Halloween, USA

Древните келти посрещали своята Нова година Сауин в края на октомври. Те живеели с вярването, че в нощта срещу нея починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. Събирали се около огньове, запалвани от друидите жреци, устройвали гадания.

Подобен на този е древният езически ритуал на кукерството, където присъстват същите атрибути – маски с рога и зловещо изражение, животински кожи като целта е гонене на злото.

Християните вярват, че душите след смъртта и Божия съд не се връщат на земята. През 853 г. от Боговъплъщението, от Рождество Христово папа Григорий IV, в опит да замени съществуващия езически ритуал, утвърдил 1 ноември като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици. Сред коренното население все още съществували езически вярвания и антихристиянски настроения и голяма част от местните хора продължавали да отбелязват деня по старому.

Хелоуин e маскарад, който се провежда на 31 октомври най-вече в англоговорящите страни Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Началото си води от келтския езически ритуал Сауин (Samhain) и е един ден преди честването на католическия ден на Вси светии. По традиция децата носят страшни костюми, тиквени фенери и обикалят съседите си, като искат бонбони и сладки с предупреждението, че ако не получат такива ще им „изиграят номер“.


Carnival in Rio de Janeiro, Brazil

Карнавалът в Рио де Жанейро е най-известният и най-посещаваният в цял свят. Всяка година той привлича между 0.5 и 1 милион туристи, въпреки че подобни карнавали се провеждат във всички градове в Бразилия и според местните жители пищната фиеста в Рио е за пред чужденците, а истинското веселие е в по-малките градчета.

Първият фестивал в Рио де Жанейро се е провел през 1723г., но познатият ни днес парад датира от 1830г. Карнавалът е европейска традиция, която католиците колонизатори пренасят в Новия свят, а африканските роби с техните страстни ритми и движения превръщат в истинска фиеста. Резултатът е новото понятие карибски карнавал, който тресе цяла Южна Америка.

Най-прочутият карнавал безспорно е този в Рио де Жанейро. Той винаги започва в събота, 40 дни преди Великден, и завършва във вторник, последният ден преди постите, като фиестата се вихри непрестанно четири дни и четири нощи. Тази година карнавалът ще се проведе от 20-ти до 24-ти февруари.

По традиция в петък вечер, преди същинския карнавал, се провежда шествие по улиците на Рио де Жанейро, по време на което Крал Момо се възкачва на трона. Кралят се избира измежду най-дебелите жители на града, като условието е да тежи поне 100кг. В края на шествието кметът на града връчва на Краля на фестивала ключовете от Рио, предавайки му символично управлението, без властта му да може да се простира върху полицията.

В събота се представят школите от „А” лигата, които се борят за участие във Висшата лига през следващата година. На тези школи им се предоставя възможност да избират за танците си между пет вида карнавални костюми и шест вида бански.

Кулминацията на карнавала е в неделя, когато 14-те най-добре представили се през годината школи по самба, съставляващи т. нар. “висша лига”, се борят за шампионската корона. Всяка от тях показва уменията си през 90-те минути слава на прочутия булевард “Самбадром” (дълъг 700м. и разполагащ с над 70 000 седящи места), представяйки своя сцена и оригинален сюжет. Ежегодно всяка школа изразходва около 1 милион долара по подготовката за карнавала.

Chinese New Year, China

Китайската Нова година е най-дългият и най-важният празник в китайския календар. Новогодишните празненства традиционно започват на първия ден от месеца и продължават до петнадесетия, когато лунатае най-ярка. Някои хора в Китай излизат за цели седмици в отпуска, за да се подготвят за пищните тържества по случай Чун Дзие.

Според една легенда, в древността Буда поканил всички животни при себе си, за да отпразнуват Чун Дзие.

Дванадесет(12) животни дошли на празника и Буда кръстил по една година на всяко от животните, които го почели.

След това Буда нарекъл всеки човек, роден в годината на определено животно, да притежава някои от чертите на неговия характер.

По време на празненствата Чун Дзие китайците обличат червени дрехи и украсяват домовете си със стихове, изписани върху червена хартия. На децата се дават „щастливи пари“, в червени пликове. Червеният цвят символизира огъня, който според китайските вярвания прогонва лошия късмет. Фойерверките по случай Чун Дзие се подготвят в съответствие с древните обичаи. Преди много години китайците палели бамбукови пръчки, защото вярвали, че пращящите пламъци плашат и прогонват злите духове.


Oktoberfest, Munich, Germany

Октоберфест  е от най-масовoвите празници в света. Това е празник, който се провежда ежегодно на Терезиенвийзе в Мюнхен, Германия от 1810 г. През XXI век посещаемостта му достига и надхвърля 6 милиона души. За празника мюнхенските пивоварни правят специална бира (Wiesn Märzen) с по-високо алкохолносъдържание. Развлеченията включват увеселителни влакчета, виенско колело, въртележки и други.

