40 Факта за нашето сърце

Сърце – това е странно нещо, нали? Можете да го спечелите, можете да го разчупите! Можете да го почувствате и да го чуете да бие! Това е един такъв орган в нашето тяло, без който не можем да оцелеем. Сложете в прости думи, сърцето е жизненоважен орган, който ни държи живи. Но въпросът е: “Колко наистина знаете за сърцето си?”

1. Човешкото тяло не може да оцелее без сърце, но сърцето може да оцелее без човешко тяло! Звучи странно нали? Вярно е. Човешкото сърце има собствени електрически импулси. Това позволява на сърцето да продължи да бие, дори ако е отделено от тялото. Има обаче едно изискване. То трябва да продължи да получава постоянно количество кислород точно по същия начин, по който получава кислород в тялото.

2. Човешкото сърце бие около 100 000 пъти в един ден. Така че, ако някой живее до 70 години, сърцето му ще победи 2,5 милиарда пъти. Добре, това може да е трудно да се запомни, тъй като засега ще е достатъчно да знаем, че сърцето ни бие 72 пъти в минута.

3. Какво наистина имаме предвид, когато казваме, че сърцето ни бие? Сърдечният ритъм не е нищо друго освен изпомпване на сърдечните мускули. Сърцето е помпа, която работи ден и нощ без почивка. В момента, в който сърцето реши да си почине, ние сме мъртви!

4. Какво е помпата? Той подава кръв. Човешкото сърце е отговорно за изпомпването на 2 000 галона кръв всеки ден. Не че имаме 2 000 галона кръв в нашето тяло, но факт е, че 5,6 литра кръв, която имаме в тялото ни, се изпомпва толкова много пъти, че нетният обем, който се изпомпва, е 2 000 галона.

5. Сърцето поема кръвта и я изпраща в различни тъкани и органи в тялото ни през 60 000 мили от кръвоносните съдове!

6. Енергията, създадена от изпомпването на сърцето в човешкото тяло в един ден, е достатъчно, за да карам камион на разстояние от 20 мили! Така че, ако цялата енергия, произведена от сърцето през целия живот на човек, може да бъде събрана, ще бъде достатъчно, за да стигне до Луната и да се върне на земята!

7. Сърцето часовници 150 удара в минута на етапа на фетуса. Това е повече от два пъти по-висок от този при възрастни. Докато плодът достигне 12-седмична възраст, сърцето започва да изпомпва 60 литра кръв в един ден!

8. Сърцето е отговорно за изпомпване на кръв към всичките 75 трилиона клетки, намиращи се в човешкото тяло. Единственото място, където кръвта не се изпраща от сърцето, са човешките роговици.

9. Сърцето е единственият мускул в човешкото тяло, който прави максималното количество физическа работа, генерирайки около 1-5 вата енергия. Дори и с 1 ватова мощност, сърцето може да произведе 2,5 гигаджаула на енергия за 80 години (ако приемем, че човек преживява 80 години.

10. При всеки здрав възрастен сърцето носи отговорност за изпомпване на 5,6 литра кръв към всяка телесна тъкан и също така до и от белите дробове само за една минута.

11. Според древните египтяни всички основни органи в тялото, включително сърцето, притежават собствената си независима воля и са способни да се движат вътре в тялото.

12. Това беше идеята на Платон, че мозъкът е отговорен за разсъжденията и сърцето за отговорността за страстите.

13. В средния живот, сърцето на всеки човек ще изпомпва достатъчно кръв, за да запълни еквивалентно на 1,5 милиона барела кръв!

14. Човешкото сърце започва да бие, когато достигне 4-седмична възраст след зачеването. След като биенето започне, сърцето никога не спира. Когато сърцето всъщност спира, човек всъщност е мъртъв.

15. Преждевременно съкращаване на венците е сърдечно състояние, при което сърдечните удари са сковани и неправилни. Това обикновено се причинява, когато човек няма сън за продължителен период от време. Това състояние може да се дължи и на други фактори.

16. Електрическата активност на здраво сърце може да бъде разрушена от кокаина. Кокаинът може да доведе до артериални спазми, водещи до удари или сърдечен удар дори при напълно здрави индивиди.

17. Назад в 304-250 г. пр. Хр., Еразстраст от Хиос бил първият лекар, който предлагал човешкото сърце да действа като помпа.

18. Сърцето на една жена бие по-бързо от сърцето на мъжа. Сърцето на мъжа обикновено удря при 72 мин. / Мин, докато сърцето на жената обикновено удря при 78 мин. / Мин.

19. Гърдите на жените всъщност са отговорни за измислянето на стетоскоп. Всъщност тя е създадена от Рене Лаенц, френска лекарка, която всъщност намираше поставяне на уши на гърдите на болногледачка, за да чуе и преброи сърцето.

20. Кръвта пътува до различни части на тялото от сърцето и се връща към сърцето. От сърце до белите дробове и обратно към сърцето, кръвта отнема само 6 секунди за цялото това пътуване. За сърцето на мозъка и обратно към сърцето, отнема само 8 секунди, а за сърцето на пръстите на краката и обратно към сърцето, отнема само 16 секунди.

