60 Вида риби за ядене – Галерия

Рибите са изключително разнообразни, те имат важна роля както в съвременната екология, така и в еволюционната история. Срещат се в почти всички водни хабитати на планетата. Освен това те са първите гръбначни и дават основа за възникването на всички сухоземни гръбначни (четириногите). Te претърпяват основната си еволюция по време на два периода – преди около петстотин милиона години и преди триста милиона години. Тези два периода са известни като силур и девон.

Най-популярните видове риби за ядене


Внимание с риба Фугу! тя е едно от най-прочутите ястия в японската кухня, тъй като тези риби са смъртно отровни, ако не се приготвят правилно. Именно от съдържанието на отровата тетродотоксин идва името на този вид риби. Отровата е достатъчна, за да убие човек само за няколко секунди, и това е причината рибата да е толкова известна в целия свят. От нея се приготвя най-изисканото суши-сашими.В Япония, тази риба се приготвя по различни начини и се сервира като един от най-скъпите деликатеси. Не всеки готвач в японски ресторант може да направи Фугу. Едната причина е, че се приготвя много трудно, а втората е, че трябва да има сертификат за това. Сертификатът не може да бъде придобит от когото и да е. Готвачът трябва да има солиден стаж, само за да бъде допуснат до изпит. Тъй като тази риба има няколко разновидности, съответно и местата, от които трябва да се отстрани отровата, са различни. Въпреки всички предпазни мерки обаче много хора умират всяка година от отравяне или парализиране след консумация на фугу. Фугу се консумира в Япония от древността, а през времената на шогуните е била забранена. Въпреки това, в отдалечените от Едо (дн. Токио) райони, рибата се е приготвяла и тогава, а рецептите се ползват и до днес. Всеки може да посети ресторант, в който има майстор на фугу… но това не се отнася за императора на Япония. На него официално му е забранена консумацията – заради собствената му безопасност. А противоотрова все още не е измислена. Така или иначе в Япония се твърди, че тази риба е най-вкусната на света.


Още за рибите: В средата на (силур – период в геологията от ерата палеозой, който се простира от края на периода ордовик, преди 443,7±1,5 милиона години) безчелюстните риби достигат голямо разнообразие, но чак по време на девон рибите достигат истински разцвет. Периодът девон често е наричан “ерата на рибите”. Към края му от един специфичен тип риби се появяват първите четириноги (гръначни, които развиват истински крайници, с които могат да ходят по сушата). През силур и девон рибите се специализирали изключително за обитаване на водна среда, а тези, които започнали да излизат на сушата, формирали групата на земноводните.

Рибите в никой случай не са само междинно звено в еволюцията на земноводните. Те са господари на средата си, водата. Имат много форми, способни са да се хранят с огромно разнообразие от храни и населяват почти всеки воден басейн на Земята. Всъщност рибите са най-многобройните гръбначни със своите над 24 000 вида, съществуващи днес. Като се вземе предвид, че следващите по брой гръбначни са птиците със своите около 8 600 вида, става ясно колко успешно са еволюирали рибите. Рибите са еволюирали и са запълнили всяка екологична ниша във водата, като за това са развили огромно разнообразие от адаптации. Еволюционната им история е сложна и комплексна. Започнали са като дребни безчелюстни същества, хранещи се на дъното и са еволюирали до всичките 24 000 съществуващи в момента видове, познати на науката. Дали са началото на всички сухоземни гръбначни и спокойно можем да ги наречем свои далечни предци.

By |2020-01-20T01:35:38+02:00ноември 15th, 2017|Любопитно|
error: Content is protected !!