Класическо пътуване в САЩ, започващо в езерото Мичиган и отвеждайки ви чак до Ел Ей, Маршрут 66 може да се извърши за около две седмици.

Създаването на пътя е обявено на 11 ноември 1926 година. С обща дължина 3 940 km той свързва Санта Моника в Калифорния с Чикаго в Илинойс. Път 66 играе важна роля в миграциите на запад, особено през 30-те години, и заема особено място в американската популярна култура. Tрябва да се поясни, че Път 66 официално е снет от системата на Щатските магистрали през 1985 г. Откакто е пуснат през 1926 г. е ремонтиран, реконструиран, променян десетки пъти в различните щати и сега Route 66 съществува само като исторически път.

Път 66 е бил структуроопределящ градоустройствен фактор – край него са се оформили градчета. Първо някоя бензиностанция, крайпътна кръчма, после цяло градче. Затова старият път минава през средата на различни градчета – пример София > Варна. По магистралата максималната скорост е 75 мили в час (121 км в час) В момента част от настилката в района на Оклахома се намира в Националният Исторически Музей на Америка и е горд представител от изложбата „Америка на пътя”.

Освен това Route 66 си завоюва и правото на свой собствен музей, в който са събрани 50 години история, който се намира в град Клинтън.  Изминавайки общо 2,448 мили (3 940 км) по Route 66 – за всеки пътешественик там ще се намери нещо, което да остане в сърцето му завинаги. Има места, които стават известни след като престанат да бъдат използвани. Това, което символизират няма как да се види по време на употребата му. Именно поради тази причина Route 66 е един от най-популярните маршрути в целия свят, той бил символ на Америка през 20ти век.