Замразяване на: Зеленчуци и Месо

Замръзяването на продукти наистина е необходимост, за хора които нямат време да пазаруват ежедневно или имат по-голямо количество което може да се развали. Също така запазват продуктите за сезон в който ги няма. Консервирането също е варианат но ще го разгледаме в друга тема.

Важен съвет:

 1. Подбирайте пресни, качествени и здрави плодове и зеленчуци за замразяване. Колкото по-скоро след откъсването им се замразят плодовете и зеленчуците, толкова по-голяма част от полезните си свойства ще запазят. В този смисъл някои замразени храни могат да бъдат дори по-богати на витамини и ензими от плодове и зеленчуци, които са престояли дълго време извън хладилник.
 2. Винаги измивайте и почиствайте добре плодовете и зеленчуците. Отстранете дръжки и семки, ако има такива. Премахнете кафяви петна и наранявания. Нарежете така, че след размразяване да са готови за употреба.
 3. Важно е преди замразяване, да се нарежат на парчета и бланшират. Ниските температури във фризера или хладилната камера само забавят дейността на ензимите, но не я спират и това може да доведе до разваляне най-вече на зеленчуците. При плодовете, подходящи за замразяване, не съществува такъв риск, защото киселината, която съдържат неутрализира ензимите. При зеленчуците обаче тази киселина е ниска, заради което е важно преди замразяване да се подложат на кратка термична обработка, наречена “бланширане”.
 4. Как се бланшира? Почистените и нарязани зеленчуци се изсипват във вряща вода за 2-3 минути, след което се охлаждат в ледена вода – изцеждат се добре, преди да се приберат във фризера. Бланширането е много важно, тъй като по този начин се запазват цветът, вкусът и витамините в продуктите.
 5. Ако използвате пликчета, замръзявайте ги в оформени на плосъки правоъгълни пакети, за да спетите място. Може да ги направите на порции за удобство или да си направите сами микс от изброените по долу зеленчуци.
 6. За качествено запечатване – използвайте вакум машинка (удължава срока на годност)

Продукти подходящи за замръзяване

Зеленчуци

Моркови
Подготовка: Нарязват се на кубчета или на кръгчета и се бланшйрат 3 минути.
Срок на съхранение: 12 месеца.
Размразяване: използват се в замразен вид.

Праз
Подготовка: нарязва се на парчета и се бланшира 5 минути.
Срок на съхранение: 6-8 месеца. Размразяване: използва се в замразен вид.

Карфиол
Подготовка: избира се карфиол със стегнати бели цветчета. Бланшира се 3 – 5 мин (на 15 л вода се добавя 1 г лимонена киселина, за да се запази карфиолът бял).
Срок на съхранение: 8-10 месеца.
Размразяване: използва се в замразен вид.

Зелен фасул
Подготовка: избира се млад зелен фасул с дребни зърна, без петна. Измива се, отстраняват се връхчетата, нарязва се на парченца по 3 см и се бланшира З минути.
Срок на съхранение: 9-12 месеца.
Размразяване: използва се в замразен вид.

Зеле
Подготовка: избират се свежи, стегнати зелки. Почистват се, нарязват се и се бланшйрат 1-2 минути. Срок на съхранение: 6 – 8 месеца.
Размразяване: размразява се частично 2 часа при стайна температура.

Пиперки (Чушки)
Подготовка: избират се добре узрели, месести пиперки. Почистват се от дръжките и семето и се нарязват, ако е необходимо. Бланшйрат се 2 -3 минути (в зависимост големината), може и да се изпечът и след това да се замразяват. Срок на съхранение: до 10 месеца. Размразяване: използват се в замразен вид.

Гъби
Подготовка: избират се здрави, не много едри гъби. Измиват се добре, ако е необходимо, се нарязват, задушават се леко в малко мазнина и се прибавят няколко капки лимонов сок. Не се бланшйрат.
Срок на съхранение: 3 месеца.
Размразяване: използват се в замразен вид. Трябва да се консумират веднага след приготвянето.

Червено зеле
Подготовка: измива се, почиства се, нарязва се на ивици и се бланшира 3 минути в подкиселена с оцет вода. Срок на съхранение: 8-10 месеца. Размразяване: използва се в замразен вид.

Червено цвекло
Подготовка: избират се здрави, крехки, тъмночервени глави цвекло. Обелват се, измиват се, сваряват се във вода (не се замразяват сурови) и се нарязват на кубчета.
Срок на съхранение: 8-10 месеца.
Размразяване: 3-4 часа при стайна температура.

Целина
Подготовка: сварява се заедно с кората, обелва се, нарязва се на кубчета или на кръгчета, поръсва се с лимонов сок. Не се бланшира.
Срок на съхранение: 10- 12 месеца.
Размразяване: използва се в замразен вид.

Спанак
Подготовка: избира се спанак с крехки непожълтели листа. Изчиства се, измива се добре, сварява се и се паси-ра или се бланшира 2 минути.
Срок на съхранение: 6-9 месеца.
Размразяване: размразява се частично в продължение на 2 часа при стайна температура.

