Рибите са изключително разнообразни, те имат важна роля както в съвременната екология, така и в еволюционната история. Срещат се в почти всички водни хабитати на планетата. Освен това те са първите гръбначни и дават основа за възникването на всички сухоземни гръбначни (четириногите). Te претърпяват основната си еволюция по време на два периода – преди около петстотин милиона години и преди триста милиона години. Тези два периода са известни като силур и девон.

Тук ще намерите най-популярните видове риби за ядене! – Повечето от рибите имат по няколко наименования, пример: Чернокоп-Лефер, Кефал-Клен, Махи-махи-Дорадо, Мерлуза-Хек, Сардела-Сардина и др. Разгледайте нашата галерия със снимки и страхотните публикации с кратка информация за различните видове риби.


Сравнение на някои видове риби

Списък с рибите, които може да намерите в сайта

Видове риби за ядене – инфо. 1 >>
Шаран
Лаврак
Сьомга
Риба тон
Фагри
Ципура
Синегрида
Дантекс
Херинга
Пъстървата
Треска


Видове риби за ядене – инфо. 2 / виж >>
Групер
Чернокоп /Лефер / Гофан
Кефал/Клен
Цаца
Джон Дори
Акула
Риба Меч
Пангасиус
Морски език
Зарган
Махи махи


Видове риби за ядене – инфо. 3 / виж >>
Морунаж
Сом
Морските дявол
Барбун
Хамсията
Сафрид
Морска лястовица
Хек/Мерлуза
Бакалярос / Атлантически треска
Тилапия
Мурмур


Видове риби за ядене – инфо. 4 / виж >>

Калкан / Камбала-Халибут / Писия
Каракуда
Бабушка
Червеноперка
Есетра
Щука
Паламуд
Скумрия


Видове риби за ядене – инфо. 5 / виж >>
Крокер
Саргос / Бял пагел
Барамунди
Скобар
Сериола
Скорпид
Попчета / Кая
Уклей
Морска котка
Костур
Толстолоб – бял


Видове риби за ядене – инфо. 6 / виж >>
Амур – бял
Лин
Карагьоз
Фугу


Рибите в никой случай не са само междинно звено в еволюцията на земноводните. Те са господари на средата си, водата. Имат много форми, способни са да се хранят с огромно разнообразие от храни и населяват почти всеки воден басейн на Земята. Всъщност рибите са най-многобройните гръбначни със своите над 24 000 вида, съществуващи днес. Като се вземе предвид, че следващите по брой гръбначни са птиците със своите около 8 600 вида, става ясно колко успешно са еволюирали рибите. Рибите са еволюирали и са запълнили всяка екологична ниша във водата, като за това са развили огромно разнообразие от адаптации. Еволюционната им история е сложна и комплексна. Започнали са като дребни безчелюстни същества, хранещи се на дъното и са еволюирали до всичките 24 000 съществуващи в момента видове, познати на науката. Дали са началото на всички сухоземни гръбначни и спокойно можем да ги наречем свои далечни предци.

Виж още информация за рибите >> 

Виж още: Част 1 / Част 2 / Част 3 / Част 4 / Част 5 / Част 6