За първи път Октоберфест се провежда на 17 октомври 1810 г. в чест на сватбата на Лудвиг Баварски и принцеса Терезия. Тогава на мястото на днешния Октоберфест се провеждат конни състезания. През следващата година е взето решение празникът да се повтори. До 1819 г. се провежда ежегодно, бивайки финансиран от частни средства. През 1819 г. градът решава Октоберфест да се провежда всяка година.

Постепенно Октоберфест се превръща в голям селскостопански панаир, като специално внимание бива отделено на животновъдството.

В началните години на ливадите Терезия не се е продавала бира. Малко по малко се разрешава продажбата на алкохол и храна. В началото има щандове, в края на XIX век се появяват първите халета за бира. През 1880 г. празникът се осветява за първи път с електричество. През 1892 г. се появява и първата стъклена халба бира. Традиционно бирата на Октоберфест се продава в еднолитрови халби


Saint Patrick’s Day, Ireland

Ирландците по цял свят oтбелязват на 17 март своя национален празник – Деня на Свети Патрик. В много държави на планетата този ден е смятан за празник на ирландската душа.

Легендите разказват, че патронът на Ирландия, Свети Патрик, се е родил в Бануен, Уелс, приблизително в 385 г. Дадено му било името Мейуин. До 16-годишната си възраст се смятал за езичник. На тази възраст бил отвлечен и продаден в робство от група ирландци, които нападнали селото му. По време на робството се доближил до Бога.

След шест години успял да избяга в Галия. Дванайсет години учил в манастир. През това време осъзнал, че е призван да покръсти езичниците. Впоследствие бил посветен в сан дякон, после – свещеник и най-накрая – станал епископ. Междувременно се нарекъл с християнското име Патрик и бил назначен за втори епископ на Ирландия.

Патрик пътувал често из Ирландия и извън нея и обиколил много места, кръстени по-късно на него. Създавал училища и църкви, които да му помагат в проповядването на християнството в Ирландия. Мисията му там продължила 30 години. След това се оттеглил в графство Даун. Умрял на 17 март 461 г.

Оттогава тази дата се празнува като Ден на Свети Патрик. В разказите за Свети Патрик освен истина има и много мистика и фантастика. Едно от вярванията е, че той възкресявал мъртви хора. Друго – че изнесъл проповед от едно възвишение и с нея пропъдил всички змии от Ирландия, където змии няма и никога не е имало.

Макар първоначално да е бил католически празник, Денят на Свети Патрик се е превърнал по-скоро в светски празник.

Традиционен символ на Деня е детелината, която е емблема на Ирландия. Според една от легендите Свети Патрик използвал трилистна детелина в проповедите си, за да обясни триединството на Отец, Син и Свети дух.

Денят на честванията на светията е белязан почти изцяло в зелено – хората носят зелени дрехи, ядат зелена храна и дори пият от прочутата зелена бира, за да отбележат значимостта на символа на детелината.

Един от популярните ирландски тостове в чест на Св. Патрик гласи: “Нека покривът над нас никога не падне и нека ние, приятелите, под него никога не поддадем!”

В САЩ за първи път денят на Св. Патрик е отбелязан в Бостън през 1737 г. Днес около 34 милиона американци се гордеят с ирландския произход на прадедите си.

В Ирландия датата се отбелязва масово с паради, благотворителни акции и с много бира, оцветена в зелено. Най-големите чествания на празника стават в Дъблин, където всяка година се събират стотици хиляди хора.

В Чикаго реката с часове стои зелена, а Ню Йорк събира най-многочислени тълпи, отбелязващи заслугите на Св. Патрик в християнската история. В Южното полукълбо най-големи празненства има в Сидни, Австралия.

Источник: nationalgeographic.bg


Yi Peng Lantern Festival, Thailand

Лой Кратонг е един от най-популярните тайландски фестивали, смятан от мнозина за най-романтичното и най-красиво събитие. Според традиционния тайландски календар на 17 ноември тази година е нощта на дванадесетото пълнолуние, когато празнуващите ще се отправят към реките, езерата и каналите, за да уважат една вековна традиция в Тайланд. Фестивалът е създаден в чест на богинята на водата Пра Мае Конгка и дава възможност на хората да я почетат и евентуално да й благодарят за изобилието през изминала година. Също така те отправят молитвите си добрият късмет да не ги изоставя и през идната година. Тайланд като култура е силно зависим от земеделието и е дълбоко и тясно обвързан с водата. Затова не е изненадващо, че Лой Кратонг все още се смята за важно събитие.