21. Сърдечната катетеризация, която е много разпространена и често срещана, всъщност е изобретателна през 1929 г. от германски хирург Вернер Форсман. Всъщност той завъртя катетър във вената на ръката си и го избута по целия път нагоре с 20 инча в сърцето си и разгледа вътрешността на собственото си сърце.

22. Нашето тяло се състои от артерии и вени. Артериите са отговорни за пренасянето на кислородна кръв от сърцето до останалата част от тялото и вените са отговорни за пренасянето на деоксигенирана кръв от тялото към сърцето.

23. Атриум в сърцето (мястото в сърцето, където се събира кръвта от тялото) идва от латинската дума named atrium, което означава “входно антре”. Вентрикулите, които събират кръвта от атриума и го изхвърлят в тялото, са латинската дума “малък корем”.

24. Първата успешна сърдечна трансплантация е била през 1967 г. на 3 декември. Тя се проведе от д-р Кристиан Барнард от Южна Африка. Пациентът беше Луи Уаскински. Въпреки че Луи остава само 18 дни след трансплантацията, операцията се смята за успешна, понеже пациентът поне оцелява малко повече от две седмици, вместо да умре на място.

25. Натрапчива сънна апнея е медицинско заболяване, което обикновено се среща при тежки хъркачи. Това медицинско състояние може действително да има отрицателно въздействие върху човешкото сърце.

26. Философията на Аристотел е произхода на термина “сърдечен”. Според Аристотел емоциите и мислите идват от сетивните входове, събрани от сърцето от периферните органи през кръвоносните съдове.

27. По време на древните времена, римските гладиатори са имали много известен хирург от Пергам. Името му беше Гален. Гален беше този, който опроверга заключението на Хипократ. Хипократ е стигнал до заключението, че артериите са пълни с въздух. Гален демонстрира, че кръвта изпълваше артериите.

28. Според Гален сърцето не е нищо друго освен нискотемпературна фурна, чието единствено задължение е да поддържа топлата кръв. Той също вярваше, че кръвта действително се е преместила от едната страна на сърцето в другата чрез малки дупки, които се намират вътре в сърцето.

29. Аристотел също имаше същото мнение. Той вярваше, че сърцето е източник на топлина за човешкото тяло и че сърцето получава горивото си под формата на кръв, която се влива в сърцето от черния дроб. Той вярваше, че кръвта, която влезе в сърцето, се превърна в духовен пламък от въздуха, който навлиза в белите дробове. Според Аристотел мозъкът е просто център за охлаждане на кръвта.

30. Още в древните времена Гален предложи сърцето непрекъснато да произвежда кръв. Това обаче се опровергава от откриването на кръвоносната система през 1616 г. от Уилям Харви, който по-късно каза, че човешкото тяло притежава само ограничен обем кръв и че този ограничен обем продължава да се движи в цялото тяло в една посока.

32. Lub-dub lub-dub е звукът, който чуваме, когато поставяме ушите си върху гърдите на някого точно над сърцето. Това всъщност е звукът на сърдечния ритъм, който се причинява от затварящите атриовентрикуларни клапи в сърцето.

33. Сърцето на жената тежи около 8 унции, докато сърцето на човека тежи около 10 унции.

34. Кръвното налягане във всеки един момент е налягането, което кръвта поставя върху стените на сърдечните камери. Когато сърцето се отпусне, налягането, упражнявано от кръвта, е диастоличното налягане и когато сърцето потиска / изпомпва, налягането, упражнявано от кръвта, е систоличното налягане.

35. Кръвта може да се разпръсква на разстояние 30 фута от налягането, което се създава от сърдечен ритъм.

36. Електрическите импулси в сърдечните мускули са това, което прави сърдечната помпа или бие.

37. Кръвта се влива в сърцето от вените. Кръвта първо влиза в дясното предсърдие, откъдето се придвижва към дясната камера, използвайки трикуспидната клапа. От дясната камера сърцето изпомпва кръвта в белите дробове, където се отделя СО2 от кръвта и кръвта абсорбира О2.

38. Окислената кръв след това се изпомпва в сърцето, която първо влиза в лявото предсърдие и след това влиза в лявата камера през двукомпонентен клапан. Тогава се премества към останалата част на тялото през артериите.

39. Електрокардиограмата е машина, която се използва от лекарите за наблюдение на електрическите сигнали на сърцето. Сигналите са във формата на права линия с чести шипове. Ако линията е напълно плоска, това означава, че в сърцето няма електрически сигнали и че човекът или е мъртъв, или умира. Тази машина е изобретена през 1903 г. от физиолога Вилем Ейнтовен.

40. Ако кухненският кранче е останал включен в продължение на 45 години направо, ако количеството вода, освободено от кранчето, е да съответства на количеството кръв, изпомпвано от човешкото сърце в живота.

 

By |2018-01-23T02:59:10+00:00ноември 3rd, 2017|Любопитно|
error: Content is protected !!