Най-сложната проява на интелигентност, за която знаем, се намира между нашите уши.

Ето някои невероятни цифрови факти за човешкия мозък.

1. Типичният мозък съдържа около 2% от общото тегло на тялото, но използва 20% от неговата обща енергия и кислород.

2. Вашият мозък е 73% вода. Отнема само 2% дехидратация, за да повлияе на вашето внимание, памет и други когнитивни умения.

3. Деветдесет минути потене може временно да намали мозъка повече от една година от стареенето.

4. Вашият мозък тежи около три килограма. Шестдесет процента от сухото тегло е мазнина, което прави мозъка най-дебелия орган в тялото.

5. Двадесет и пет процента от холестерола на организма се намира в мозъка. Холестеролът е неразделна част от всяка мозъчна клетка. Без адекватен холестерол мозъчните клетки умират.

6. Никой не знае със сигурност, но последната оценка е, че мозъкът ни съдържа около 86 милиарда мозъчни клетки.

7. Всеки неврон може да предава 1000 нервни импулса в секунда и да направи колкото десетки хиляди синаптични контакти с други неврони.

8. Част от мозъчната тъкан с размерите на пясъчно зърно съдържа 100 000 неврони и 1 милиард синапса, всички комуникиращи един с друг.

9. Всички мозъчни клетки не са еднакви. Има около 10 000 специфични вида неврони в мозъка

10. Вашият мозък се нуждае от постоянно снабдяване с кислород. Само пет минути без кислород могат да причинят смърт на някои мозъчни клетки, водещи до тежки мозъчни увреждания.

11. Бебетата имат големи глави, за да поддържат бързо развиващи се мозъци. Мозъкът на 2-годишен е 80% от възрастта.

12. Както всеки родител може да удостовери, тийнейджърските мозъци не са напълно оформени. Едва до 25-годишна възраст човешкият мозък достига пълна зрялост.

13. Информацията за мозъка се движи до впечатляващи 268 мили в час. Това е по-бързо от състезателните автомобили от Формула 1, които достигат 240 км / ч.

14. Вашият мозък генерира около 12-25 вата електроенергия. Това е достатъчно, за да захранва LED с ниска мощност.

15. Има причина мозъкът да се нарече “генератор на случайни мисли”. Смята се, че средният мозък генерира до 50 000 мисли на ден.

16. Всяка минута през мозъка тече 750-1000 милилитра кръв. Това е достатъчно, за да напълниш бутилка вино или литър бутилка сода.

17. Вашият мозък може да обработва изображение, което очите ви са виждали за по-малко от 13 милисекунди – по-малко време, отколкото е необходимо да мигате.

18. По принцип мъжките мозъци са с 10% по-големи от женските, дори и след като са взели предвид по-големия размер на тялото. Въпреки това, хипокампусът, част от мозъка, най-силно свързана с паметта, обикновено е по-голяма при жените.

19. Мозъкът на Алберт Айнщайн тежи 2.71 паунда (1.230 грама) – 10% по-малък от средния от 3 паунда (1400 грама). Невронната плътност на мозъка му обаче е по-голяма от средната.

20. Неандерталските мозъци са с 10% по-големи от мозъците на Homo sapiens.

21. Докато хората имат най-големите мозъци, пропорционални на телесното тегло на всички животни, нямаме най-големите мозъци. Това разграничение принадлежи на китовете на сперматозоидите с мозък от 17 килограма.

22. Човешките мозъци са станали значително по-малки през последните 10-20 000 години. Изгубеният обем е еквивалентен на размера на топка за тенис.

23. Хипокампусът, част от мозъка, считан за “център за памет”, е значително по-голям на таксиметровите шофьори в Лондон. Това се дължи на умствената им тренировка при навигация по 25 000 улици в Лондон.

24. Хроничният стрес и депресията се проявяват в съвременния живот. Или може да предизвика измеримо свиване на мозъка.

25. Съвременната диета е с ниско съдържание на омега-3 есенциални мастни киселини. Ниските нива на омега-3 водят до свиване на мозъка, еквивалентно на две години структурно застаряване на мозъка.

26. От викторианската епоха средните коефициенти на интелигентност са спаднали с 1,6 пункта на десетилетие за общо 13,35 пункта.

27. Технологията е принудила повечето от нас да бъдат чудовищни мултитаскисти. Но мозъкът ви не може да се научи или да се концентрира върху две неща наведнъж. Това, което може да направи, бързо превключва напред и назад между задачите. Но това намалява вашето внимание, способност за учене, краткотрайна памет и цялостно умствено представяне.

28. Неочаквано, хилядолетия (на възраст от 18 до 34 години) са по-забравителни, отколкото бейби бум. Те са по-склонни да забравят кой е денят или къде са поставили ключовете си от родителите си!

