Самурайкият меч – Katana

От всички оръжия, които човекът е развил от пещерните дни, малко хора предизвикват такова очарование като самурайския меч на Япония. За много от нас на Запад филмовият образ на самурая в неговата фантастична броня, галопиращ в битката на коня му, колоритният му личен флаг или сашимоно, разбиващ вятъра на гърба му, се превърна в самият символ на Япония, Империята на изгряващото слънце. И наистина, за самураите на истинския живот, нищо не олицетворяваше кода на Бушидо на воина повече от неговия меч, смятан за неразделен от душата му.

Катана (на японски език 刀 – меч) e двуръчен издължен японски меч с дължина 95-120 см (самото острие е с дължина около 70 см). Заедно с късия меч уакизаши влиза в комплекта с въоръжение на самураите.

Японските мечове били съхранявани на специални етажерки наречени– катанакаке.

От най-ранните записани времена, изключителното качество на японските мечове ги е направило ценени и се възхищават. Грижата и техническите умения, довели до създаването на самурайски меч, правят готовия продукт не само забележително военно оръжие, но и занаятно произведение на изкуството. През 1586 г., когато великият японски военачалник Hideyoshi Toyotomi сключил мир със своя архиерист Ieyasu Tokugawa, което дава възможност за завладяването на Япония от Toyotomi. Toyotomi представи Tokugawa с прекрасен меч, за да отбележи новооткрития си съюз. Мечът е нещо рядко красиво, разказват историите, създадени от вдъхновените ръце на легендарния Musumane, най-великият от всички японски мечове. Musumane, по ирония на съдбата, рядко подписвал работата си с името си, за разлика от братята му. Междувременно Ieyasu Tokugawa стана шогун или военен владетел след смъртта на Toyotomi, основавайки династия, която ще управлява страната в мир повече от 250 години.

В едно семейство самурайските мечовете са толкова почитани, че са предавани от поколение на поколение, от баща на син. Ако дръжката или нокътът изчезнат или се счупят, нови ще бъдат оформени за най-важното – острието. Дръжката, the tsuba (hand guard) и самата сабя често са били големи предмети на изкуството, с принадлежности понякога от злато или сребро. Понякога дръжката и ножницата са издълбани от слонова кост, точно както японските статуи често са днес. Често и те разказаха история от японски митове. Великолепни екземпляри от японски мечове могат да се видят днес в колекцията на музея на изкуството Tokugawa в Нагоя, Япония, много от които бяха изложени по време на обиколка на САЩ през 1983 и 1984.

При създаването на меча един занаятчия като Musumane трябвало да преодолее виртуална технологична невъзможност. Острието трябвало да бъде изковано така, че да държи много остър ръб и все пак да не се прекъсва в свирепата битка. За да постигне тези двойни цели, майсторите на мечове са изправени пред значително металургично предизвикателство. Стоманата, която е достатъчно здрава, за да има остър ръб, е крехка. От друга страна, стоманата, която няма да се счупи, се счита за мека стомана и няма да има остър ръб. Японските занаятчии на мечове решават тази дилема по един гениален начин. Четири метални пръта – мека желязна греда, която предпазва от счупване на острието, две твърди железни решетки за предотвратяване на огъване и стоманена греда, за да вземат остър режещ ръб – всички се загряват при висока температура, след което се изковават заедно в дълъг правоъгълен бар, това ще е острието на меча. След което оформят острието с коване, стоманата става като острието на бръснач. Този сложен процес на коване е причина за вълнообразния hamon или “temper line“, който са важен фактор, за ценителите на мечове да могат да преценяват художествената стойност на ножовете.

Тъй като мечът е бил основното бойно оръжие на японския рицар на оръжие (макар и с копия и лъкове), цялото бойно изкуство израства около това как да го използва. Това е кенджуцу, изкуството на борбата с мечове или кендо в съвременното невоенно въплъщение. Значението на изучаването на кенджуцу и другите бойни изкуства като кюючуцу, изкуството на носа, било толкова критично за самурая – много истински въпрос на живот или смърт – че Миямото Мусаши, най-известен от всички мечомери, предупреждаваше в своята класика Книгата на петте пръстена: “Науката за бойните изкуства за бойците изисква изграждане на различни оръжия и разбиране на свойствата на оръжията. Член на семейство воини, които не се научават да използват оръжия и разбират специфичните предимства на всяко оръжие, изглежда малко неудовлетворен.

Битки: Кендо на японски буквално означава “пътят на меча”. Въпреки че са преминали векове след златния век на самурая, много е останало в днешното кендо от изкуството на битките на Япония. Обучението се извършва в брони, наподобяващи онези, носени от средновековния самурай. Шинай, бамбуковият меч, с който кендо почита, много прилича на  катана.

By |2018-01-23T04:59:16+00:00ноември 3rd, 2017|Любопитно|
error: Content is protected !!