Доматен сос за готвене
Подготовка: добре узрели домати се измиват, нарязват се, задушават се 10 минути на умерен огън и се пасират. Сосът се налива във формички за лед и се замразява, след това се опакова.
Срок на съхранение: 10-12 месеца.
Размразяване: прибавя се към ястията в замразен вид.

Царевица
Подготовка: бланшира се за 5 минути. Замръзява се цяла или на порции натрошена.
Срок на съхранение: 8 месеца. Размразяване: използва се в замразен вид.

Грах 
Подготовка: бланшира се за 1-2 минути.
Срок на съхранение: 8 месеца. Размразяване: използва се в замразен вид.

Тиквички
Подготовка: бланшира се за 2-3 минути. Изцеждат се от водата и се замразяват
Срок на съхранение: 10 месеца. Размразяване: използва се в замразен вид.

Патладжани
Подготовка: Нарязват се и бланшират за 2-3 минути или се изпича напълно.
Срок на съхранение: 7 месеца. Размразяване: използва се в замразен вид.

Броколи
Подготовка: Измиват се и бланшират за 3-4 минути след което се изцеждат от водата.
Срок на съхранение: 6 месеца. Размразяване: използва се в замразен вид.

Праз лук
Подготовка: Измива се и бланшира цял за 2 минути, след което се нарязва на шайби и изцежда от водата.
Срок на съхранение: 8 месеца. Размразяване: използва се в замразен вид.

Бамя
Подготовка: бланшира се за 2-3 минути. Изцеждат се от водата и се замразяват, препоръчително е да се съхранява в буркани – консервиране!
Срок на съхранение: 8 месеца. Размразяване: използва се в замразен вид.


Магданоз / Копър / Кориандър
Подготовка: избират се едри, свежи листа. Нарязват се и се замразяват на малки порции. Не се бланшйрат. Срок на съхранение: 6 месеца. Размразяване: използва се в замразен вид.


Месо

Предназначеното за готвене месо се нарязва предварително на парчета. Те трябва да са не по-дебели от 10-11 см. Това се прави с цел лесно, бързо и цялостно замразяване.

Най-добре е месото да се завие в полиетиленово фолио или торбичка, като отстраните излишния въздух и залепите пакета. Трябва да се има предвид обаче, че шницели, котлети и пържоли се обвиват поотделно във фолио. Едва след това се опаковат.

Телешкото месо, замразено на цели парчета, има срок на съхранение от 6 до 8 месеца. Телешките пържоли пък се замразяват, нарязани с дебелина около 2 см и опаковани всяка поотделно във фолио. Когато решите да размразявате телешките продукти, знайте, че само целите парчета се нуждаят от пълно размразяване.

Свинското месо е по-тлъсто и сроковете на годността му са по-малки. Когато съхранявате цели парчета, то по-тлъстите са годни от  до 5 месеца след поставянето им във фризера. Нетлъстото месо може да оцелее до 10 месеца. Шницелите и котлетите се опаковат поотделно във фолио, а месото за готвене се нарязва на парчета и се опакова. При свинското месо може да се замразява и карантия. Сроковете им на годност са като на целите парчета.

Когато се замразява, в свинската кайма не се слагат подправки. Тя се опакова на плоски пакети. Годна е от 1 до 3 месеца след замразяването. Още по-нисък е прагът, от 1 до 2 месеца, на замразените сурови колбаси за пържене или печене. Прясната сланина пък е годна от 2 до 4 месеца.

Замразените агнешки цели парчета за готвене издържат до 8-10 месеца след пълното замразяване. При замразяването на агнешки котлети, те се опаковат отделно един от друг с фолио. Месото за готвене, както и при другите меса, се нарязва, преди да се пъхне във фризера. Срокът на двата продукта е до 8 месеца.

Имайте предвид, че ако месата, които замразявате са тлъсти, то срокът им на годност намалява наполовина. Вече размразеното месо се приготвя като прясно, но за много ястия не е необходимо да се размразява напълно. Достатъчно е само да поомекне малко. Освен това никога не се замразява отново вече размразено месо.

Замразяване на пилешко месо и месо от птици: Пилета, кокошки, патици, гъски се изчистват, измиват, отцеждат. Не трябва да се замразяват с вътрешностите. Опаковат се по познатия начин в полиетиленов плик и се замразяват.

Риба – Подходяща за замръзяване е само прясно уловената риба. Ако рибата е над 2-3 килограма може да се разфасова на филета. Задължително – премахвате вътрешностите и изплаквате. Срок на годност до 3 месеца.


Как да размразяваме месо?

 1. От фризера в хладилника
 2. От фризера на стайна температура
 3. От фризера в студена вода
 4. От фризера в микровълновата на програма дефрост – (само ако бързате прекалено много)
 5. Изсипете замразените зеленчуци в кипяща вода. Желателно е някои зеленчуци (спанак, зеле) да се размразят частично преди готвене. Размразените продукти трябва да се използват веднага и да не се замразяват повторно.
By |2017-11-20T04:36:27+03:00ноември 19th, 2017|Информация|
error: Content is protected !!