0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 гласа, средна оценка: 0,00 от максимална 5)
Трябва да сте регистрирани за да оцените
Loading...

40 Вида риби за ядене


Рибите са изключително разнообразни, те имат важна роля както в съвременната екология, така и в еволюционната история. Срещат се в почти всички водни хабитати на планетата. Освен това те са първите гръбначни и дават основа за възникването на всички сухоземни гръбначни (четириногите). Te претърпяват основната си еволюция по време на два периода – преди около петстотин милиона години и преди триста милиона години. Тези два периода са известни като силур и девон. В средата на силур безчелюстните риби достигат голямо разнообразие, но чак по време на девон рибите достигат истински разцвет. Периодът девон често е наричан “ерата на рибите”. Към края му от един специфичен тип риби се появяват първите четириноги (гръначни, които развиват истински крайници, с които могат да ходят по сушата). През силур и девон рибите се специализирали изключително за обитаване на водна среда, а тези, които започнали да излизат на сушата, формирали групата на земноводните.

40 Вида известни риби, които ядем

Рибите в никой случай не са само междинно звено в еволюцията на земноводните. Те са господари на средата си, водата. Имат много форми, способни са да се хранят с огромно разнообразие от храни и населяват почти всеки воден басейн на Земята. Всъщност рибите са най-многобройните гръбначни със своите над 24 000 вида, съществуващи днес. Като се вземе предвид, че следващите по брой гръбначни са птиците със своите около 8 600 вида, става ясно колко успешно са еволюирали рибите. Рибите са еволюирали и са запълнили всяка екологична ниша във водата, като за това са развили огромно разнообразие от адаптации. Еволюционната им история е сложна и комплексна. Започнали са като дребни безчелюстни същества, хранещи се на дъното и са еволюирали до всичките 24 000 съществуващи в момента видове, познати на науката. Дали са началото на всички сухоземни гръбначни и спокойно можем да ги наречем свои далечни предци.

Сподели