Tropical Islands Resort е тропически тематичен парк, разположен в бившето летище Brand-Briesen в Halbe, община в област Dahme-Spreewald в Бранденбург, Германия, на 50 километра от южната граница на Берлин. Той се помещава в бивш хангар на Дирижабъл (известен като Aerium), най-голямата свободно стояща зала в света. Залата е собственост на компанията Cargolifter до несъстоятелността й през 2002 г.

Тропическите острови имат максимален капацитет от 6 000 посетители на ден. През първата година от дейността си тя привлече 975 000 посетители, според операторите. Компанията Tanjong съобщи 155 000 посетители през февруари 2004 г. до февруари 2005 г. Около 500 души работят в Тропически острови

С обединението на Източна Германия през 1989-1990 г. съветската армия се съгласява да върне всички военни бази до 1994 г. Връщат я на Федералното правителство на Германия през 1992 г. Карголифтър AG купува бившето военно летище за изграждане на дирижабли. Те започнаха разработването на нова строителна зала с дължина 360 метра, ширина 210 метра и височина 107 метра, която струваше 78 милиона евро. Тя е една от най-големите сгради на Земята по обем и е най-голямата единична зала в света без опорни стълбове вътре. Хангарът бе пуснат в експлоатация като аерогатен хангар на име Aerium през ноември 2000 г., но дирижабълът, който е предназначен да се помещава – CL160 – никога не е бил построен. CargoLifter фалира в средата на 2002 г.

Тропическия остров е построени от малайзийската корпорация Tanjong в бившия хангар на въздушния кораб, известен като Aerium.

Вътре в залата температурата на въздуха е 26 ° C (78 ° F) и влажността на въздуха е около 64%. Тропическите острови са домът на най-големите закрити тропически гори в света, плаж, много тропически растения и редица плувни басейни, барове и ресторанти. Той е отворен денонощно, всеки ден от годината.

При влизане в залата посетителите избират между различни основни възможности за приемане с различни цени. Тропическите острови са разделени на две основни области, всяка със собствена цена на допускане. Посетителите могат да се местят от една област в друга, като заплащат допълнителна дневна такса. Допълнителни такси важат и за зони като водна пързалка, луд голф игрище, Африкански джунгла асансьор, вечерно шоу и вътрешен хотел. Развлекателната програма включва гала вечерно шоу, по-малки шоута през деня и различни събития.