29. Продължителността на вниманието става все по-кратка. През 2000 г. средната продължителност на вниманието е 12 секунди. Сега е 8 секунди. Това е по-кратко от 9-секунното внимание на средната златна рибка.

30. Мозъчните клетки се канибилизират като последен източник на енергия, за да предотвратят глада. Така че, по много реални начини, диетите, особено диетите с ниско съдържание на мазнини, могат да принудят мозъка ви да се яде.

31. Над 140 протеини в мозъка са отрицателно повлияни от излагането на електромагнитни честоти, вида, излъчван от вашия мобилен телефон и други електронни устройства.

32. Разчитането на GPS за навигация унищожава вроденото ви чувство за посока, умение, което отнема на нашите предци хиляди години, за да се развива и усъвършенства. Когато областите на мозъка, участващи в навигацията, вече не се използват, тези невронни връзки изчезват чрез процес, известен като синтактично подрязване.

33. Популярният мит, че използваме само 10% от нашия мозък, е погрешно. Мозъчните сканирания ясно показват, че използваме по-голямата част от нашия мозък през повечето време, дори когато спим.

34. Малко факти за мозъка са толкова странни, колкото и посмъртната история на мозъка на Алберт Айнщайн. Патологът, който извърши аутопсията на Айнщайн, запази мозъка в бурканче в мазето си в продължение на 40 години. В крайна сметка той направи пътуване с мозъка в един контейнер Tupperware, за да го предаде на внучката на Айнщайн.

35. Въпреки това, което ви е казано, алкохолът не убива мозъчните клетки. Каква прекомерна консумация на алкохол може да причини, е увреждане на съединителната тъкан в края на невроните.

36. “Моцартният ефект” е разкрит. Докато слушането на определени видове музика може да подобри паметта и концентрацията, няма нищо уникално за слушането на Моцарт. (46)

37. Може да сте чули, че имаме повече мозъчни клетки, отколкото има звезди в Млечния път, но това не е вярно. Най-добри предположения са, че имаме 86 милиарда неврони, докато в Млечния път има 200-400 милиарда звезди.

38. Често се казва, че в мозъка има 10 000 мили кръвоносни съдове, когато в действителност този брой е по-близо до 400 мили. Все пак, значителна сума!

39. Противно на преобладаващото медицинско вярване, високият общ холестерол не е лош за мозъка ви. Всъщност високият холестерол всъщност намалява риска от деменция.

40. Доскоро беше “факт”, че сте родени с определено ниво на интелигентност и брой мозъчни клетки. Но оттогава е открито, че мозъкът ви има способността да се променя през целия Ви живот поради свойство, известно като мозъчна пластичност. Мозъкът може да продължи да формира нови мозъчни клетки чрез процес, известен като неврогенеза.

41. Паметта е по-добре да се мисли като дейност, отколкото да бъде свързана с определена област на мозъка. Всяка дадена памет се деконструира и се разпределя в различни части на мозъка. След това, за да се припомни паметта, тя се възстановява от отделните фрагменти.

42. Вашият мозък започва да намалява в зряла възраст от 24 години, но върхове за различни когнитивни умения на различни възрасти. Всъщност, във всяка определена възраст, вероятно сте по-добри в някои неща и по-лошо в другите. Екстремистният случай е умения за речник, които могат да достигнат своя връх още през 70-те години!

43. Ако пиете алкохол и не помните какво сте направили снощи, не е така, защото сте забравили. Докато сте пияни, мозъкът ви не е способен да формира спомени.

44. Обикновено се смята, че хората с изключителни спомени се раждат по този начин, но това рядко се случва. Повечето майстори на паметта ще ви кажат, че притежаването на изключителна памет е умение, което те развиват, като използват най-добрите техники на паметта.

45. Човешката мозъчна тъкан не е гъста. Това е много крехко – меко и пикантно, подобно на консистенцията на мека тофу или желатин.

46. Мозъкът произвежда половин чаша течност всеки ден. Той плава в тази вана от цереброспинална течност, която действа като амортисьор, за да запази мозъка да не бъде разбит от собственото си тегло.

47. Понякога половин мозък е добър като цяло. Когато хирурзите работят за спиране на гърчове, те премахват или деактивират половината от мозъка по процедура, известна като хемисфектоктомия. Шокиращо, пациентите нямат ефект върху личността или паметта.

48. Вашият мозък има модел на свързаност, уникален като вашите пръстови отпечатъци. (61)

49. Въпреки че болката се обработва в мозъка ви, мозъкът ви няма рецептори на болката и не изпитва болка. Това обяснява как мозъчната операция може да бъде извършена, докато пациентът е буден без болка или дискомфорт. Болката в главоболието се чувства така, сякаш започва в мозъка ви, но се дължи на усещания от близка кожа, стави, синуси, кръвоносни съдове или мускули.

