0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5 (0 гласа, средна оценка: 0,00 от максимална 5)
Трябва да сте регистрирани за да оцените
Loading...

25 Важни съвета за колата през зимата

Какво да правим и какво да не правим?

1.Преди да започнете студен старт при температури под нулата, оставете запалването да свети приблизително пет секунди, преди да включите двигателя на стартера. Това ще позволи на горивните помпи да се натоварват и електрическата система на автомобила ще има възможност първо да завърши диагностичната проверка, като спести на батерията допълнителното напрежение при изпълнението на тези задачa.

2.При стартиране натиснете педала на съединителя. Това гарантира, че двигателят на стартера не трябва да върти валовете на скоростната кутия в студено и дебело трансмисионно масло. Резултатът е по-малко напрежение върху батерията и стартера. След като двигателят е стартирал, освободете педала на съединителя бавно.

3.Никога не форсирайте двигателя, веднага след студен старт. При студено, маслото на двигателя отнема по-дълго време, за да достигне до движещите се части, и така безпогрешното задвижване на двигателя ще увеличи честотата на износване, както и загубата на гориво. Никога не пускайте двигателя в затворено пространство, а отработените газове са все още отровни дори и при най-модерните автомобили. След стартиране, изчакайте поне няколко минути на запален двигател преди да тръгнете – не правете грешката веднага да тръгвате!

4. Не подлагайте веднага на тежки товари студен двигател. След като се стартира, оставете двигателя да работи на празен ход в продължение на най-малко десет секунди без натоварване, преди да изберете скорост.

5. Маслото на двигателя трябва да е с оптимална температура, за да се осигури максимална защита. Следователно увеличете оборотите на двигателя и заредете постепенно, когато двигателят се загрее. Имайте предвид, че смазочното масло отнема повече време, за да достигне идеалната си работна температура, отколкото охладителната течност.

6. Трансмисионното масло също е плътно при по-ниски температури и може да се окаже, че някои по-ниски предавки (обикновено първи и втори) ще бъдат по-трудни за задействане при скорост, докато предаването се затопли напълно. Двойното отключване може да помогне.

7. Изключете всички електрически аксесоари, веднага щом не се нуждаете от тях. Оставането на захванати елементи с висок ток, като загрята задни стъкла, огледала и седалки, лишава батерията от ток, който може да се използва за нейното зареждане.

8. Ако покриете много кратки пътувания, възможно е двигателят никога да не получи възможност да се затопли напълно през зимата. Ако средната продължителност на пътуването ви е по-малка от няколко километра, вземете колата си за продължително шофиране най-малко веднъж на две седмици, при скорости над 45 мили в час, при условие, че условията са достатъчно безопасни за това. Това ще даде на акумулатора по-голям шанс за презареждане и, ако има такъв, ще позволи на филтъра за частици да се регенерира на дизелови автомобили.

9. Калта по боята на колата може да развали повърхността, ако нещо премине през нея. Затова чистете колата си редовно. Почистването на алуминиевите джанти е жизненоважен начин за намаляване на риска от задържане на корозия.

10. Уверете се, че охлаждащата течност на двигателя съдържа сила на защита от замръзване между 30% и 50%. Ако концентрацията е твърде ниска, двигателят може да замръзне. Ако е твърде висока, ефективността на разтвора за разпръскване на топлина е сведена до минимум.

11. Съхранявайте бутилка с Антифриз и течности за чистачки срещу замръзване. Също така може да ги оставите вдигнати. Никога не оставяйте стъклата на половина изчистени, защото ограничава видимостта която може да доведе до неприятни моменти. Носете винаги в колата си почистващи инструменти като стъклочистачка за премахване на лед и мръсотии, кърпа за интериора и спрей за размразяване на ключалки.

12. Бъдете много предпазливи при шофиране през дълбоки води. При много двигатели входящият въздух е разположен надолу и ако се попие вода в двигателя, вероятно ще има сериозни щети. По подобен начин, позволявайки на наводнената вода да попие килимите може да бъде достатъчна, за да разруши електрическите компоненти, които се намират върху тава или в близост до тава.

