Малдивите са островна държава в Индийския океан, състояща се от група ”атоли” ( коралови острови). Те са най-малката азиатска държава и по население, и по територия. Най-високата им точка е 2,3 метра над морското равнище, а средната им височина е 1,5 м. Общата им площ е 300 км². Столицата се намира на най-големия атол и се нарича Мале. Малдивите нямат нито една река или голямо езеро и се чувства недостигът на питейна вода. Температурата на въздуха целогодишно е между 24°C до 33°C. Поради ниската им височина са застрашени от изчезване при евентуално глобално затопляне и повишаване на морското равнище, но още дълги години ще си останат рая на земята. За последните 100 години нивото на океана в този район се е издигнало с 20 сантиметра. Около 1970 година обаче нивото е паднало с около 20 сантиметра.Някои прогнози показват, че има вероятност около 2050 година островите да изчезнат напълно. Други прогнози предричат, че нивото на окена в тази част на света ще се издигне с около 60 см около 2100 година.

Малдивският архипелаг се състои от 26 атола, обединяващи 1190 коралови острова, които се простират на територия от 90 000 квадратни километра, което прави Малдивите една от най-разкъсаните и разпръснати на голяма територия държави в света. Състои се коралови рифове и пясъчни ивици по продължението на 960 км дълга подводна планинска верига, издигаща се от дълбините на Индийския океан. Само 203 острова са обитаеми, най-големият от които – Мале, където се намира и единственият град и единственото пристанище – едноименната столица. Повечето острови са обкръжени от коралови рифове. Всеки атол има средно по 5 до 10 населени острова и 20 до 60 ненаселени. Малдивите са и най-ниската държава в света – най-високата точка на територията ѝ достига едва 2,3 метра. На някои острови обаче има дюни, които достигат 3 метра височина.

Ако искате да избягате от света и да се отдадете на романтика и необятна красота, то вашето място са Малдивите. Въпреки своята изолираност те разполагат с всички удобства, покриващи най-висок стандарт.

Те са сред най-хубавите места за гмуркане, което е и водещия мотив на чужденците да се насочват там. Освен уникалните плажове и природа, морският свят е обект на изследване и очарова всеки посетител. Марко Поло е нарекъл това чудно място “цветето на Индия”

Архипелагът е бил заселен преди повече от 2000 години. Жителите му са били будисти още по времето на великия Ашока около 3-ти век преди новата ера. Араби и персийци започват да се заселват в района около V-VI век. Ислямътнавлиза на островите като основна религия през 1153 г. Проповедникът на исляма се самопровъзгласява за султан и основава династия, която просъществува няколко века. Малдивите попадат под владичеството на Португалия (1558), а след това под това на Холандската Ост-Индия (1654). През 1887 стават протекторат на Англия. Получават независимост на 26 юли 1965, а на 11 ноември 1968 след проведен референдум са обявени за република. Момун Абдул Гаюм става президент през 1978 година и остава на този пост до 2008 година, тъй като е преизбиран 6 последователни пъти в отсъствието на опозиция и служи 6 петгодишни мандата. След разрешаване на политическите партии на негово място с всенародни избори е избран Мохамед Нашид.

Риболовът е вторият по значимост сектор на промишлеността след туризма. Според националната традиция и думите на президента риболовът е основен за оцеляването на нацията. Малдивите имат изобилие на различни видове риба – риба тон, баракуда, махи-махи (делфинова риба) и много други. Освен идустрия, риболовът е и развлечение, както за местните жители, така и за туристите. Той е бил основно препитание за жителите от векове.

Културата на Малдиви е повлияна от различни видове източници, но най-важните са намиращите се в близост Шри Ланка и Индия. Официалният и най-широко разпространен език е дивехи, който спада към групата на индо-европейските езици. Английският се ползва широко в търговията и някои правителствени училища. Езикът е със санскритски произход.

Древните крале пренасят будизма от континента на островите. След дългия будистки период мюсюлманите донасят със себе си Суни исляма, който се налага като религия около 12-ти век. Въпреки че това е преобладаващата религия, се забелязват и отделни части със суфизъм, като например някои мавзолеи, които днес се считат за културно наследство.

През 1905 населението е 100 000 души и остава непроменено до 1970-те. След получаване на независимост през 1965, здравеопазването се подобрява и през 1978 броят на населението се удвоява. Около 2007 година то достиха 300 000 след 9г  2016 г. е  417.492


Мале е столицата на Малдивските острови. Разположен е в северния край на атол Каафу. Традиционно това е кралският остров, където е дворецът и откъдето управлява старата малдивска кралска династия.

Площ: 5,8 km²
Надморска височина: 2,4 m
Население: 153 904 (2014 г.) Организация на обединените нации
Времето: средно 28 °C, вятър З – 16 км/ч, влажност 79%