50. Мозъчното замразяване със сигурност се чувства като болка в мозъка, но е пример за препращаща болка, излъчвана от покрива на устата. За щастие замръзването на мозъка не замразява мозъчните клетки, защото се разкъсват замръзналите мозъчни клетки и се превръщат в гъби.

51. Мозъците на интроверите и екстровертите са измерими различия. Магнитен резонанс показва, че мрежата от награди за допамините е по-активна в мозъка на екстроверти, докато мозъците на интроверите имат по-сиво вещество.

52. Според изследванията, направени в Кеймбриджския университет, редът на буквите в една дума няма значение за мозъка ви. Докато първите и последните букви са на правилното място, мозъкът ви може да пренареди писмата, за да образува думи толкова бързо, колкото можете да прочетете.

53. Капацитетът ви за съхранение на мозъка ви се счита за практически неограничен. Той не се “използва” като RAM в компютъра ви.

54. Последните изследвания показват, че капацитетът на паметта на мозъка е квадрилиона. Изумително е, че това е същата сума, необходима за съхраняване на целия интернет!

55. Човешкият мозък е способен на 1016 процеси в секунда, което го прави много по-мощен от всеки съществуващ компютър.

56. Изследователите, участващи в проекта за въздействието на AI, са разработили начин да сравнят суперкомпютрите с мозъка – чрез измерване колко бързо компютърът може да премества информация в собствената си система. По този стандарт човешкият мозък е 30 пъти по-мощен от IBM Sequoia, един от най-бързите суперкомпютри в света.

57. Японският компютър К е един от най-мощните компютри в света. Когато са програмирани да симулират човешката мозъчна активност, са необходими 40 минути, за да се съберат данните, еквивалентни само на една секунда от мозъчната активност.

58. Има почти 200 известни когнитивни отклонения и изкривявания, които ни карат да мислим и действаме неразумно.

59. Спомените са шокиращо ненадеждни и се променят във времето. Емоциите, мотивацията, знаците, контекста и честотата на използване могат да повлияят колко точно си спомняте нещо. Това включва “паметта на крушката”, които се появяват по време на травматични събития.

60. От хилядите мисли, които всеки човек има всеки ден, се преценява, че 70% от този умствен бъркотия е отрицателно – самокритично, песимистично и страшно.

61. Мислите, че контролирате живота си? Не бъдете толкова сигурни. Деветдесет и пет процента от вашите решения се провеждат във вашето подсъзнание.

62. Кръво-мозъчната бариера предпазва мозъка ви, като предотвратява достигането на мозъка от много чужди вещества във васкуларната система. Но бариерата не работи перфектно и много вещества се промъкват. Никотинът се втурва в мозъка за седем секунди. Алкохолът, от друга страна, отнема 6 минути.

63. Нашите мозъци изискват психическо стимулиране, понякога до вина. Мъжете по-скоро биха предпочели електрически удари, отколкото да седят тихо в една стая и да мислят!

64. Синестезията е състояние, при което стимулирането на един смисъл автоматично предизвиква усещане за друг смисъл. Хората със синестезия могат да “вкусят” думи, да “миришат” звуци или да видят номера като цветове. Въпреки че не е известно точно защо това се случва, преобладаващата теория е, че тези мозъци имат хипер-свързаност между сетивните области в мозъка.

65. Човешкият мозък е изключително сложен и в последствие може да се разболее по някои зрелищни начини. Някои от най-странните разстройства включват разстройство на синдрома на експлодиращи глави (слухови фалмови експлозии в главата ви), синдром на Капграс (мислещите хора са били заменени от измамници, роботи или извънземни) и синдром на Котард (вярвайки, че сте мъртъв).

66. Сандърът на Спант е състояние, при което тези със сериозни умствени увреждания имат “остров на гений”. Най-често срещаните области на гениите попадат в една от тези категории: музика, изкуство, математика, механични или пространствени умения.

67. Най-много хора са родени по този начин, но мозъчната травма може да причини придобит савант синдром, когато обикновените хора внезапно развиват способности на ниво гений, които не са имали досега.

68. Мозъчните клетки се нуждаят от постоянно снабдяване с гориво, за да останат живи, но нямат възможност да съхраняват енергия. За щастие има система за архивиране. Вашият черен дроб разгражда съхраняваните мазнини, за да произвежда кетони, които могат да се използват като заместител на горивото, когато често няма налична кръвна захар.

69. Мозъкът в главата ви не е вашият единствен мозък. В червата има “втори мозък”, който съдържа 100 милиона неврони. Чревните бактерии са отговорни за направата на над 30 невротрансмитери, включително “щастлива молекула” серотонин.

70. Някои учени вярват, че зомбита действително могат да бъдат създадени. Те смятат, че е възможно един мутирал вирус или паразити да атакува мозъка и бързо да се разпространи в големи популации, като по същество причинява “зомби апокалипсис”.