13. Налягането на гумите ще намалее с намаляване на външната температура и трябва да ги проверявате поне веднъж седмично. Задвижването на недостатъчно напомпани гуми също няма да увеличи сцеплението. Макар че минималната правна дълбочина на протектора е 1.6 мм, протекторът, който е паднал под 2.0 мм, ще има сериозно намалено сцепление при мокри условия.

14. Отворете капака и проверете дали падналите листа или други боклуци не блокират вътрешните вентилационни отвори. Ако стъклата се замъглят, използвайте климатика.

15.Проверете маслото. Това е най-старият съвет, но това не означава, че не си заслужава да го следвате. Ако вашето масло е утайно или нивото е ниско, двигателят на вашия автомобил няма да работи ефикасно.

16.Заредете радиатора. Независимо от сезона, е изключително важно да поддържате радиатора на колата си. През зимата е особено важно да се използва антифриз, тъй като тя ще спре течността в охладителната система да се превърне в лед.

17.Изчистете вътрешността. Зимата е особено неприятна за вътрешността на колата ви, а щетите могат да се влошат, без да правите редовно почистване. Изчистите отпадъците, избършете праговете на вратите, почиствате вътрешността на прозорците и полирайте таблото поне веднъж седмично. Това ще спре натрупването на мръсотия, което ще направи вашите зимни пътувания много по-удобни.

18.Носете помощни средства. Почти сигурно добра идея е да си поставите: лопатавъже и вериги за по лоши ситуации. Няма да заемат много място, но може да се окажат жизненоважни!

19.Комплект за спешни случаи – Чакането на камион за теглене може да се почувства като вечност. Това е още по-лошо, ако сте затънали в трафик на снежно покрита магистрала, без много възможности, освен да изчакате задръстването. Дръжте топло одеяло, голяма бутилка вода, някои спешни дажби от храна, които издържат повече – шоколад, вафли и други дреболии те никога не са излишни, комплект за първа помощ и интересна книга в колата си. Може би ще останете доволни, че сте го планирали предварително. Полезна джаджа може да се окаже и PowerBank за телефон, в случай, че батерията ви е почти изтощена и не може да я зареждате от колата.  Вашият  телефона винаги може да ви помогне в такива ситуации, стига да има връзка. На много хора им се случва да загазят извънградско и да нямат батерия, което усложнява ситуацията! Проверявате периодично дали резервната гума е в добро състояние. носете крик за смяна на гуми и комплект инструменти. Триъгълниците и Светлоотразителната жилетка е добре да са в багажника Ви.

20.Паркирайте колата си мъдро. Ако искате да увеличите шансовете на вашата кола да започва всяка сутрин в студената и влажна зима, трябва да я паркирате разумно. Под покрив е най-добре, когато условията са сухи и топли. Също така има предпазен брезент, които може да слагате вечер.

21.Неизползвана кола е рецепта за неприятности – идва през зимата. Уверете се, че я изваждате редовно, включително и дългосрочен план поне веднъж седмично. По този начин има по-малък шанс за слаба батерия или задържани спирачки, които са само два от най-често срещаните проблеми с автомобилите, които прекарват дълго време в по-хладните месеци.

22.Важно е също резервоарът да е пълен. Според шофьорите в пълния с гориво резервоар има много по-малко наситен с вода въздух, което елиминира щетите, нанесени на двигателя в студеното време.

23.Експертите съветват винаги да си носите и т.нар. „крокодили“. Това са кабелите, с които можете да заредите акумулатора на машината, ако установите, че сутринта не дава контакт. Това означава, че той има нужда от презареждане или дори от нов, но „крокодилите“ временно ще помогнат в ситуацията. А ако ги имате, ще можете спокойно да поискате помощ от други шофьори.

24. Откажете се от редовната употреба на ръчната спирачка, тъй като през зимата тя може да замръзне. Също от миенето на автомобила през зимата, тъй като то унищожава лаковото покритие на колата.

25.Един от най-важните съвети за безопасност е да спазвате правилата за движение,  никога не карайте пили, включени фарове и през деня, слагайте колан и не забравяйте да ползвате задължително зимните гуми.

Сподели