Мравките са семейство насекоми с пълно превръщане от разред Ципокрили. В световен мащаб са известни около 14 000 вида, а в България – 163 вида.

Разпространени са по целия свят с изключение на Антарктида и някои отдалечени острови като образуват 15 – 25 % от биомасата на всички сухоземни животни. Успехът за съществуване на мравките се дължи на разнообразните среди на обитание, социалната структура на организация, способността непрекъснато да променят своето място на обитание и да използват разнообразни хранителни ресурси.

Учените са изчислили, че хомо сапиенс (днешният човек) съществува от около 200 хил. години, което е просто един миг от съществуването на Земята – 4.54 млрд години. Въпросните учени смятат, че мравките са се появили преди заветните 125 млн години. Е, не са стари точно колкото планетата ни, но не са и по-млади от нас.

Повечето видове живеят само по няколко седмици, но има някои, които живеят с години. Всъщност най- възрастната открита мравка е на впечатляващите 30 години! Работниците обикновено живеят от една до три години, докато мъжките търтеи просъщестуват само за няколко седмици.

Мравките комуникират и се кооперират ефективно чрез феромони. Благодарение на тях, те са способни да изпращат съобщения на останалите, предупреждавайки ги за опасност или пък ги насочват към локацията с храна. Работниците освобождават феромони със специфични съобщения, за да могат да кажат „Хей, сега ще ти покажа къде има храна!“ или пък „ Опасност! Еднорог!“. Е, добре, май малко преувеличих, съобщението по-скоро би звучало така „Внимание, опасност“. Не е доказано наличието на чувство за хумор при мравките, но не е доказана и липсата на такова.

Мравките създават свои собствени тоалетни в мравуняците. Те се намират в специални помещения, които са най-отдалечени от кралицата, която по цял ден снася яйца. В тези помещения мравките събират отпадъците от жизнената си дейност в ъглите, а след това ги изнасят.

Когато се разболеят, и това е най-често предизвикано от гъбички започват да се хранят само с растения, които съдържат свободни радикали. Така те успяват да се преборят с инфекцията и да оцелеят. Интересен факт е, че мравките могат да усещат несигурност.

Мъжките мравки имат само хромозоми, наследени от майката , тъй като те се появяват от неоплодени яйца. Женските мравки се появяват на бял свят от оплодени яйца и имат два вида хромозоми – наследени както от кралицата майка, така и от бащата.

Мравките отброяват крачките си, за да могат да се върнат обратно в мравуняка си. След редица изследвания на учени от Англия станало ясно, че мравките правят еднакви по дължина крачки, независимо от това дали краката им са били изкуствено скъсени.

Почти всички колонии мравки имат една или повече полово здрави женски кралици, стерилни женски работнички и мъжки мравки. Мъжките мравки живеят кратко, за сезонното оплождане на майките. Женските работнички са разделени в задачите си, които понякога се сменят.

Мравунякът е малък подземен град, с верига от тунели и множество стаи, наречени камери. Някои от работниците са фермери доставчици, те търсят и носят храна до складовете. Други работници са икономи и слуги. Те обслужват камерите на малките и кралицата. Трети работници са войници. Те са по-големи от другите и при атака бранят мравуняка до смърт.

Съществуват още видове работници, според вида на мравките. Строителите архитекти разширяват тунелите и заздравяват стените със слюнка, превръщайки ги в твърда преграда. Някои работници са аграрни стопани, те отглеждат културите в стопанствата. Бебегледачките се грижат за ларвите, яйцата и какавидите, като ги хранят и местят според възрастта им.

Всяка мравка разполага с хранително хоботче с мощни челюсти (мандибули). Челюстите са специализирани при видовете и кастите, а основно служат за рязане, дъвкане, трошене или атака. Коремът съдържа две отделения за храна. Едното се ползва от мравката за смилане, а другото е като раница, в които храната се складира за да се занесе до мравуняка.

Те могат да носят товар 20 пъти по-тежък от своята собствена маса. За сравнение, ако второкласник е силен колкото мравка, то той би могъл да вдигне автомобил!