тези роли ASIS е сравнима с британската служба за разузнаване (MI6), канадската канадска служба за сигурност (CSIS) и американското централно разузнавателно управление (ЦРУ). Според уебсайта си мисията на ASIS е да “защитава и популяризира жизнените интереси на Австралия чрез предоставяне на уникални чуждестранни разузнавателни служби, съгласно указанията на австралийското правителство”


DEA – (Drug Enforcement Administration, USA) – Администрация за борба с наркотиците, е федерална правоприлагаща агенция на Съединените щати към Министерството на правосъдието на САЩ, натоварена с борбата с контрабандата и употребата на наркотици в САЩ. DEA е водещата агенция за вътрешно прилагане на Закона за контролираните вещества, като споделя съпътстващата юрисдикция с Федералното бюро за разследване (ФБР), имиграцията и митническото укрепване (ICE), вътрешната сигурност и граничния патрул на САЩ. Тя носи пълната отговорност за координирането и провеждането на американските разследвания на наркотици както в страната, така и в чужбина. Администрацията за борба с наркотиците е създадена на 1 юли 1973 г.