Името на фестивала е уникално, защото описва на тайландски, точно това което се изисква от неговите участниците да правят. Около водните пространства хиляди продавачи предлагат огромно разнообразие от най-важния аксесоар за празника, а именно кръгли лодчици – кратонги, които варират от мънички и семпли до големи и пищни. Изработени от дърво, хляб или напречно отрязани парчета бамбук или бананово дърво, те често биват украсявани с цветя, листа, свещи, тамян и други декоративни елементи. След като си изберат кратонг, участниците се отправят към водата, казват молитва и го пускат да отплава (на тайландски, лой). За повече късмет някои вярващи дори добавят и изрязан нокът или малък кичур коса в крaтонга си като символ на новото начало.

Но не само водата е важен елемент на внимание по време на Лой Кратонг. Във въздуха се реят и множество летящи фенери наричани ком лой. Те са направени от оризова хартия и се издигат във въздуха благодарение на топлия въздух от свещите прикрепени към тях. Те летят в небето, докато се превърнат в малки оранжеви точици на фона на нощното небе. Гледката на един летящ фенер е красива, но хиляди издигащи се във въздуха е изживяване, което събужда възхищение у посетителите особено в Чианг Май. Фестивалът няма да е истински тайландски фестивал, ако няма огромно количество храна, фойерверки и преливащи от посетители улици.

Фестивалът се провежда в цял Тайланд, но най-големи са празненствата в Банкок и Чианг Май. Парковете Лумпини, Бенчасири и Бенджакити, както и цялото поречие на река Чао Прая, са най-популярни места по време на фестивала честван в Банкок, а зоната около река Пинг привлича най-много празнуващи в Чианг Май.


La Tomatina, Buñol, Spain

Томатина  е ежегоден фестивал, провеждан в последната сряда от август в град Буньол, автономна област Валенсия, Испания.

Десетки хиляди от различни части на света посещават фестивала всяка година, за да участват в грубо сражение, в което повече от стотици тонове развалени и негодни за ядене домати се хвърлят по улиците.

Продължаващият една седмица фестивал включва музика, паради, танци и фойерверки. През нощта преди боя с домати участниците се съревновават в състезание по приготвяне на ястието паеля.

Приблизително 20 000 – 40 000 туристи идват на боя с домати и така увеличават неколкократно населението на Буньол, което е едва 9 000 души. Местата за преспиване в Буньол са ограничени, което принуждава хората да пропътуват 38 км. от Валенсия с автобус или с влак. Като подготовка за мръсната бъркотия, която ще настъпи след фестивала, търговците използват огромни найлони, с които покриват магазините си, за да ги защитят.

В 10:00 часа сутринта първото събитие от Томатина започва. Много камиони докарват изобилие от домати в центъра на града. Доматите идват от Естремадура, където са по-евтини. Фестивалът трябва да започне, след като някой смелчага се изкачи по двуетажен дървен стълб, покрит с мазнина, и достигне пушен свински бут на върха на стълба. Това е почти невъзможно и никой не успява да достигне бута, но въпреки това боят с домати започва.

Настава пълен хаос. Всеки се бие за себе си. Всички участници трябва да носят защитни очила и ръкавици. В допълнение, като предпазна мярка, участниците трябва да смачкват доматите, преди да ги хвърлят. Освен това никой няма право да хвърля нищо, което може да провокира другого и да възникнат сериозни скандали, като например стъклени бутилки. Въпреки че е забранено хората да си късат едни на друг дрехите, забраната се не спазва. Точно след час сражението спира и повече домати не могат да бъдат хвърляни.

Почистването след доматената битка се извършва от пожарни камиони, които пръскат улиците с вода, осигурена от римски акведукт. Някои използват водите на река Буньол, за да се измият. Други пръскат с маркучи хората, за да ги измият. Веднъж, след като доматите се полеят със силна струя вода, земята остава чиста благодарение на киселинноста на плода.


Holi, India

Холи (радостта от цветовете на пролетта) е древен индийски празник, на който хората отправят „хола“ или молитва към всевишния за добра реколта и изобилен сезон. Чрез разнообразието от цветове се приветства пролетта, утвърждава се победата на доброто, вярата, предаността и любовта, напомняща тази между Рада и Кришна.
Празникът започва предната вечер със запален огън, наречен „холика”, а на сутринта се води „битка“, като всеки е сам за себе си. Хората се целят с бои на прах или оцветена вода като символ на равенството и обичта помежду си. Някои даже носят водни пистолети и балони.
Холи е фестивал на братството, който ще Ви освободи от оковите на обществените норми. Облечени изцяло в бяло, без значение от каста, класа или пол, хора от цял свят се обединяват в едно под дъжд от багри. Накрая всички си разменят добри пожелания, сладки и подаръци. Организират се шествия с украсени слонове и камили, както и сборове, на които се танцува в ритъма на барабани и се пеят типични за фестивала песни.

„Бъди щастлив, бъди цветен, бъди благословен“ е послание, споделено често не дори с думи, а с усмивка и мацване на боичка по бузата или опръскване с цветен прах.